foto

Stanislav Strnad

  • nar. 17.12.1930
    Praha, Československo
  • zem. 4.4.2012 (81 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér Stanislav Strnad se narodil 17. prosince 1930 v Praze. Původně se připravoval a uvažoval o dráze profesionálního houslisty. Nakonec se rozhodl věnovat filmu. V letech 1950 – 1955 vystudoval Vysokou filmovou školu (VGIK) v Moskvě u profesora M. E. Čiaureliho (absolutorium prodělal v roce 1956). Už od roku 1954 však pracoval především pro Československou televizi jako režisér.

V české kinematografii se začal uplatňovat ve druhé polovině 50. let jako asistent režie u snímků Jindřicha Puše a Jiřího Jungwirtha (MALÍ MEDVĚDÁŘI) a Čeňka Duby (V ŠEST RÁNO NA LETIŠTI) a jako pomocný režisér pro tvůrce Jaroslava Macha (O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH – povídka TAJEMSTVÍ PÍSMA).

Na samém konci 50. let jako bývalý moskevský student spolupracoval na postu pomocného režiséra při natáčení z prvních československo – sovětských koprodukčních filmů MÁJOVÉ HVĚZDY / MAJSKIJE ZVJOZDY (1959) Stanislava Rostockého a PŘÁTELÉ NA MOŘI / POTĚRJANNAJA FOTOGRAFIJA (1959) Lva Kulidžanova.

V 60. letech byl ještě pomocným režisérem na Blumenfeldově detektivním příběhu TEREZA (1961). O rok později v české hrané filmové tvorbě debutoval jako samostatný režisér komedie ZÁMEK PRO BARBORKU (1962) podle televizní hry Drahoslava Makovičky. K tomuto snímku si napsal s autorem předlohy literární scénář a technický scénář.

Přesto se po tomto filmu Stanislav Strnad v kinech odmlčel a věnoval se cele režijní práci pro televizi. Po třinácti letech se však do české kinematografie navrátil. Od poloviny 70. let až do poloviny let 80. se už jako stálý režisér Filmového studia Barrandov režijně (ojediněle i scénáristicky) podílel především na komediích ze současného života a ze života mladých lidí.

Po přestávce se poprvé uvedl tehdy úspěšnou komedií s Romanem Čadou MŮJ BRÁCHA MÁ PRIMA BRÁCHU (1975), na kterou po letech navázal volným pokračováním BRÁCHA ZA VŠECHNY PENÍZE (1978). Mezitím ještě stihl natočit historické politické drama podle románu „Rozbřesk“ Antonína Zápotockého pod názvem ČAS LÁSKY A NADĚJE (1976) a psychologické drama z tehdejší současnosti BĚŽ, AŤ TI NEUTEČE (1976).

Sedmdesátá léta ukončil komedií o neobvyklém nákladu POPRASK NA SILNICI E 4 (1979). V 80. letech pokračoval s rozšiřováním své filmografie komedií se spartakiádními motivy KLUCI Z BRONZU (1980), psychologickým dramatem SNY O ZAMBEZI (1982), československo – polským kriminálním snímkem ZÁTAH / LIST GOŃCZY (1984) a naposledy komedií NENÍ SIROTEK JAKO SIROTEK (1986).

Ke všem svým snímkům, které však nevybočovaly z dobrého řemeslného průměru, si pravidelně sám psával technické scénáře. Spoluautorem literárního byl u filmů POPRASK NA SILNICI E 4, SNY O ZAMBEZI a ZÁTAH. Na konci své kariéry si Strnad zahrál režiséra v Karlových Varech v příběhu Jaroslava Balíka NAROZENINY REŽISÉRA Z. K. (1987). Nejvíce však, jak již bylo řečeno, pracoval od roku 1954 jako televizní režisér.

Byl tak tvůrcem rozličných pořadů, soutěží, reportáží a národopisných filmů (např. HÁDEJ, HÁDEJ, HADAČI, CIRKUS NA PÓDIU, BYDLÍME S KVĚTINAMI, JIHOČESKÁ SETKÁNÍ, MORAVSKÁ SETKÁNÍ, SETKÁNÍ POD TATRAMI, JEDEME K VODĚ), baletů (PARTYZÁNKA nebo VÍTĚZSTVÍ), hudebních medailónů orchestrů, sólistů a skladatelů (mj. o Václavu Dobiáši, Jiřím Pauerovi), dramatických filmů, pořadů a inscenací (V PARKU NA LAVIČCE, ETUDA PRO KONTRABAS, SILNICE ŠEDIVÁ, JAKO MALÉ DĚTI, HAMOUN, DOVOLENÁ NA ÚROVNI aj.) a i seriálů (RODINA BLÁHOVA, ROBOT EMIL, STŘÍBRNÁ PILA, STOPY ZLOČINU).

Jako autor a režisér se opravdu jen příležitostně uplatnil i v rozhlase a na audio nosičích („O králíčkovi Stříbrňáčkovi“ atd.) a jako odborný asistent působil na katedře režie na pražské FAMU. Strnad obdržel za film MŮJ BRÁCHA MÁ PRIMA BRÁCHU Stříbrnou medaili (1975) na IX. MFF v Moskvě a za snímek ČAS LÁSKY A NADĚJE Cenu Antonína Zápotockého (1977) za společensky angažovaný film.

Některé jeho filmy dostávaly ceny i na různých přehlídkách a festivalech. Stanislav Strnad zemřel 4. dubna 2012 v Praze ve věku nedožitých dvaaosmdesáti let. Nesmí být zaměňován za divadelního a filmového herce Stanislava Strnada (1906 – 199?).

Jaroslav "krib" Lopour

Režijní filmografie

Filmy

1989 Stopy zločinu: Pátek, čas motýlů (TV film)
Stopy zločinu: Recept na rozloučenou (TV film)
1986 List gonczy
Není sirotek jako sirotek
Stopy zločinu: Otmar čeká spojku (TV film)
Stopy zločinu: Případ pobožné mumie (TV film)
1985 Chalupa na spadnutí (TV film)
Stopy zločinu: Jak zemřela Tereza (TV film)
Stopy zločinu: Rezident s flétnou (TV film)
Zátah
1984 Dovolená na úrovni (TV film)
Stopy zločinu: Velká rána (TV film)
1983 Stopy zločinu: Alibi jako řemen (TV film)
1982 Sny o Zambezi
1980 Kluci z bronzu
1979 Poprask na silnici E 4
1978 Brácha za všechny peníze
1976 Běž, ať ti neuteče
Hračičkové a kůň Převalského (TV film)
Čas lásky a naděje
1975 Můj brácha má prima bráchu
1974 Bellinzonova pyramida (TV film)
Hračičkové a drak (TV film)
Jako malé děti (TV film)
1973 Hop, děti, do života (TV film)
Hračičkové a kočárek (TV film)
Poslyšte příběh, který se vám stal (TV film)
1972 Silnice (TV film)
1970 Kapacita (TV film)
1964 Případ pro tři (TV film)
1963 Etuda pro kontrabas (TV film)
1962 Zámek pro Barborku

TV seriály

1978 Stříbrná pila (TV seriál)
Vítězové (E06)
Dámská jízda (E05)
Prázdniny (E04)
další epizody (6)
1971 Až zmlknou tranzistory (TV seriál)
1960 Robot Emil (TV seriál)
1959 Rodina Bláhova (TV seriál)

TV pořady

1971 Hezky od podlahy (TV pořad)
Jedeme k vodě (TV pořad)
Písničky Jaroslava Jankovce (TV pořad)
1968 Blázinec ve všech poschodích aneb Dům ve společné péči (TV pořad)
1955 Hádej, hádej, hadači (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1982 Sny o Zambezi

Herecká filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace