foto

Jiří Schwarz

  • nar. 22.9.1959 (58 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Schwarz pochází z umělecké rodiny (otec byl operním zpěvákem, matka výtvarnicí), od dětství navštěvoval dramatický kroužek, v polovině 70. let se také poprvé dostal před kameru, což jej přivedlo ke studiím na pražské konzervatoři, kde absolvoval hudebně-dramatický obor (1975-1980). Ještě za studií hostoval v Národním divadle, jeho prvním stálým angažmá bylo Státní divadlo v Ostravě (1980-1982), pak se vrátil do Prahy a zakotvil v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1982; dnešní Švandovo divadlo). Od konce 70. let se Jiří Schwarz pravidelně objevoval před televizní kamerou, hrál převážně v pohádkách, pokud to pak byly televizní inscenace, pak byl obsazován vesměs do záporných rolí, souběžně se aktivně věnoval divadlu, kde sám režíroval hru o K. H. Máchovi.

V roce 1987 dostal svou jedinou velkou filmovou roli, a sice ve Vláčilově filmu MÁG (1987), kde hrál básníka K. H. Máchu; sám Schwarz dodnes tento film považuje za nejvýznamnější výsledek své tvůrčí práce. Nadále pak hrál v televizi, i když v 90. letech již podstatně méně, ve filmu se objevil již jen sporadicky v menších rolích, naposledy jsme jej mohli vidět v televizní pohádce Kouzla králů (2008). Po roce 1989 se začal více věnovat dabingu, v němž dodnes patří k nejobsazovanějším osobnostem (namluvil např. M. Gibsona, P. Swayzeho, R. Crowea a řadu dalších hlavních postav v zahraničních filmech), pracuje také pro rozhlas. Na volné noze je od roku 1991, kdy opustil stálé divadelní angažmá.

Jiří Schwarz je rozvedený.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2016 Smrtelné historky
2013 Duch nad zlato (TV film)
2008 Kouzla králů (TV film)
2005 Jasnovidec (TV film)
2003 Můj otec a ostatní muži (TV film)
2001 Jak ukrást Dagmaru
Vyhnání z ráje
1998 Třikrát život, třikrát smrt (TV film)
1997 Princezna a chuďas (TV film)
1996 Pohádka z větrného mlýna (TV film)
1994 Ještě větší blbec, než jsme doufali
1993 Kurýr (TV film)
1992 Něco lehčího (TV film)
Pohádka o prolhaném království (TV film)
1991 Maigretův první případ (TV film)
Osudné dveře (TV film)
Útěk do vězení (TV film)
1990 Ahmed a Hazar (TV film)
Dcera národa (TV film)
Maestro (TV film)
1989 Hra na Barbaru (TV film)
Chodník cez Dunaj (TV film)
Královna štěstí (TV film)
Syn (TV film)
1988 Kaštan pro štěstí (TV film)
Kouzelnice od křídového potoka (TV film)
Merlin aneb Pustá zem (divadelní záznam)
Temná aréna (TV film)
Ten zázračný dotek lásky (TV film)
1987 Hádání s Hadovkou (TV film)
Kouzelný cedníček (TV film)
Mág
Narozeniny režiséra Z. K.
Podivná nevěsta (TV film)
1986 Lokis (TV film)
Území strachu (TV film)
1985 Podivná znamení, podivní hosté (TV film)
1984 Imilla (TV film)
Mykolko - hop! (TV film)
Poločas štěstí
1983 ...A bílá bledla, až celkem ztmavla
Duch soudce Pauknera (TV film)
1982 Červánková královna (TV film)
1981 Kocourek Modroočko (TV film)
Nezralost (TV film)
Ohlašovna požáru (TV film)
1980 Mít tak holku na hlídání (TV film)
Večírek pro liché (TV film)
1979 Abiturientský večírek (TV film)
1978 Neklidná jarní sezóna (TV film)
1977 Dary hadího krále (TV film)
1976 Smrt mouchy
1975 Ať hodí kamenem (TV film)

TV seriály

2017 Kapitán Exner (TV seriál)
Poslední pád mistra Materny - 2. část (E04)
Poslední pád mistra Materny - 1. část (E03)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Konec hry (S02E13)
2016 Atentát (TV seriál)
Vražda v cele (E13)
Svědectví za mřížemi (E12)
2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
Duch zákona (E06)
2013 Nevinné lži (TV seriál)
Byl lásky čas (E08)
2011 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Balkánská stopa (S02E11)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Havrani (S03E06)
Pamlsek (S03E03)
Rýhonosec řepný (S03E02)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
Redakce (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
1996 Lékárníkových holka (TV seriál)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Ruce s dlouhými prsty (E06)
Náhrdelník (TV seriál)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
1985 My holky z městečka (TV seriál)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
Svátky klidu a míru (E10)
1981 Muzikanti (TV seriál)

Dokumentární

2011 Pátá čtvrť: zmizelé město pražské - vyp.
2010 Nekonečná pouť Josefa Čapka - vyp.
2009 Nad hlavou hvězdy, srp a kladivo (TV film) - vyp.
2007 Život a doba spisovatele Karla Čapka (TV film)
2006 Samoty Zikmunda Reacha (TV film)
2004 Duše Evropy (TV film) - vyp.
2001 Cizinci ve městě (TV film) - mod.
1993 Old Vick (studentský film)

TV pořady

1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1988 Dva na houpačce (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace