Reklama

Reklama

Jan Sviták

Jan Sviták

nar. 27.12.1893
Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko

zem. 10.05.1945 (51 let)
Praha, Československo

Diskuze

KIT.HL

KIT.HL (hodnocení, recenze)

Tento bývalý námořník a nositel vyznamenání Za statečnost spojil svůj mírový život nejprve s divadlem. Jako herec působil v Divadle Vlasty Buriana, na začátku třicátých let dvacátého století se začal věnovat divadelní režii. Nejznámějším se stal jako režisér filmový, jeho podpis nese například slavný Přednosta stanice s Vlastou Burianem v hlavní roli.

Začátek konce úspěšného umělce přišel ve chvíli, kdy přijal nabídku ujmout se funkce ředitele filmových ateliérů Foja. Působil také ve vedení Filmprüfstelle, což byla ústředna,  která zodpovídala za schvalování filmů a jejich zařazování do distribuce. V hašteřivém uměleckém prostředí se záhy začaly šířit fámy o Svitákově kolaboraci s nacisty. Novinář Stanislav Motl, který se osudem Jana Svitáka podrobně zabýval v knize Mraky nad Barrandovem, ovšem přinesl svědectví mnoha lidí o tom, že Sviták ve skutečnosti s krajním rizikem spolupracoval s odbojem.

Na sklonku války to Janu Svitákovi nebylo nic platné. Dne 9. května si pro režiséra do jeho luxusního bytu na pražském Smetanově nábřeží přišli rychlokvašení revolucionáři s rudými páskami na rukávech a odvlekli ho k výslechu do Bartolomějské ulice. O den později ho propustili. Před východem z policejní budovy už na Svitáka čekal shromážděný dav. Zazněly první nenávistné výkřiky, přehlušené hlasitým obviněním: "Udal Hašlera! Tenhle má na svědomí Karla Hašlera!"

Než se na Jana Svitáka stačil vrhnout zuřící dav, rudoarmějec sedmačtyřicetiletého režiséra smrtelně zranil dávkou se samopalu. Dav alespoň zohavil bezvládné tělo. V září 1945 syn Karla Hašlera Zdeněk pod přísahou prohlásil, že považuje za vyloučené, aby jeho otce udal Jan Sviták.

Autor: Ondřej Fér

 

Zdroj: http://technet.idnes.cz/konec-2-svetove-valky-lynce-dd2-/vojenstvi.aspx?c=A140507_140713_vojenstvi_mla

Roman Albach

Roman Albach (hodnocení, recenze)

Jak uvádí Stanislav Motl, kolaborace nebyla Janu Svitákovi nikdy prokázána. Zemřel proto, že hodně věděl. Zejména o úzkých kontaktech české herečky a dvou filmových pracovníků, kteří celý lynč zorganizovali. Tou herečkou měla být podle dochovaných svědectví Ljuba Hermanová. Prokázáno to však nikdy nebylo.

Reklama

Reklama