foto

Ljubiša Samardžič

  • nar. 19.11.1936
    Skopje, Makedonija, Jugoslávie
  • zem. 8.9.2017 (80 let)
    Beograd, Srbsko

Biografie

Narodil se ve Skopje 19. listopadu 1936. Jeho otec Dragoljub byl horník, matka Radmila žena v domácnosti. Absolvoval základní školu v Jelašnici u Niške Banje, a gymnázium Stevana Sremace v Niši. Vystudoval Akademii dramatických umění v Bělehradě a již během studií ztvárnil několik rolí v divadle "Atelje 212". První filmovou roli dostal v roce 1961 ve filmu IGRE NA SKELAMA režiséra Srećka Vejganda. Tím skončila jeho divadelní kariéra, dále se věnuje práci pro televizi a film.

Patří mezi nejobsazovanější jugoslávské herce. Během své dlouhé herecké kariéry, získal šest ocenění „Zlatna arena“ na festivalu v Pule pro nejlepšího herce. Další významná mezinárodní ocenění obdržel v Benátkách v roce 1967 – cenu „Coppa Volpi" za roli ve filmu JUTRO režiséra Puriše Đorđeviće a cenu „Medaglia d'Oro“ v Sorentu v roce 1975 za HAMLET U MRDUŠI DONJOJ. Mnoho filmů, ve kterých hrál, bylo uvedeno na prestižních filmových festivalech v Cannes, Karlových Varech, Berlíně či Benátkách.

V roce 1991, uprostřed občanské války, politického a ekonomický chaosu, založil nezávislou produkční společnost CINEMA DESIGN. Hlavním cílem společnosti bylo vytvořit prostředí, ve kterém dostanou šanci mladí filmaři. Ve filmech NOĆ U KUĆI MOJE MAJKE, POLICAJAC SA PETLOVOG BRDA, BULEVAR REVOLUCIJE, KAŽI ZAŠTO ME OSTAVI, UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM, STRŠLJEN, TOČKOVI, které jeho společnost produkovala, ztvárnil také různé vedlejší role.

Kromě herectví a producentské činnosti se Ljubiša Samardžič věnuje také režii. Jeho první film NEBESKA UDICA z roku 2000, který je reakcí na bombardování Jugoslávie letadly NATO v roce 1999, byl s úspěchem uveden na festivalu v Berlíně. Získal také Grand Prix na festivalu v Montpellier, cenu diváků na festivalu v Palm Springs, „Opera Prima“ na filmovém festivalu v Miláně a byl promítán na zahájení Freedom film festivalu v Los Angeles. Druhý film, NATAŠA (2001) získal "Zlatou Arenu" v Pule pro herečku Tijanu Kondič za nejlepší ženský herecký výkon, cenu pro nejlepší film festivalu v Albena, a cenu za umělecký přínos na festivalu MEDFilm 2002 v Římě.

V roce 2003. Samardžič produkoval a režíroval film LEDINA, který byl uveden v oficiálním programu Panorama filmové festivalu v Berlíně. Za film JESEN STIŽE, DUNJO MOJA z roku 2004, který také režíroval a produkoval, získal hlavní cenu za nejlepší film na festivalu v Herceg Novi a byl srbským kandidátem na Oscara za rok 2005.

Jiří "dzira" Fiala

Herecká filmografie

Filmy

2008 Bledi mesec
2007 Konji vrani
2006 Od danas do sutra (TV film)
2004 Jesen stiže, dunjo moja
2003 Yu
2001 Nataša
1998 Kola
Sršeň
1996 Jugofilm
1995 Úkladná vražda
1994 Magareče godine
1993 Tri karte za Holivud
Řekni, proč jsi mne opustila
1992 Policajac sa Petlovog brda
1991 Mala
Noć u kući moje majke
1989 Iskušavanje đavola
Poltron
Seobe II
Uroš blesavi
1988 Kuća pored pruge
Vanbračna putovanja
1987 Anděl strážný
Cesta do Katangy
Lager Niš
Zivela sloboda
1986 Bal na vodi
Dobrovoljci
Protestni album
Razvod na određeno vreme
1985 Anticasanova
Orkestar jedne mladosti
S muži to není lehké
Život je lep
1984 Jaguarov skok
Maturanti
1983 Cukrová voda
Medeni mjesec
Vzpoura v Timoku
1982 Dvije polovine srca
Savamala
Smrt pana Goluži
Táta na neurčito
1981 Kraljevski voz
Monstrum z galaxie Arkana
Nějaká jiná žena
Visoki napon
Široké je listí
1980 Avanture Borivoja Šurdilovića
Čekatel na životní příležitost
1979 Partizanska eskadrila
1978 Lude godine
Nezapomeňte na nás!
Stići pre svitanja
Tamo i natrag
Tygr
1977 Milostný život Budimira Trajkoviče
Specijalno vaspitanje
1976 Bílé trávy
1975 Crvena zemlja
Cudoviti prah
Doktor Mladen
Hajdúk
Naivko
1974 Predstava Hamleta u Mrdusi Donjoj
1973 Muži s granáty
1972 Deveto cudo na istoku
Valter brani Sarajevo
1971 Betìa ovvero in amore per ogni gaudenza ci vuole sofferenza, La
1970 Biciklisti
Siroma sam al sam besan
Žarki
1969 Bitva na Neretvě
Tanja (TV film)
1968 Goli covjek
Operace Bělehrad
Poledne
Rozpor
Sirota Marija
1967 Bokseri idu u raj
Diverzanti
Jitro
Nož
1966 Kariérista
Sen
Záhada krápníkové jeskyně
1965 Bolnicka soba (TV film)
Dívka
Inspektor
Po isti poti se ne vracaj
1964 Bláznivé léto
1963 Desant na Drvar
Dny
Pjescani zamak
1962 Kozara
Prekobrojna

TV seriály

2010 Oblaci putuju u Italiju (TV seriál)
2004 Crna hronika (TV seriál)
2002 Obecana zemlja (TV seriál)
Viza za buducnost (TV seriál)
1994 Policajac sa Petlovog Brda 2 (TV seriál)
1993 Metla bez drške 4 (TV seriál)
Policajac sa Petlovog Brda (TV seriál)
1990 Bolji život 2 (TV seriál)
1989 Rođaci iz Lazina (TV seriál)
1987 Bolji život (TV seriál)
1980 Horký vítr (TV seriál)
1976 Morava 76 (TV seriál)
1973 Dimitrije Tucović (TV seriál)
1972 Građani sela Luga (TV seriál)
1971 Ceo život za godinu dana (TV seriál)
Kuda idu divlje svinje (TV seriál)
Od svakog koga sam volela (TV seriál)
1967 Smoki (TV seriál)

Dokumentární

2014 Titova soba tajni (TV seriál)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace