foto

Jana Matiášková

  • nar. 27.2.1962 (56 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jana Matiášková provdaná Kubátová (* 27. 2. 1962 Praha) pěvecké vlohy patrně zdědila po matce, profesorce zpěvu. Jako školačka začínala v televizi nejprve s dabingem, pak hrála dětské a dívčí role v inscenacích a seriálu ZKOUŠKY Z DOSPĚLOSTI (1979), kde na sebe upozornila úlohou obrýlené, zakomplexované a hubaté středoškolačky. Od ukončení studia hudebně-dramatického oboru Pražské konzervatoře (1983) působí v plzeňském Divadle J. K. Tyla, na jehož scéně se zpočátku uplatňovala zejména v hudebním a operetním repertoáru.

V divadelním souboru operety Jana ztvárnila přes dvacet osobitých rolí, mezi jinými Polly v Žebrácké opeře nebo Tornádo Lou v Limonádovém Joeovi. Pro divadelní klub režijně připravila hudební komedii Stalo se v dešti. Po úspěchu inscenace Lidožroutka v roce 1986, v níž Jana poprvé spolupracovala s činohrou, dostala ihned nabídku angažmá a mohlo být naplno využito jejího komediálního talentu, odvaze k sebeironii i smyslu pro tragikomické podbarvení. Kromě rolí vysloveně komediálních, třeba ve Wildově Jak je důležité míti Filipa, vytváří postavy směšné a tragikomické (např. Teklu v Ženitbě). Dalšími zajímavými postavami byly Gina Ekdalová v dramatu Divoká kachna nebo Madlena Forestierová v dramatizaci Miláček; podobně, ale v civilnějším konverzačnějším duchu pojala postavu Bobby v české premiéře LaButovy hry Návraty hříšníka.

Ve filmu vytvořila jen několik menších postav, např. hrdinovy spolužačky (MŮJ BRÁCHA MÁ PRIMA BRÁCHU, 1975), služky (ZÁCHVĚV STRACHU, 1983), děvčete (KATAPULT, 1983) a sekretářky (DOBRÉ SVĚTLO, 1985). Na televizní obrazovce se objevila ještě v dalších seriálech (MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, 1982 a DRUHÝ DECH, 1988), aby se pak s filmováním zřejmě natrvalo rozloučila.

Jana Kubátová se angažuje na divadelním poli také jako asistentka režie a spolupracuje s Českým rozhlasem. Stále především intenzívně hraje, mezi připravované inscenace patří Lakomec a Pygmalion. Kromě divadla se věnuje chovu a tréninku dostihových koní. Své tři překážkové koně údajně pečlivě připravuje na Velkou pardubickou. Chce být první herečkou na světě, která odchová a natrénuje vítěze tohoto věhlasného závodu.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2010 Ve státním zájmu (divadelní záznam)
2007 Celebrity s. r. o. (divadelní záznam)
1998 Nemožní lidé, co? (divadelní záznam)
1997 S tvojí dcerou ne (divadelní záznam)
1989 Romance o vodníkovi (TV film)
Zkouška kvality (TV film)
1985 Dobré světlo
1983 Katapult
Záchvěv strachu
1982 Nevěra (TV film)
Ples na rozloučenou (TV film)
1981 Jdi za štěstím (TV film)
1979 Vysokofrekvenční píšťaly (TV film)
1975 Můj brácha má prima bráchu
Ten kůň musí pryč (TV film)
1973 Přijela k nám pouť

TV seriály

2018 Vzteklina (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
2017 Trpaslík (TV seriál)
Sobota (E06)
Pátek (E05)
Úterý (E02)
2016 Modré stíny (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Trpaslík (TV seriál)
Pondělí (E01)
1988 Druhý dech (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Muž s punčochou (E08)
1979 Zkoušky z dospělosti (TV seriál)

Dokumentární

2003 Pokračování příště (TV seriál)

TV pořady

2014 Ceny Thálie 2013 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace