foto

Ladislav Štaidl

  • nar. 10.3.1945 (73 let)
    Stříbrná Skalice, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ladislav Štaidl se od dětství zajímal o hudbu, hrál na kytaru a hned po maturitě nastoupil ke kapele Crazy Boys Mikiho Volka (1962), o rok později pak přešel do Semaforu (1963-1965), kde také začaly jeho skladatelské pokusy. Svou úplně první píseň napsal pro Waldemara Matušku, vzápětí ale začal úzce spolupracovat s Karlem Gottem, pro kterého začal skládat programově spolu se starším bratrem, textařem Jiřím Štaidlem (1943-1973). Tito tři pak v roce 1965 založili vlastní divadlo Apollo, v roce 1967 Štaidl absolvoval spolu s Karlem Gottem půlroční vystupování v Las Vegas, v letech 1967-1989 byl pak šéfem Orchestru Ladislava Štaidla. Toto hudební těleso mělo zvláštní postavení; jeho členy byli vysoce profesionální muzikanti, protože bylo logické, že nejlepší zpěvák musel mít nejlepší kapelu a členství ve Štaidlově orchestru bylo pro špičkové hudebníky ctí bez ohledu na to, že jejich vlastní hudební zaměření bylo jiné (což byl v 80. letech například případ Ondřeje Soukupa). Po zřízení kategorie skupin v anketě Zlatý slavík bylo několikeré vítězství Orchestru Ladislava Štaidla jen logickým kopírováním hvězdné popularity Karla Gotta v té době.

Ladislav Štaidl spolu s Karlem Svobodou patřil ke stěžejním dodavatelům domácího repertoáru pro Karla Gotta, pro nějž napsal desítky písní. Štaidlova tvůrčí invence ze 60. let se sice časem vytrácela, nicméně jeho písně patřily nadále k tomu nejlepšímu, co se v naší populární hudbě dělo. Z písní Karla Gotta je nutno připomenout především slavnou Kávu si osladím (1972), Štaidl ale psal také pro Helenu Vondráčkovou, Hanu Zagorovou nebo Jiřího Korna, překvapením může být komponování i pro umělce starší generace, jako byla Judita Čeřovská nebo Yvetta Simonová. V 80. letech pak skládal také pro Dalibora Jandu, koncem dekády se pak soustředil na tvorbu pro Ivetu Bartošovou, která byla tehdy jeho životní partnerkou. Po pádu socialistického režimu v roce 1989 se Ladislav Štaidl zcela vzdal své hudební kariéry, začal podnikat a v 90. letech napsal již jen několik písní pro Ivetu Bartošovou.

Stejně jako další přední skladatelé své doby tak i Ladislav Štaidl byl vyzván ke komponování pro film a televizi, nutno však dodat, že v této oblasti nedosáhl zdaleka takových úspěchů jako Karel Svoboda nebo Angelo Michajlov. Ve filmu se poprvé objevil jako člen semaforského ansámblu v KDYBY TISÍC KLARINETŮ (1964). Skladatelskou činnost zahájil až v 70. let, kdy z podnětu svého bratra Jiřího napsal hudbu pro muzikál HVĚZDA PADÁ VZHŮRU (1974) na motivy Švandova dudáka. Přestože Ladislav Štaidl byl nepochybně úspěšným a dobrým skladatelem, zde se projevila jeho překvapivá neschopnost vybavit hudbou kompletní film a písně z tohoto muzikálu jsou dnes již zapomenuté. Ve stejné době napsal také některé písně pro film ROMANCE ZA KORUNU (1975). Ani jeho další počin, hudba ke komedii PARTA HIC (1976) se příliš nezdařil (ústřední píseň Vůně mléka v podání Karla Gotta byla podprůměrná již tehdy, dnes je téměř k neposlouchání). Dále pak psal Štaidl hudbu k filmům a televizním inscenacím (ve filmu RADOST AŽ DO RÁNA z roku 1978 zpíval Jiří Korn), v roce 1979 přijal další velkou zakázku a složil hudbu k seriálu ZKOUŠKY Z DOSPĚLOSTI (zde také sám nazpíval úvodní a závěrečnou píseň), později pak vybavil hudbou seriály MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA (1986) a CHLAPCI A CHLAPI (1988; zde úvodní a závěrečnou píseň zpívali Michal Penk a Iveta Bartošová). Celkový počet filmů, inscenací a seriálů se Štaidlovou hudbou se pohybuje kolem 60.

Ladislav Štaidl byl ženatý s JUDr. Annou Pleskotovou, s níž měl tři děti, od konce 80. let žil několik se zpěvačkou Ivetou Bartošovou, s níž má syna Artura. Štaidl dnes žije víceméně v soukromí, pokud se jeho jméno objeví v médiích, je to převážně v souvislosti právě s problematickým vztahem s Bartošovou.

Ladislav Štaidl získal v době socialismu titul zasloužilého umělce, v roce 1992 pak obdržel diamantovou desku za deset miliónů prodaných hudebních nosičů. Úspěch také sklidily některé jeho písně, například v roce 1979 zabodovala Helena Vondráčková na festivalu v Tokiu s písní Když zabloudíš, tak zavolej.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

2000 Soňa si sedne na postel (studentský film)
1990 Takmer ružový príbeh (TV film)
1989 Království stromů (TV film)
1988 Nanečisto (TV film)
Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
1987 V kleštích (TV film)
Vltavská víla (TV film)
1986 Není sirotek jako sirotek
1985 Princezny nejsou vždycky na vdávání (TV film)
Pusu, pusu, pusu! (TV film)
1984 Nejdelší návrat (TV film)
O nosaté čarodějnici (TV film)
1983 Princezny na trvalou (TV film)
Síť na bludičku (TV film)
1982 Ale je ženatý (TV film)
1981 Každému jeho nebe
Začalo to karafiátem (TV film)
1980 Hra o královnu
Panenka (TV film)
Půl domu bez ženicha
Ten svetr si nesvlíkej
1979 Dívka světových parametrů (TV film)
Hezký štědrý večer (TV film)
Kdo přichází před půlnocí
Lustr (TV film)
Tchán
Tvář za sklem
1978 Mladý muž a bílá velryba
Plotýnky na tři dny (TV film)
Plácek (TV film)
Radost až do rána
Stíhán a podezřelý
Řemen (TV film)
1977 Hněv
Na rohu kousek od metra (TV film)
Talíře nad Velkým Malíkovem
1976 Parta hic
1974 Hvězda padá vzhůru
1972 Sie liebten sich einen Sommer

TV seriály

1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Neznámá kráska a myslitel (E06)
Přepadení (E05)
Král se zlobí (E04)
další epizody (6)
Strom pohádek (TV seriál)
Pasáček a císařova dcera (E10)
Dobro a zlo (E09)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Prověrky (E11)
Řádná dovolená (E10)
Trápení (E09)
další epizody (11)
Strom pohádek (TV seriál)
Rozhodni obraze krásný (E08)
Bez práce nejsou koláče (E07)
O třech synech (E06)
další epizody (4)
1987 Počkej si na bílé štěstí (TV seriál)
Pavel (E04)
Yveta (E03)
Klára (E02)
další epizody (4)
Strom pohádek (TV seriál)
O Marušce (E02)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Období zkoušek (E06)
Píseň pro májovou Prahu (E05)
Výhra (E04)
další epizody (6)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Valutová příhoda (E15)
Narkomani (E14)
Kasař (E13)
další epizody (6)
1984 Bambinot (TV seriál)
Příjemná ztráta (E06)
Osudný zločin (E05)
Katastrofální omyl (E04)
další epizody (6)
Tajomný ostrov (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kuchařinka (E09)
Muž s punčochou (E08)
Vedoucí partiové prodejny (E07)
další epizody (9)
1980 Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
Maturity (E06)
Havárie (E05)
Krádež (E04)
další epizody (6)

Dokumentární

1972 Mezi 4 - 5 minutou
1968 Oratorium pro Prahu

Hudební videoklipy

1972 Karel Gott: Kávu si osladím (hudební videoklip)
1968 Karel Gott: Amor (hudební videoklip)
Karel Gott: Nech mě spát (hudební videoklip)
Karel Gott: Slunce a já (hudební videoklip)
1967 Karel Gott: Bum, bum, bum (hudební videoklip)
Karel Gott: Duše (hudební videoklip)
1966 Karel Hála, Karel Gott a Jiří Kysilka: Dívka toulavá (hudební videoklip)
1965 Karel Gott: Trezor (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

1984 Praha, jak ji mám rád (TV film)
1983 Síť na bludičku (TV film)
1982 Zpěváci na kraji nemocnice (TV film)
1979 Muzika pro dva
1978 Radost až do rána
1975 Romance za korunu
1974 Drahé tety a já
Hvězda padá vzhůru
1968 Čas slunce a růží (TV film)
1965 Recitál Jiří Suchý - Jiří Šlitr (TV film)
1964 Kdyby tisíc klarinetů

TV seriály

1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Výhra (E04)
1980 Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
Sázka (E01)

Dokumentární

2016 PopStory (TV seriál)
2015 Tajemství Dalibora Jandy (TV film)
2007 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jitky Zelenkové (S02E22)
2000 Příběhy slavných (TV seriál)
Teď nemám čas, možná jindy... (S01E14)
1981 Karel Gott v Lucerně (koncert)
1980 Karel Gott v Lucerně (koncert)
1979 Jdi za štěstím
Karel Gott v Lucerně (koncert)
1978 Karel Gott v Lucerně (koncert)

TV pořady

2010 TOP STAR (TV pořad)
2008 Café X (TV pořad)
2007 Souboj hitů (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2004 Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1997 Mít svůj kout (TV pořad)
1989 Karel Gott v Lucerně (TV pořad)
1988 Silvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděli (TV pořad)
1986 Dnes mám perný den (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1982 Zadáno pro Karla Gotta (TV pořad)
1979 Z melodie do melodie aneb Televizní samoobsluha (TV pořad)
1973 Zpívá Karel Gott (TV pořad)

Hudební videoklipy

1970 Karel Gott: Korunou si hodím (hudební videoklip)
1968 Karel Gott: Nech mě spát (hudební videoklip)
Karel Gott: Požehnej, Bože můj (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(30)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace