foto

Chester Conklin

  • nar. 11.1.1886
    Oskaloosa, Iowa, USA
  • zem. 11.10.1971 (85 let)
    Van Nuys, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Chester Cooper Conklin se narodil 11. ledna 1886 v Oskaloose, Iowa v USA. Chester byl jedním ze tří dětí a vyrostl v násilné domácnosti. V jeho osmi letech našli jeho matku upálenou na zahradě. Prvně byl čin popisován jako sebevražda a následně jako vražda, kterou údajně spáchal Chesterův otec, toto tvrzení se ale nakonec u soudu vyvrátilo. Chester byl nadaný už od malička, vyhrál první cenu za recitaci na obecním festivalu. Po několik letech Chester přísahal svému kamarádovi, že uteče z domova a tento slib dodržel.

Utekl do města Des Moines, Iowa, kde dostal práci jako hotelový poslíček. Na tomto místě nesetrval dlouho a odešel do Omahy, Nebraska, kde ho jeho zájem o divadlo vedl k jeho kariéře komika. Následně při cestování jako komik shlédl ve městě St. Louis, Missouri populární divadelní skupinu Vaudeville, ke které se přidal a několik let s nimi cestoval a předváděl svou nacvičenou roli, kterou okopíroval podle jeho dřívějšího šéfa, který měl silný přízvuk a velký hustý knír. Vystupoval také v různých nacvičených scénkách jako komediant nebo jako klaun. Později cestoval i s cirkusem.

V roce 1913, když byl ve městě Venice, California shlédl několik komedií s Mackem Sennettem a rozhodl se přihlásit do Keystone Studios jako herec. Byl přijat a měl plat 3 dolary na den. Sennett mu sehnal první hereckou roli v krátké komedii s názvem Hubby's Job. U společnosti Keystone byl až do roku 1920 a během této doby si zahrál s hereckými esy jako např. Mabel Normand, Mack Swain a poznal také legendárního herce Charlieho Chaplina, který se stal jeho velice dobrým přítelem. Objevil se s ním např. ve filmu Modern Times a nebo The Great Dictator.

V roce 1920 podepsal smlouvu u společnosti Fox Film Corporation, u které dělal krátké komediální filmy. Chvíli také pracoval pro Famous Players-Lasky studio. V roce 1928 si zahrál roli u společnosti Christie Film Company ve filmu Tillie's Punctured Romance, který neměl nic společného se snímkem Charlieho Chaplina se stejným názvem, ve kterém se Chester také objevil. Mezi lety 1927-1931 hrál společně s W.C. Fieldsem v krátkých komických scénkách u společnosti Paramount Pictures. Nakonec Charles přešel k tzv. "talkies" nebo také "Sound film" (film, ke kterému je nahrána hudba a efekty).

Charlesova kariéra upadla v 50. letech a pomalu přestal dostávat herecké nabídky. V 60. letech žil v domově zvaném "Motion Picture Home" (domov pro bývalé hvězdné herce a jejich rodiny), kde potkal svou poslední, čtvrtou ženu, se kterou se v roce 1965 v Las Vegas oženil. Poté si zahrál ve svém posledním snímku zvaném A Big Hand for the Little Lady po boku nových hereckých es jako např. Henry Fonda nebo Jason Robards.

Chester Cooper Conklin zemřel 11. října 1971 ve městě Van Nuys, California, ve věku 85. let. Byl spálen a jeho popel převzala jeho rodina. Za svůj přínos filmovému průmyslu dostal Chester svoji hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy na 1560 Vine Streer.

Marek "anyonecek" Němec

Herecká filmografie

Filmy

1966 Vysoká hra pro pravou dámu
1962 Paradise Alley
1959 Li'l Abner
1958 Rock-a-Bye Baby
1955 Apache Woman
The Beast with 1,000,000 Eyes
1954 Private Hell 36
1953 So You Want to Be a Musician
1952 Happy Go Wacky
Son of Paleface
1951 My Favorite Spy
1950 Fancy Pants
Joe Palooka in Humphrey Takes a Chance
Let's Dance
Never a Dull Moment
Right Cross
Shakedown
The Good Humor Man
The Milkman
1949 Brimstone
Jiggs and Maggie in Jackpot Jitters
Knock on Any Door
My Friend Irma
The Beautiful Blonde from Bashful Bend
Tulsa
Zlatý hřebec
1948 Isn't It Romantic?
Pinch in Time, A
The Wreck of the Hesperus
1947 Cesta ke hvězdám
Jesse James Rides Again
Merton of the Movies
My Wild Irish Rose
Song of Scheherazade
Song of the Wasteland
Springtime in the Sierras
The Son of Rusty
The Trouble with Women
1946 Fear
Little Giant
She Wrote the Book
Singin' in the Corn
Smooth as Silk
The Hoodlum Saint
Two Sisters from Boston
1945 A Guy, a Gal and a Pal
Betrayal from the East
Brewster's Millions
Having Wonderful Crime
Micro-Phonies
The Great John L.
1944 Ať žije hrdina dobyvatel
Can't Help Singing
Dobrodružství Marka Twaina
Fig Leaf for Eve, A
Goodnight, Sweetheart
Knickerbocker Holiday
Man from Frisco
Something for the Boys
Sunday Dinner for a Soldier
The Great Moment
The Yellow Rose of Texas
Zázrak v Morganově Potoce
1943 Around the World
Avenging Rider, The
Garden of Eatin'
His Wedding Scare
I katové umírají!
My Kingdom for a Cook
Phony Express
Riders of the Rio Grande
Sagebrush Law
So This Is Washington
Sweet Rosie O'Grady
Three Little Twirps
1942 College Belles
In Old California
Krásná čarodějka
Mrs. Wiggs of the Cabbage Patch
Piano Mooner
Příběh z Palm Beach
Romance on the Range
Sons of the Pioneers
The Gay Nineties
The Remarkable Andrew
Valley of the Sun
X Marks the Spot
1941 Dutiful But Dumb
Harmon of Michigan
Honolulu Lu
Jesse James at Bay
One Foot in Heaven
Sullivanovy cesty
Sweetheart of the Campus
1940 Diktátor
You're Next
1939 Chip of the Flying U
Henry Goes Arizona
Hollywood Cavalcade
Mutiny on the Body
Pan Smith přichází
Teacher's Pest
The Spellbinder
Zenobia
1938 A Nag in the Bag
Flat Foot Stooges
1937 Cinema Circus
Every Day's a Holiday
Forlorn River
Hotel Haywire
1936 Call of the Prairie
Moderní doba
The Preview Murder Mystery
1935 Keystone Hotel
La Fiesta de Santa Barbara
The Big Broadcast of 1936
1933 Hallelujah, I'm a Bum
1931 Her Majesty, Love
1930 Cleaning Up
Swing High
The Love Trader
1929 Fast Company
House of Horror
Marquis Preferred
Stairs of Sand
Sunset Pass
The Show of Shows
The Studio Murder Mystery
The Virginian
1928 A Horseman of the Plains
Beau Broadway
Fools for Luck
Gentlemen Prefer Blondes
Taxi 13
The Big Noise
The Haunted House
Tillie's Punctured Romance
Trick of Hearts, A
Varsity
1927 A Kiss in a Taxi
Cabaret
McFadden's Flats
Rubber Heels
Tell It to Sweeney
Two Flaming Youths
1926 A Social Celebrity
Behind the Front
Fascinating Youth
Midnight Lovers
Nervous Wreck, The
Say It Again
The Duchess of Buffalo
The Lady of the Harem
We're in the Navy Now
Wilderness Woman, The
1925 Dáma z velkého světa
Fantom opery
My Neighbor's Wife
One Year to Live
Pleasure Buyers
The Great Jewel Robbery
The Great Love
The Masked Bride
The Wizard of Oz
Under the Rouge
Where Was I?
Winding Stair, The
1924 Another Man's Wife
Battling Bunyan
Chamtivost
Galloping Fish, The
North of Nevada
Sad But True
The Fire Patrol
1923 Anna Christie
Clothes and Oil
Desire
Duše na prodej
Tea: With a Kick!
1922 False Alarm
Fresh Heir, The
His Wife's Son
Laughing Gas
Piper, The
Safe in the Safe
Step Lively, Please
Wise Duck, The
1921 A Perfect Villain
Business Is Business
Country Chickens
Love Egg, The
Rural Cinderella, A
Skirts
Verse and Worse
1920 Chicken à la Cabaret
Dangerous Eyes
Great Nickel Robbery, The
Her Private Husband
His Private Wife
Should Dummies Wed?
The Soft Boiled Yegg
1919 Back to Nature Girls
Love's False Faces
The Foolish Age
The Little Widow
Village Smithy, The
Yankee Doodle in Berlin
1918 Beware of Boarders
Her First Mistake
His Hidden Purpose
His Smothered Love
It Pays to Exercise
It's a Cinch
Ladies First
Sleuths
Uncle Tom's Cabin
Village Chestnut, The
1917 A Clever Dummy
Cactus Nell
Dodging His Doom
International Sneak, An
The Betrayal of Maggie
The Pawnbroker's Heart
The Pullman Bride
1916 Beans and Bullets
Bucking Society
Cinders of Love
His First False Step
Tale of a Turk, A
The Love Thief
Tugboat Romeo, A
1915 A Bird's a Bird
A Hash House Fraud
Ambrose's Fury
Ambrose's Sour Grapes
Battle of Ambrose and Walrus, The
Cannon Ball, The
Do-Re-Mi-Boom!
Droppington's Devilish Deed
Droppington's Family Tree
Fatty and the Broadway Stars
Hearts and Planets
Home Breakers, The
Hushing the Scandal
Love, Speed and Thrills
One Night Stand, A
Saved by the Wireless
The Best of Enemies
When Ambrose Dared Walrus
1914 Among the Mourners
Anglers, The
Baggage Smasher, The
Between Showers
Chaplin herečkou
Chaplin honí dolary
Chaplin kapesním zlodějem
Chaplin kulisákem
Chaplin malířem
Chaplin na automobilových závodech
Chaplin na závodišti
Chaplin prodavačem párků
Chaplin si vydělává na živobytí
Chaplin sklepníkem
Chaplin sokem v lásce
Chaplin v hotelu
Charlie pekařem
Curses! They Remarked
Double Crossed
Fatty Again
Hello, Mabel
His Halted Career
His Taking Ways
Hogan's Annual Spree
How Heroes Are Made
Mabel's New Job
New York Girl, A
Plumber, The
Such a Cook
Tango Tangle
The Love Thief
Those Happy Days
Wild West Love
1913 Firebugs, The
Hubby's Job

TV seriály

1953 The Danny Thomas Show (TV seriál)
1952 Doc Corkle (TV seriál)

Dokumentární

1952 Screen Snapshots: Memories of Famous Hollywood Comedians - a.z.
1941 Meet the Stars #8: Stars Past and Present
1927 A Trip Through the Paramount Studio
1921 Screen Snapshots, Series 1, No. 25
1916 Charlie's Life

TV pořady

1952 This Is Your Life (TV pořad)
1950 The Colgate Comedy Hour (TV pořad)
1949 The Ed Wynn Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace