foto

Mariana Čengel Solčanská

  • nar. 14.2.1978 (40 let)
    Nitra, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mladá slovenská režisérka pochádza z Nitry. Študovala na Univerzite Karlovej v Prahe a na Univerzite Konštantína Filozofa v domovskej Nitre, kde skončila odbor politologie a kulturologie. Od roku 2003 študovala na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave odbor Filmová a televízna réžia u Stanislava Párnického.

V roku 2007 ju prijala Prof. Viera Chytilová na magisterské štúdium na katedru réžie na FAMU v Prahe, ale rozhodla sa doštudovať u Doc. Martina Šulíka na VŠMU, kde v roku 2008 absolvovala filmom Mlyn.

Je režisérkou viacerých hraných krátkych študentských filmov: Mlčanie, List pána Levického, Šimijé... Stredometrážny film Ábelov čierny pes, ktorý vznikol v koprodukcii s Českou televíziou, mal premiéru na MFF Bratislava v roku 2006.

Jej filmy získali mnoho ocenení na domácich aj zahraničných filmových festivaloch. Momentálne dokončuje svoj celovečerný filmový debut Lietajúci Cyprian, ktorý by mal mať premiéru na prelome rokov 2009 a 2010.

BathoryMan

Režijní filmografie

Filmy

2017 Únos
2014 Láska na vlásku
2012 Miluj ma alebo odíď
2010 Filmoviedky: Obhliadka (TV film)
Legenda o létajícím Cypriánovi
2008 Mlyn (studentský film)
2007 Majkomašmalon
2006 Monštrancia
Ábelův černý pes (studentský film)
2005 Bez šance (studentský film)
Šimijé
2004 Piaty muž (studentský film)
Pošta pre teba (studentský film)
Príchod do lyrickej krajiny (studentský film)
Raňajky na cintoríne (studentský film)
2003 Everybody loves the sunshine (studentský film)

Hudební videoklipy

2014 Celeste Buckingham - Love in Your Soul (hudební videoklip)
2013 Zuzana Smatanová - Miluj ma, alebo odíď (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 Únos
2014 Láska na vlásku
2006 Ábelův černý pes (studentský film)

Herecká filmografie

Filmy

2017 Únos
2004 Piaty muž (studentský film)
2003 Everybody loves the sunshine (studentský film)

Dokumentární

2011 Slovenské kino (TV seriál)

TV pořady

2014 Festivalové minúty ARTFILM (TV pořad)
2010 Kinorama (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace