Reklama

Reklama

Kajol

Kajol

nar. 05.08.1974 (49 let)
Bombaj, Indie

Biografie

Kajol je považována za jednu z nejúspěšnějších a nejtalentovanějších indických hereček. Narodila se v Bombaji do známé herecké rodiny. Matka Tanuja je uznávanou herečkou, otec Shomu Mukherjee (Šomu Mukherdží) byl producentem a již zesnulá teta Nutan drží rekord v počtu cen Filmfare pro "nejlepší herečku" (obdoba amerického Oskara). Babička i prababička byly významnými osobnostmi počátků hindského filmu, strýcové z otcovy strany jsou filmovými producenty (Joy a Deb Mukherjee), dědeček Sashadhar Mukherjee také točil filmy. Známými herci jsou i její sestřenice Rani Mukherjee a bratranec Mohnish Behl, stejně jako její sestra Tanisha.

Kajol navštěvovala klášterní školu St. Josephs v Pančgani a v sedmnácti debutovala filmem BEKHUDI (1992). Prvního komerčního úspěchu a popularity dosáhla už svým druhým snímkem, BAAZIGAR (1993) s Shahrukhem Khanem, se kterým v dalších letech natočila několik hitů. První nominace na cenu Filmfare pro "nejlepší herečku" přišla s romantickým dramatem Yasha Raje YEH DILLAGI (1994), ve kterém si zahráli i Akshay Kumar a Saif Ali Khan a kde Kajol coby zasněná dívka opouští rodný dům, aby se ve velkém městě postavila na vlastní nohy.

Rok 1995 se nesl ve znamení úspěchu: reinkarnační KARAN ARJUN (1995) Rakeshe Roshana se stal druhým největším hitem roku, romance DILWALE DULHANIA LE JAYENGE (1995) pak přímo megahitem celé bollywoodské historie, který do roku 2008 vydělal už 12 miliard rupií a Kajol vynesl první cenu Filmfare pro "nejlepší herečku". Rok 1997 a cena pro “nejlepšího záporáka“ za GUPT: THE HIDDEN TRUTH (1997). Stala se první herečkou, která převzala tuto cenu. Následoval její první tamilský film, MINSAARA KANAVU (1997), který se také dočkal kladného kritického ohlasu a Kajol další ceny pro “nejlepší herečku“ (Filmfare Awards South).

V úspěšném romantickém muzikálu ISHQ (1997) si zahrála se svým budoucím životním partnerem, Ajayem Devganem. V roce 1998 zazářila v prvním - v Joharově režisérském debutu KUCH KUCH HOTA HAI (1998, druhá cena Filmfare) – i druhém kasovně nejúspěšnějším hitu toho roku, a sice romanci PYAAR TO HONA HI THA (1998) vedle Ajaye Devgana, za kterého se v únoru 1999 provdala. Úspěchem bylo rodinné drama HUM AAPKE DIL MEIN REHTE HAIN (1999). V prvním roce nového tisíciletí s ní byly uvedeny dva filmy a KABHI KHUSHI KABHIE GHAM (2001) se stal jedním z největších hitů sezóny a přinesl jí několik cen, včetně Filmfare.

Následovala pětiletá herecká pauza, ve které přivedla na svět dceru Nysu (2003), aby se vrátila jako slepá kašmírská dívka, která se zamiluje do teroristy (Aamir Khan) ve filmu FANAA (2006), který se natáčel v horách jižního Polska a za který obdržela svého čtvrtého “indického Oskara“ a posunula se tak na úroveň slavných bollywoodských hereček Madhuri Dixit a Meeny Kumari. Ve filmu U ME AUR HUM (2008) ztvárnila pacientku s Alzheimerovou nemocí, film byl současně režisérským debutem jejího manžela a za svůj výkon si vysloužila desátou nominaci na cenu Filmfare. Film TOONPUR KA SUPERHERO (2009) kombinuje živé herce s animací a MY NAME IS KHAN podle událostí v islámském světě po 11. září 2001 by měl být uveden v únoru 2010. V říjnu 2009 začala také spolu s Kareenou Kapoor a Arjunem Rampalem natáčet remake hollywoodské komedie DRUHÁ NEBO PRVNÍ (1998).

V roce 2005 se představila v indické verzi TV pořadu „Kdo chce být milionářem?“, který uváděl Amitabh Bachchan. Spolu s manželem vyhráli deset miliónů rupií, které věnovali nemocnici v Chennai. S herečkou Preity Zintou v roce 2006 předváděla při módní přehlídce Manishe Malhotry, ve stejném roce přišly na trh panenky inspirované bollywoodskými legendami a jedna z nich představovala právě Kajol. V roce 2008 zasedala se svým mužem a matkou v porotě TV show "Rock'n'Roll Family" a v říjnu 2009 se s Shahrukhem Khanem dostala do zvláštního čísla indického vydání Vogue. Je aktivní v charitě a sociálních programech, za což si vysloužila také jedno ocenění.

Marek "džanik" Janík

Reklama

Reklama