foto

Ivo Trajkov

  • nar. 27.6.1965 (54 let)
    Skopje, Makedonie, Jugoslávie

Biografie

Ivo Trajkov (1965, Skopje, Makedonie) studoval v letech 1986–1992 na pražské FAMU, kam se později vrátil přednášet střih. Jako režisér, producent, scenárista a dokumentarista pracuje také pro televizi. Natočil např. dokumenty Takové normální manželství a Výpověď utajeného svědka (oba 1996) nebo TV film o sebeupálení studenta Jana Zajíce Jan (1992). Je spoluzakladatelem společnosti The World Circle Foundation. V roce 1993 vstoupil do hraného filmu odpočinkovou komedií Kanárská spojka. O pět let později se vyprofiloval v oblasti autorské umělecké tvorby snímkem Minulost (1998). Roku 2004 realizoval psychologické drama Velká voda, kde se vyrovnává s minulostí své vlasti, zatíženou totalitními praktikami a fanatismem (cena za režii a ocenění za nejlepší film na festivalu ve Valencii 2005). V roce 2007 natočil experimentální snímek Movie, v němž ztvárnil hlavní roli filmového režiséra.

44. MFF K. Vary 2009

Herecká filmografie

Filmy

2007 Movie

TV seriály

2019 Rapl (TV seriál)
Dobro došli! (S02E13)
Ryba smrdí od hlavy (S02E12)
Cvokhaus (S02E11)
další epizody (13)
2016 Rapl (TV seriál)
Zimmer frei (S01E13)
Zdař Bůh! (S01E12)
Tichá voda (S01E11)

Dokumentární

2019 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Karla Zimy (S15E17)
2008 Film o filmu: Ocas ještěrky (TV film)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2020 Fašiangy
2019 Jaz sem Frenk/I am Frank
2015 Noc bezMoci
2007 Movie
2004 Velká voda
1998 Minulost
1993 Kanárská spojka
1991 Jan (TV film)

Střihačská filmografie

Filmy

2009 Ocas ještěrky
2007 Movie

Producentská filmografie

Filmy

2007 Movie
2004 Velká voda
1998 Minulost

Host

TV pořady

2008 Hvězdný reportér (TV pořad)