foto

Aïssa Maïga

  • nar. 25.5.1975 (45 let)
    Dakar, Senegal

Biografie

Tato mladá francouzská herečka senegalského původu se narodila 25. května 1975 v hlavním městě Senegalu, Dakaru. Pocházela ze smíšeného manželství, její otec byl z Mali, matka Senegalka. V Senegalu však strávila pouze čtyři roky, poté se s rodiči přestěhovala do Paříže. Svoji hereckou dráhu zahájila v kratkometrážním snímku LE ROYAUME DU PASSAGE.

Na poli celovečerního filmu prorazila snímkem SARAKA BO po boku Yvana Attala, který vypráví o vyšetřování vraždy spáchané v černošské komunitě. Přelomovým rokem v její kariéře se stal rok 2006. Dostala příležitost zahrát si ve filmech slavných režisérů. Cedrice Klapisch si ji vybral do pokračování svého hitu ERASMUS 2, kde ztvárnila přítelkyni Romaina Durise, Michael Haneke ji poskytnul příležitost ve svém originálním dramatu UTAJENÝ, kde se setkala s Danielem Auteuilem, s nímž se objevila ještě v témže roce v mírně autobiografickém dramatu Clauda Berriho JEDEN ZŮSTÁVÁ, DRUHÝ ODCHÁZÍ. V témže roce byla nominována na Césara za hlavní roli ve filmu BAMAKO. V roce 2007 stanula před kamerami v povídkovém snímku PAŘÍŽI, MILUJI TĚ.

Aïssa Maïga žije v Paříži se svými dvěma syny, jejichž otcem je kontroverzní francouzský politik Stéphane Pocrain.

Michal "claudel" Fridrich

Herecká filmografie

Filmy

2019 Bráška
Chlapec, který spoutal vítr
2016 Bienvenue à Marly-Gomont
Corniche Kennedy
Il a déjà tes yeux
Rupture pour tous
2014 Prêt à tout
2013 Aya z Yopougonu
Mortel été (TV film)
One Man's Show
Pěna dní
2012 Aujourd'hui
Po stopách Marsupilamiho
2011 Mineurs 27
2010 Advokát
Hlava na hlavě
Le Temps de la kermesse est terminé
2009 Diamant 13
Pas de toit sans moi (TV film)
2008 Křížová palba
Sexe, gombo et beurre salé (TV film)
Černá a bílá
2007 Carcasse
Âge d'homme... maintenant ou jamais!, L'
2006 Bamako
Neboj, jsem v pořádku
Paříži, miluji Tě
Půjč mi svou ruku
Une famille parfaite (TV film)
2005 Erasmus 2
Jeden zůstává, druhý odchází
Někdy v dubnu (TV film)
Rekonstrukce
Utajený
2004 Par accident (TV film)
2003 Baigneuses, Les
Mes enfants ne sont pas comme les autres
2001 Voyage à Ouaga
2000 Kód neznámý
Lise et André
Marie-Line
Profesor
1999 Jonas et Lila, à demain
Maison de famille (TV film)
1998 Revanche de Lucy, La
Un mois de réflexion (TV film)
1997 Saraka bô

TV seriály

2020 Il a déjà tes yeux (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (6)
2018 Taken Down (TV seriál)
Left-Handed (E06)
Evidence (E05)
Tailed (E04)
další epizody (6)
2017 Le Rêve Français (TV seriál)
2012 Toussaint Louverture (TV seriál)
2009 Černá série (TV seriál)
1992 Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)

Dokumentární

2020 Pygmalionnes
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
1999 Paris dernière (TV seriál)

Režijní filmografie

Dokumentární

2007 Laissez-les grandir ici!

Host

TV pořady

2016 Quotidien (TV pořad)
2012 Le grand 8 (TV pořad)
2006 Jamel comedy club (TV pořad)
Jour de fête (TV pořad)
Salut les Terriens (TV pořad)
2003 93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
2000 L'invité (TV pořad)
On a tout essayé (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)