Reklama

Reklama

Zdeněk Tyc

Zdeněk Tyc

nar. 16.04.1956 (68 let)
Rokycany, Československo

Biografie

Osobitý režisér a scénárista Zdeněk Tyc se narodil 16. 4. 1956 Rokycanech. Úspěšně absolvoval stavební průmyslovky a po maturitě vystřídal mnoho různých zaměstnání - pracoval jako ošetřovatel v zoologické zahradě, kulisák, tahač kabelů v Československé televizi a asistent režie na Barrandově (Požáry a spáleniště (1980 ), Upír z Feratu (1982), Sestřičky (1983), Straka v hrsti (1983)). To ho přivedlo k zájmu o film. V letech 1983 - 1990 vystudoval režii na FAMU, kde coby školní cvičení natočil snímky VLEVO V BOK (1984) a JAK THORIN ZTRATIL BARVU (1985). Jeho středometrážní adaptace Buninovy povídky VLČEK (1986) získala školní ocenění Maxim. Dalším školním filmem byla OPALA (1988).

Tycův absolventský film, který byl zároveň i jeho debutem celovečerním, se jmenoval VOJTĚCH, ŘEČENÝ SIROTEK (1989). Baladický příběh na motivy povídky ukrajinského spisovatele Jevhena Hucala, který Tyc pojal jako symbolické podobenství nepřizpůsobivého hrdiny, jenž se v roce 1946 vrací z vězení do zapadlé jihočeské vesnice, je poetickým filmovým vyprávěním s lyrickou, nedějovou strukturou s minimem dialogů. Tycův černobílý snímek, přímo inspirován českou novou vlnou, je považována za jeden z nejpozoruhodnějších generačních debutů poslední dekády, navíc získal Hlavní cenu na Festivalu českých a slovenských filmů v Bratislavě a byl vyslancem tehdy ještě společného státu v boji o Oskary. Zároveň byl oceněn Velkou hlavní cenou poroty na festivalu prvních filmů v Angers ve Francii. Divácky však zcela propadl (film šel do distribuce v říjnu 1990). Částečné satisfakce a diváckého zájmu se mu dostalo při jeho obnovené premiéře v roce 2005 - tento snímek byl zařazen do prestižní kolekce Asociace českých filmových klubů Projekt 100.

Po zdárném absolvování FAMU Zdeněk Tyc spojil svou pracovní dráhu s Československou televizí, kde režíroval grotesku MÍČ (1991). Jako tvůrce byl značně ovlivněn strukturami a poetikou divadla Sklep, jehož křest desky pro ČST také režíroval, dále pak natočil portrét rockové skupiny Vltava a režíroval řadu live koncertů z klubu Na Chmelnici. V roce 1991 natočil ve společnosti T.H.A. producenta Ondřeje Trojana povídku CESTA, z cyklu „Historky od krbu“, v hlavní roli s Tomášem Hanákem. Po svém neokázalém celovečerním debutu se v roce 1993 pouští do natáčení svého druhého autorského filmu.

Snímek ŽILETKY (1993), natočený v česko-francouzské koprodukci, v hlavní roli s Filipem Topolem, člověkem názorově i lidsky blízkým Tycově individualismu a introvertní naladění, intelektuálem a leaderem hudební skupiny „Psí vojáci“. Ne náhodou titul filmu odkazuje ke známé písni této kultovní undergroundové skupiny. Symbolický příběh o životě intelektuála v totalitě a o spáse lásky (podtitul filmu zní ,,O věrné lásce až za hrob"), která však probíhá jen v abstraktní rovině. Filip Topol zde ztvárňuje hlavní postavu Andreje Chadimy (aluze na další legendární postavu pražské hudební alternativní scény) - intelektuála a jeho komplikovaný vnitřní svět. (Andrejova otce si tu zahrál skutečný Filipův otec Josef Topol) Snímek o nemožnosti intelektuálního úniku z české kotliny a o velké nenaplněné lásce akcentuje hlavně psychologický vývoj hrdiny a jeho odtržení od reálného světa. Film ve Francii získal prestižní ocenění „Fondation GAN Pour le Cinema“ a byl uveden na velkých festivalech v Berlíně, Torontu a na workshopu v Göteborgu, pořádaném Evropskou filmovou akademií, kam byl osobně vybrán německým režisérem Wimem Wendersem. Zdeněk Tyce však podlehl nesmyslné domácí kritice a od filmu oddělil jeho závěrečnou barevnou část, což značně uškodilo jeho celkovému vyznění.

Hned v zápětí v roce 1995 následoval třetí celovečerní film UŽ (zkratka slov Užívej Život), jenž je exponován do prostředí karlínského podsvětí. Stylizovaný příběh s nejstarším řemeslem právě začínající prostitutky (do hlavní role obsadil herečku Barboru Hrzánovou), satiricky parodující českou porevoluční realitu, se však nesetkal s pozitivní odezvou a dokonce získal Plyšového lva jako nejhorší český film roku. Zdeněk Tyc byl jako režisér osobně zcela zdeptán neúspěchem a Plyšovým lvem (pro kterého si jako jeden z mála osobně přišel), proto se jako tvůrce nadlouho odmlčel, k dalšímu celovečernímu filmu sbíral odvahu dlouhých sedm let.

Během filmové odmlky pracoval opět pro nyní již Českou televizi. Natočil pro ni cyklus popularizující poezii CIZÍ SLOVO POEZIE (1996 - 1999), na němž spolupracoval s písničkářem a básníkem Jiřím Dědečkem a kameramanem Patrikem Hoznauerem, spolupracoval taktéž s Terezou Brdečkovou na cyklu rozhovorů se seniory JEŠTĚ JSEM TADY (1996 – dodnes), režíroval televizní dokument STARÁ FOTKA, NOVÍ LIDÉ (1996), což byla televizně-sociologická studie bývalých spolužáků ze stavební průmyslovky, se kterými se autor 20 let neviděl. K jeho stěžejním dokumentárním počinům patří vynikající dokumentární trilogie ANO, MASARYK (1997) o velké postavě českých dějin, významném filozofu a sociologu Tomáši Garrigue Masarykovi, na které spolupracoval s historikem Zdeňkem Mahlerem, stejně jako na dvoudílném dokumentu DVOŘÁK V AMERICE (1998), v němž Zdeněk Mahler poutavě a zasvěceně vypráví o skladateli Antonínu Dvořákovi a jeho dlouhodobém pobytu ve Spojených státech.

K dalšímu celovečernímu filmu se Tyc odhodlal až v roce 2002. Psychologické drama SMRADI natočené podle scénáře Terezy Boučkové je po smutných Tyceho zkušenostech sice implicitně třeskuté svým námětem, ale formálně televizně krotké, zmizela původní režisérova osobitost a neotřelá tvůrčí invence i odvaha experimentovat (především s obrazem). Komorní příběh rodičů (Ivan Trojan a Petra Špalková), kteří vychovávají dva adoptované romské chlapce a zároveň biologicky vlastního syna, narážejíce přitom na xenofobní zeď maloměšťáckého nepochopení a záště zjišťují, že jejich útěk z velkoměsta byl marný a jediný možný úkryt jim nabízí jejich vlastní malá diaspora. Film byl roku 2002 uveden v soutěži na MFF v Karlových Varech, kde získal diváckou cenu, cenu za režii si tento snímek odvezl v roce 2002 také z filmového festivalu v Instanbulu v Turecku.

Z dalších prací pro Českou televizi je třeba zmínit NEVÍME, CO JE ČAS (2003), dokument DOBROU CHUŤ (2004), cyklus televizních inscenací 3+1 s Miroslavem Donutilem (2004 - 2006) či několik dílů televizního cyklu 13. komnata (konkrétně režíroval díly věnované Evě Pilarové, Jaroslavu Hutkovi, Evě Holubové (2005). Pro televizi HBO ve spolupráci s produkční společností Total HelpArt T.H.A. režíroval také cyklus NA STOJÁKA (2004 – 2007), jehož myšlenka vychází z klasického formátu převzatého původně z anglo-amerického prostředí barové zábavy, tzv. ,,comedy stand up show“, tedy skeče jednoho herce s jedním mikrofonem a před publikem. V pořadu se objevují scénky bavičů, charismatických osobností, které nepatří mezi typické televizní hvězdy a jejichž humor dokáže pobavit diváky všech věkových i sociálních skupin. V prvních dílech se představili např. Tomáš Hanák, Lenka Vychodilová, Marek Daniel, Petr Čtvrtníček, Martin Zbrožek, Lumír Tuček, Robert Nebřenský, Tomáš Matonoha a další, v pozdějších i mnozí komici-amatéři...

Zcela zvláštní kapitolu představuje v Tyceho tvůrčí cestě režie televizního záznamu divadelní show Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit, aneb, Tak to mi ho teda vyndej (2005), v níž herecký tandem Petr Čtvrtníček s Jiřím Lábusem reflektují korupční aféru v Českomoravském fotbalovém svazu.

Zdeněk Tyc se nevěnoval jen režii filmové a televizní, hodně svých tvůrčích snah investoval i do oblasti hudební. Natočil mimo jiné i klipy skupin Vltava, Činna, Jablkoň Podílel se také na realizaci dokumentárního cyklu České televize Bigbít (1998), v němž dostal na starosti režii jednoho z prvních dílů - Bigbítové Brno a soulová Ostrava (1964-71)...

Zdeněk Tyc je jedním z nejosobitějších českých filmových režisérů, uvidíme, kam se v budoucnu vydá jeho dosud trnitá tvůrčí cesta

Radek "Radek99" Cihla

Související novinky

21. Český lev - nominuj svého favorita!

21. Český lev - nominuj svého favorita!

22.01.2014

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 21. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 29 celovečerních hraných a animovaných filmů a 17 celovečerních dokumentů, uvedených do… (více)

Režisér

Filmy
2020

Červená knihovna

2013

Jako nikdy

2008

El Paso

 

Malé oslavy

 

Šejdrem (TV film)

2002

Smradi

1995

1993

Žiletky

1992

Vltava (TV film)

Reklama

Reklama

1989

Vojtěch, řečený sirotek

Seriály
2006

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem

 

Nemotora (S03E03)

 

Zakázka (S03E02)

 

Celebrita (S03E01)

 

Nadměrné maličkosti

 

Jubileum (S03E02)

2004

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem

 

Don Juán (S01E03)

 

Víkend (S01E02)

 

Náhodička (S01E01)

1994

Historky od krbu

 

Cesta (S01E05)

Dokumentární
2022

Podkarpatské Rusínsko (TV film)

2020

Rudolf Jedlička (TV film)

2018

Můj osmašedesátý (TV film)

 

Ten okamžik (seriál)

 

Osobní protest (E05)

 

Před namířenou zbraní (E04)

 

Pád z nebe (E03)

  více epizod (2)
2015

Slavné a krásné vily (TV film)

2014

Příběhy neobyčejné energie (seriál)

2006

13. komnata (seriál)

 

13. komnata Jaroslava Hutky (S01E12)

 

13. komnata Evy Pilarové (S01E08)

 

13. komnata Evy Holubové (S01E05)

2004

Dobrou chuť (TV film)

2002

Jak voní Smradi

1998

Bigbít (seriál)

 

Dvořák v Americe (TV film)

1997

Ano, Masaryk 1.-3.

1995

Lucie (koncert)

1993

GEN - Galerie elity národa (seriál)

1992

Chmelnice 1992: V. Mišík & Etc... Na Chmelnici (koncert)

 

Škola klaunů (TV film)

1991

Míč (TV film)

Pořady
2017

Doutnák

2012

Na forbíně TM

2011

Na stojáka: Best of Daniel Čech

 

Na stojáka: Best of Iva Pazderková

 

Na stojáka: Best of Karel Hynek

 

Na stojáka: Best of Lukáš Pavlásek

 

Na stojáka: Best of Lumír Tuček

 

Na stojáka: Best of Miloš Knor

 

Na stojáka: Best of Pavel Tomeš

 

Na stojáka: Best of Richard Nedvěd

2004

Na stojáka

1997

Ještě jsem tady

1992

Portrét Vladimíra Mišíka

 

Písničky divadla Sklep

Divadelní záznam
2005

Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? aneb Tak to mi ho teda vyndej

Krátkometrážní
1986

Vlček (studentský film)

Scenárista

Filmy
2008

El Paso

1995

1993

Žiletky

1989

Vojtěch, řečený sirotek

Seriály
1994

Historky od krbu

 

Cesta (S01E05)

Dokumentární
2020

Rudolf Jedlička (TV film)

Herec

Seriály
2017

Bohéma

 

Krev, půda a strach (E03)

 

Snad to nebude tak hrozné (E01)

Dokumentární
2019

Sametová FAMU (TV film)

2018

Ten okamžik (seriál)

 

Osobní protest (E05)

 

Před namířenou zbraní (E04)

 

Pád z nebe (E03)

  více epizod (2)
2013

Film o filmu: Jako nikdy (TV film)

2009

Film o filmu: El Paso (TV film)

2008

Film o filmu: Malé oslavy (TV film)

1989

Něžná revoluce

Host

Kameraman

Dokumentární
2002

Jak voní Smradi

Související novinky

21. Český lev - nominuj svého favorita!

21. Český lev - nominuj svého favorita!

22.01.2014

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 21. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 29 celovečerních hraných a animovaných filmů a 17 celovečerních dokumentů, uvedených do… (více)

Reklama

Reklama