foto

Peter Mygind

  • nar. 28.8.1963 (57 let)
    Frederiksberg, Dánsko

Biografie

K herectví měl přirozeně blízko, neboť jeho otec Søren Mygind byl režisérem a matka Jytte Abildstrøm velice známou dánskou herečkou, mající na kontě desítky menších i větších rolí. Hrála třeba v Dánsku proslulém a odvážném filmu ze šedesátých let SYTTEN, kde se setkala s Ghitou Nørby (u nás známou coby Rigmor z kultovní mini série RIGET, kde hrál právě Peter Mygind). Ten se narodil v historickém městečku Frederiksberg, pátém největším v Dánsku, ale vyrůstal v malebné oblasti Charlottenlund. Už jako patnáctiletý se vydal na internátní obchodní školu do Švýcarska, kde nakonec strávil pět let. Poté objížděl mnohé štace s divadlem své matky než v roce 1988 začal studovat herectví na divadelní škole v Kodani. Tu dokončil roku 1992 a zahájil značně různorodou kariéru v televizi, filmu, divadle i rádiu.

Profiloval se jako komik a lidé v Dánsku si ho takto často dodnes spojují. Vytvořil pestrou paletu postav a objevil se v doslova desítkách show ve své zemi a to ať už komediálních či tanečních. Krom toho uváděl vědomostní soutěž a je uznáván i jako moderátor. K o něco serióznějším projektům se dostal přes divadlo, od poloviny devadesátých let účinkoval v celé řadě souborů. Ve filmu na něj čekalo zprvu jen několik nevýrazných rolí. Proto se dá označit role v již zmiňované sérii RIGET za opravdový průlom. Mygind dostal v projektu Larse Von Triera roli Moggeho Moesgaarda, trochu podivínského a trochu lehkovážného studenta medicíny a zároveň syna primáře nemocnice. Jak sám prohlásil, tak se v průběhu natáčení setkal s několika studenty lékařské fakulty a poprvé prokázal dramatičtější polohu, kterou ještě prohloubil v dramatickém seriálu FRIHETENS SKUGGA ze stejného roku a série TAXA, která byla v Dánsku velice populární. V polovině devadesátých let už byl v televizi etablovaný, ještě však scházela výraznější filmová role.

I ve filmu si prošel nejdřív komediálním obdobím. A tak nepřekvapí, že v dětském filmu BABY DOOM se brnkalo v první řadě na komickou strunu. Úspěch sice nepřesáhl hranice Dánska, ale Peter Mygind si vyzkoušel titulní úlohu na velkém plátně. Přes drobnou roličku v celkem ceněném snímku FLYVENDE FARMOR se dostal až ke ztvárnění Walthera ve filmu ET RIGTIGT MENNESKE. Psychologické drama ve stylu programu Dogma 95 vypráví příběh manželů Walthera a Charlotte a jejich dcery Lisy, která zásluhou zaneprázdněnosti svých rodičů tráví většinu času s imaginárním „P“, který jednoho dne vstoupí do reálně do života. Smutný a drásavý film zaznamenal řadu úspěchů na mezinárodní scéně a byl nominován hned ve třech kategoriích na dánské Bodil Awards včetně nominace za nejlepší film. Sám Mygind musel popustit většinu vavřínů a ceny pro Nikolaje Lie Kaase, který zahrál roli „P“. Na druhou stranu snímek putoval po celém světě, dočkal se uvedení i u nás a tím pádem pomohl k jeho kariéře. Dalším úspěchem byla role v nekonvenční komedii SPRÆNGFARLIG BOMBE, v níž se opět sešel s Nikolajem Lie Kaasem.

Nejúspěšnější roli kariéry mu však přinesl Ole Christian Madsen, když ho obsadil do svého FLAMMEN & CITRONEN. Snímek s období konce druhé světové války vypráví o odbojové skupině, jejíž členy jsou Mads Mikkelsen a Thure Lindhardt (název označuje jejich přezdívky). O tom, kde začíná a končí odboj, vyprávěl režisér Madsen v jednom z nejdražších dánských filmů vůbec. Pro českého diváka tím zajímavějším, že se natáčel zčásti i v Praze. Peter Mygind zde odehrál poněkud temnější roli (za níž dostal Zulu Award) a zapsal se nejvíce do podvědomí diváků mimo Dánsko od doby, kdy skončil s RIGET. V samotném Dánsku si pozornost držel také zásluhou dalších populárních televizních rolí, ať už to je série NIKOLAJ OG JULIE, která dostala dokonce prestižní ocenění Emmy za nejlepší seriál v kategorii drama či kriminálka ANNA PIHL, kde měl jednu z hlavních úloh.

Na komediální stránku své osobnosti vůbec nezanevřel, dále účinkuje v řadě show a jiné zase moderuje. V roce 1997 si vzal novinářku a dokumentaristku Lise Mühlhausen, s níž má dva syny. Ti byli několikrát napadeni vrstevníky, na což Mygind reagoval sérií přednášek o šikaně a aktivním zapojením do kampaní na podobné téma. Podporuje také další instituce jako je třeba Dětský fond proti rakovině či Červený kříž. Peter Mygind má bratra Larse, ten je známým odborníkem v oblasti psychologie a pedagogem. A nejen to, zahrál si i ve filmu. Konkrétně v úspěšném dánském dramatu VILLA PARANOIA.

Martin "sinp" Mišúr

Herecká filmografie

Filmy

2020 Mein Altweibersommer (TV film)
2019 Last Christmas
2018 Så længe jeg lever
2017 Das Joshua-Profil (TV film)
Private Banking (TV film)
2013 Africké dobrodružství
Tatort - Borowski und der brennende Mann (TV film)
2012 Děti mojí sestry samy doma
2010 Sestřiny děti ve válce
2009 Krotitelé příšer
2008 Plamen a Citron
2006 Nebezpečně výbušná trhavina
2002 Jean de France (TV film)
2001 Et rigtigt menneske
Flyvende farmor
1998 Baby Doom
1997 Hannibal & Jerry
1996 Café Hector
1993 I en del af verden (TV film)

TV seriály

2021 Sommerdahl (TV seriál)
Episode 8 (S02E08)
Episode 7 (S02E07)
Episode 6 (S02E06)
další epizody (8)
2020 Sommerdahl (TV seriál)
Fatalt selvmål - del 2 (S01E08)
Fatalt selvmål - del 1 (S01E07)
Gengældelsen - del 2 (S01E06)
další epizody (8)
2019 Den som dræber - Fanget af mørket (TV seriál)
Episode 8 (E08)
Episode 7 (E07)
Episode 6 (E06)
další epizody (8)
Badehotellet (TV seriál)
Nye planer (S06E04)
Den fremmede (S06E03)
En lykkelig barndom (S06E02)
2016 Špinavý byznys (TV seriál)
2013 Vláda (TV seriál)
Hříšníci minulosti (S03E06)
Nesesmilníš (S03E05)
2012 Vražda (TV seriál)
Epizoda 6 (S03E06)
Epizoda 5 (S03E05)
2011 Vláda (TV seriál)
Poznámka mimořádné povahy (S02E10)
Právo na soukromí (S02E09)
Zasaď strom (S02E05)
další epizody (7)
2010 Vláda (TV seriál)
První úterý v říjnu (S01E10)
Okurková sezóna (S01E08)
Muži, kteří milují ženy (S01E05)
další epizody (6)
2009 Harry & Charles (TV seriál)
2006 Anna Pihl (TV seriál)
2002 Nikolaj og Julie (TV seriál)
2000 Rejseholdet (TV seriál)
Skjulte spor (TV seriál)
1997 Taxa (TV seriál)
Království (TV seriál)
Pandæmonium (S02E04)
Gargantua (S02E03)
Trækfugle (S02E02)
další epizody (4)
1996 Charlot og Charlotte (TV seriál)
1994 Frihetens skugga (TV seriál)
Království (TV seriál)
De levende døde (S01E04)
Et fremmed legeme (S01E03)
Alliancen kalder (S01E02)
další epizody (4)

Host

TV pořady

2005 Vild med dans (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky