foto

Anil Kapoor

  • nar. 24.12.1956 (61 let)
    Chembur, Maharashtra, Indie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 24. prosince 1959 v Mumbaí jako druhé ze tří dětí. Žije s manželkou Sunitou a vychovávají spolu tři děti. Anil Kapoor se vždy považoval za malého snílka a během dětství se bavil tím, že celé dny bosý sbíral prázdné krabičky od cigaret. Už jako sedmiletý dostal možnost zahrát si roli mladého Shashi Kapoora, který se později stal jeho velkým a povzbuzujícím vzorem, ve filmu TU PAYAL MAIN GEET. Naneštěstí se film nikdy nevysílal, ale i přesto se nevzdal a od tohoto okamžiku věděl, že hraní ve filmech je právě to, co chce v životě dělat.

První filmovou inspirací se mu stalo shlédnutí snímku indického režiséra a herce Raje Kapoora – AWARA (1951). A právě díky tomuto dílu zcela propadl světu filmu a všemu kolem něj. Anil Kapoor sám o sobě prohlašuje, že nechtěl být nikdy doktorem ani inženýrem, na rozdíl od jeho ostatních vrstevníků. Vše, co chtěl bylo – být jako Raj Kapoor. Kapoorovo dětství mělo být obyčejné, trávené převážně v Mumbaí, přesněji v městské části Čembúr. Ale dle svých slov by tato místa nevyměnil za nic na světě, protože jeho rodiče a rodina mu dali něco, co většina ostatních lidí ve střední společenské třídě nedostala – příležitost. Příležitost a sebedůvěru v sebe samého.

Studoval prestižní univerzitu St.Xaviers, která se pro něj stala naprosto jiným světem. Spolu s Mazharem Khanem se začali účastňovat každoročních divadelních představení, která mu brzy vynesla cenu pro nejlepšího herce na meziuniverzitní soutěži. Díky tomuto úspěchu začal své ambice – stát se opravdovým hercem - zvyšovat. V polovině školního roku byl z univerzity vyhozen pro častou absenci. Konečně se tak otevřela cesta k plnění jeho snu. Jako první zkusil hledat způsob jak se dostat do Pune Film Institute, kde ovšem ztroskotal na písemných testech. Proto se s Mazharem Khanem zapsali do herecké školy Roshana Taneji. Zdokonaloval se jako herec, učil se zpívat a tančit. Přečetl několik biografických knih o Sophii Loren nebo Laurence Olivierovi. Ne ale proto, aby zjistil základní tipy jak hrát, ale aby pochopil co doopravdy znamená být hercem a jak udržovat a zvyšovat svůj talent.

V raném začátku zrodu jeho filmové kariéry dostával většinou malé role ve filmech jako RACHNA (1983), HUMHARE TUMHARE (1979), EK BAAR KAHO (1980) nebo SHAKTI (1982). Poté začal účinkovat pro jihoindické filmaře, kde se objevil ve filmech VAMSA VRIKSHAM (1980) nebo PALLAVI ANU PALLAVI (1983). Ve filmu KAHAN KAHAN SE GUZAR (1986) dostává první malou velkou roli, ale naneštěstí se film dostal na plátna velmi pozdě. Pro něj nejdůležitější okamžik, který mu otevřel cestu k nalezení a obsazení hlavních rolí, byl snímek WOH SAT DIN (1983). Od té doby, jak sám říká, nebylo cesty zpět.

Po úspěšné indické komedii SALAAM-E-ISHQ (2007) se tomuto herci postavila do cesty další šance projevit a zužitkovat své dosavadní herecké umění. A to ve velmi úspěšném a mnoha Oscary oceněném britsko-americkém filmu MILIONÁŘ Z CHATRČE (2008) o chudém indickém chlapci z bombajského slumu, který se zúčastní známé televizní soutěže „Chcete být milionářem“ a od zisku 20 milionů rupií jej dělí jen jedna jediná otázka.

Freemantle

Herecká filmografie

Filmy

2019 Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga
Icarus Factor
2018 Fanney Khan
Race 3
2017 Mubarakan
Oasis (TV film)
2015 Dil Dhadakne Do
Welcome Back
2013 Bombay Talkies
Mahabharat
Race 2
Shootout At Wadala
2012 Tezz
2011 Mission: Impossible - Ghost Protocol
2009 Wanted
2008 Black & White
Milionář z chatrče
My Name Is Anthony Gonsalves
Tashan
Yuvvraaj
Závod
2007 Pocta lásce
Welcome
2006 Darna Zaroori Hai
Humko Deewana Kar Gaye
Naksha
2005 Bewafaa
Chocolate
My Wife's Murder
Vstup zakázán
2004 Musafir
2003 Armaan
Calcutta Mail
2002 Badhaai Ho Badhaai
Om Jai Jagadish
Rishtey
2001 Lajja
Nayak: The Real Hero
2000 Bulandi
Hamara Dil Aapke Paas Hai
Karobaar: The Business of Love
Pukar
1999 Biwi No. 1
Hum Aapke Dil Mein Rehte Hain
Mann
Rytmus
1998 Gharwali Baharwali
Jhooth Bole Kauwa Kaate
Kabhi Na Kabhi
1997 Deewana Mastana
Judaai
Virasat
1996 Loafer
Mr. Bechara
Rajkumar
1995 Trimurti
1994 Andaz
Laadla
Mr. Azaad
1993 1942: A Love Story
Dil Tera Aashiq
Gurudev
Pyara Bharat Yeh Kahe (TV film)
Roop Ki Rani Choron Ka Raja
1992 Aasmaan Se Gira
Apradhi
Beta
Dharavi
Heer Ranjha
Humlaa
Khel
Zindagi Ek Juaa
1991 Benaam Badsha
Jigarwala
Lamhe
Pratikar
1990 Amba
Awaargi
Ghar Ho To Aisa
Jamai Raja
Jeevan Ek Sanghursh
Kishen Kanhaiya
1989 Aag Se Khelenge
Abhimanyu
Eeshwar
Joshilaay
Kala Bazaar
Parinda
Rakhwala
Ram Lakhan
1988 Inteqam
Kasam
Ram-Avtar
Sone Pe Suhaaga
Tezaab
Vijay
1987 Hifazat
Itihaas
Mr. India
Thikana
1986 Aap Ke Saath
Chameli Ki Shaadi
Insaaf Ki Awaaz
Janbaaz
Kahan Kahan Se Guzar
Karma
Pyaar Ka Sindoor
Pyar Kiya Hai Pyar Karenge
1985 Meri Jung
Mohabbat
Saaheb
Yudh
1984 Andar Baahar
Laila
Love Marriage
Mashaal
1983 Pallavi Anu Pallavi
Rachna
Woh 7 Din
1982 Shakti
1980 Ek Baar Kaho
Hum Paanch
Vamsa Vriksham
1979 Hamare Tumhare

TV seriály

2016 Griffinovi (TV seriál)
Road to India (S14E20)
2013 24: India (TV seriál)
2010 24 hodin (TV seriál)
Day 8: 7:00 a.m.-8:00 a.m. (S08E16)
Day 8: 6:00 a.m.-7:00 a.m. (S08E15)
Day 8: 5:00 a.m.-6:00 a.m. (S08E14)
další epizody (15)

Dokumentární

2011 Bollywood: The Greatest Love Story Ever Told
2009 Slumdog Dreams: Danny Boyle and the Making of 'Slumdog Millionaire' (TV film)
1987 Raj Kapoor

TV pořady

2016 The Kapil Sharma Show (TV pořad)
2012 The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2009 Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
2004 Koffee with Karan (TV pořad)
2002 Jeena Isi Ka Naam Hai (TV pořad)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace