foto

Jiří Věrčák

  • nar. 27.9.1947 (71 let)
    Zlín, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Věrčák původně pracoval jako elektromontér, mezitím odmaturoval na gymnáziu, jeho kulturní zájmy jej ale v polovině 60. let přivedly do redakce Zemědělských novin, v letech 1967-1968 byl pak zaměstnán jako technický pracovník v Československé televizi. V letech 1968-1973 vystudoval katedru dokumentární tvorby na FAMU, poté absolvoval základní vojenskou službu v rámci Československého armádního filmu, v letech 1975-1987 byl pak zaměstnán v Československé televizi jako redaktor a režisér, v letech 1987-1989 fungoval v rámci studia SHAPE/Art Centrum, pak se znovu vrátil do televize, tentokrát jako zástupce šéfredaktora a producent. Od roku 1978 zároveň externě vyučoval na FAMU, po roce 1989 zde pracoval na částečný úvazek.

Ještě za studií na FAMU začal Jiří Věrčák natáčet krátké dokumentární filmy, jimž se pak věnoval po celou svou kariéru. Natáčel klasické dokumenty, ale také hrané dokumentární filmy s různou tématikou, nezřídka se soustředil na portréty umělců nebo záznamy divadelních představení. V 90. letech natočil také několik medailónků v cyklu GEN, zároveň režíroval své hrané prvotiny. Do devadesátých let spadají také jediné Věrčákovy dva celovečerní filmy a oba zaznamenaly úspěch. Natočil komedii SATURNIN (1994), adaptaci slavného humoristického románu Zdeňka Jirotky. Souběžně s filmem byl natočen pro televizi i čtyřdílný seriál. Druhým Věrčákovým filmem byl CEREMONIÁŘ (1996), u nějž zároveň spolupracoval na scénáři s autorkou literární předlohy Evou Kantůrkovou. V nejnovější době byl Jiří Věrčák jedním z režisérů seriálu ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ (2005) z produkce televize Nova.

Jiří Věrčák je rozvedený, s bývalou manželkou Mirkou Věrčákovou má dvě děti.

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

Filmy

1996 Ceremoniář
1994 Procitnutí jara (divadelní záznam)
Saturnin
1992 Panelák (TV film)
Správny učitel nenosí meč (TV film)
1991 Cesta do Úbic (TV film)
Elektro, má lásko (TV film)
Mozart v Praze (divadelní záznam)
1989 Přízraky (divadelní záznam)
1988 Haprdáns (divadelní záznam)
Sebevrah (divadelní záznam)
1985 Blázinec v prvním poschodí (po 10 letech) (divadelní záznam)

TV seriály

2011 Soukromé pasti (TV seriál)
Nezabiješ (S02E01)
2008 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Bufet nám neberte! (S04E04)
Sylvě jde o život (S04E03)
Nikomu to neříkej! (S04E02)
další epizody (15)
1994 Saturnin (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)

Dokumentární

2013 Krásný ztráty: Finále (koncert)
2006 ČT Live - Michal Prokop & hosté (koncert)
2005 IBBUR aneb Pražské mystérium (TV film)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)
1992 Josef Tiché ořezávátko a Otec Brown (TV film)
1987 Memento
1984 Tajemství podzemní továrny Richard (TV seriál)
1983 Umění Peru (TV film)
1982 Miloš Nedbal
Orbis Pictus (TV film)

TV pořady

2004 Dementi (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)
1998 Jak se žije (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1991 Vánoce v Ypsilonce (TV pořad)
1985 Co dokáže počítač (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1994 Saturnin

TV seriály

2011 Soukromé pasti (TV seriál)
Nezabiješ (S02E01)
1994 Saturnin (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)

Herecká filmografie

Dokumentární

2011 Inventura Febia (TV seriál) - vyp.

TV pořady

2017 Slavná filmová místa (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace