foto

Michael Hurst

  • nar. 20.9.1957 (63 let)
    Lancashire, Anglie, Velká Británie

Biografie

Světlo světa spatřil Michael Hurst v září roku 1957 v britském Lancashire. Má tři mladší bratry – Marka, Stuarta a Nicholase (ten je nevlastní). Když bylo Michaelovi 8 let, tak se jeho rodina přestěhovala do města Christchurch na Nový Zéland, kde navštěvoval Papanui High School. Již od útlého mládí byl Michael velmi umělecky založený – hodně četl, navštěvoval herecké kroužky a svůj zájem neustále prohluboval. Jako vysokou školu si vybral prestižní University of Canterbury (jako jeho dobrý přítel Kevin Smith alias Áres) a v návaznosti na svůj umělecký obor nebylo žádným překvapením, že se po roce studia rozhodl vstoupit do divadla Court Theatre. Bylo mu 19 let a stále získával širší vzdělání o divadelním herectví, které později velmi dobře zúročil.

Aby toho nebylo málo, Michael se ve 22-ti letech stal členem divadla Theatre Corporate v Aucklandu. Zde strávil sedm let a v roce 1985 se stal zástupcem tohoto divadla. Zároveň se angažoval v Mercury Theatre, kde v letech 1982-1991 hrál a režíroval více než 20 divadelních her. V roce 1987 se stal prvním novozélandským hercem, který dostal angažmá v australském divadle, a to konkrétně v Melbourne Theatre Company ve hře The Three Musketeers (Tři mušketýři), kde ztvárnil roli D'Artagnana. Oblíbil si především dramatická díla z pera anglického spisovatele Williama Shakespeara a na začátku 90. let se stal uznávanou autoritou na Novém Zélandu, kde hrál a režíroval již zmíněné Shakespearovy hry. Na jeho oblibu tohoto žánru ráda vzpomíná Lucy Lawless, která v jednom rozhovoru zmínila, že když Michael režíroval několik dílů Xeny, velice svoji práci prožíval a v téměř každé scéně požadoval nějaké dramatické gesto či slovo, přesně podle vzoru Shakespearových děl.

Michael Hurst se také v roce 1991 účastnil založení divadla Watershed Theatre, v roce 1999 spoluzaložil producentskou společnost Screen Adventures a v roce 2003 se podílel na založení divadelní skupiny The Large Group. Herectví je zkrátka jeho velkou láskou, ale již v roce 1988 si vzal svou životní lásku – je jí novozélandská herečka Jennifer Ward-Lealand. Jejich manželství je považováno za velmi stabilní a vyšly z něj dvě děti, Jack a Cameron. Jennifer také můžeme znát jako vedlejší postavu z Xeny, kde si zahrála v epizodách "The Deliverer" ze 3. série a "The Play's The Thing“ ze 4. série.

Kromě Michaelovy divadelní kariéry je třeba upozornit na jeho filmovou tvorbu. Na začátku roku 1993 se Michaelovi naskytla veliká příležitost, a to když mu byla svěřena role v seriálu HERCULES: THE LEGENDARY JOURNEYS, kde představoval Herkulova nejlepšího přítele Iolaa. Díky roli Iolaa si získal široké publikum po celém světě. Michael, stejně jako mnoho dalších herců z Herkula, se celkem pravidelně objevoval i v seriálu XENA: WARRIOR PRINCESS a později i v seriálu YOUNG HERCULES. V Xeně byl opět jako Iolaus, ale také ztvárnil převozníka v Tartaru Charona i přidrzlého reportéra Nigela. V Herkulovi je velice oblíbená jeho postava vdovy Twanky, kterou Michael zahrál ve třech dílech. V titulcích byl však uveden pod jménem Edith Sidebottom. Toto jméno je kombinací Mrs. Sidebottom, první pantomimickou postavou, kterou Michael hrál, a křestní jméno převzal od své matky Edith, jejíž anglický akcet pro tuto roli využil. Michael Hurst rovněž režíroval 6 dílů jak ve Xeně, tak v Herkulovi. Jeho ostatní filmové projekty jsou však k sehnání velmi sporadicky a dalším problémem je fakt, že Michael v nich leckdy ani není k poznání. Za všechny jmenujme výskyt v seriálech ANDROMEDA, JACK OF ALL TRADES či MADDIGAN'S QUEST, mezi jeho filmy patří například TREASURE ISLAND KIDS 2, FRACTURE nebo THE TATTOOIST.

Jako herec i jako režisér má Michael na svém kontě dlouhý seznam úspěšné práce, za kterou obdržel několik cen. V roce 2003 se stal laureátem ceny od Arts Foundation of New Zealand (Umělecká nadace Nového Zélandu), díky níž dostal finanční částku 50 000 dolarů pro své další projekty. Také v roce 2005 obdržel New Zealand Order of Merit (Novozélandský řád za zásluhy) za přínos filmu a divadlu. Tentýž rok ho čtenáři novozélandského měsíčníku Metro odhlasovali nejlepším hercem a roku 2007 ho deník New Zealand Herald zvolil bavičem roku. Se svou ženou Jennifer je patronem The Auckland Performing Arts Centre (Aucklandské centrum hereckého umění) a v roce 2005 se stali patrony aucklandské New Theatre Initiative (Iniciativa nového divadla). Přestože Michael miluje herectví, jeho talent je daleko větší. Je totiž rovněž vynikajícím spisovatelem, tanečníkem, zpěvákem a jevištním šermířem. Ve skutečnosti je dokonce bývalým šampionem v šermu.

V současné době se na Michaela můžeme těšit ve filmu BITCH SLAP, kde se v malých rolích objeví i Lucy Lawless, Reneé O'Connor a Kevin Sorbo. Ujal se také režie několika dílů nového seriálu LEGEND OF THE SEEKER z produkce Sama Raimiho a Roba Taperta. Režii si zabral i u několika dílů připravovaného seriálu SPARTACUS: BLOOD AND SAND s Lucy Lawless v jedné z hlavních rolí. A samozřejmě máte i vy možnost Michaela Hursta vidět - a to v USA na oficiálních setkáních fanoušků a tvůrců seriálu Xena, na které pravidelně se svojí manželkou jezdí.

J "Kubulla" Vo

Režijní filmografie

Filmy

2006 Děti z ostrova pokladů 2
Děti z ostrova pokladů 3: Tajemství ostrova pokladů
2001 Love Mussel (TV film)
2000 Jubilee
1997 Amazon High (TV film)

TV seriály

2021 Power Rangers Dino Fury (TV seriál)
2020 Between Two Worlds (TV seriál)
The Dead Lands (TV seriál)
2015 800 slov (TV seriál)
Ash vs Evil Dead (TV seriál)
Oheň v díře (S01E07)
Zabiják vrahů (S01E06)
2014 Vraždy v Brokenwoodu (TV seriál)
Prolhaná hra (S01E03)
2013 The Almighty Johnsons (TV seriál)
The Asparagus Is Kicking In (S03E08)
Typical Auckland God (S03E07)
Spartakus (TV seriál)
Mrtví a umírající (S03E09)
Decimace (S03E04)
2012 Spartakus (TV seriál)
Zvolená cesta (S02E06)
Uprchlík (S02E01)
2011 Spartakus: Bohové arény (TV seriál)
Hlava rodiny (E03)
2010 Spartakus (TV seriál)
Prozření (S01E12)
Děvka (S01E09)
Stínohra (S01E05)
Tajemství Pravdy (TV seriál)
Unbroken (S02E21)
Vengeance (S02E17)
Hunger (S02E12)
2009 Tajemství Pravdy (TV seriál)
Baneling (S02E02)
Reckoning (S01E22)
Sacrifice (S01E10)
další epizody (4)
2001 Xena (TV seriál)
K Heliconu a zpět (S06E15)
2000 Všeuměl (TV seriál)
One, Two, Three: Give Me Lady Liberty (S02E06)
The Morning After (S02E04)
Xena (TV seriál)
Kdo je Gurkhan? (S06E04)
Antonius a Kleopatra (S05E18)
Životní síla (S05E16)
1998 Xena (TV seriál)
Příběh dvou múz (S04E06)
1997 Xena (TV seriál)
Takový obyčejný den (S02E15)
1995 Herkules (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

2020 Dead
Northspur
2009 Bitch Slap
2008 The Map Reader
2007 The Last Magic Show
The Tattooist
2006 Děti z ostrova pokladů 2
2004 Fracture
Hold the Anchovies
2001 Love Mussel (TV film)
1999 I'll Make You Happy
1998 Herkules a Xena: Bitva o Olymp
Mladý Herkules
1994 Hercules a Amazonky (TV film)
Hercules v podsvětí (TV film)
Herkules a Minotaurovo bludiště (TV film)
1993 Desperate Remedies
Typhon's People (TV film)
1992 Footstep Man, The
1985 Dangerous Orphans
1984 Constance
Horší než smrt
1983 Prisoners

TV seriály

2012 Auckland Daze (TV seriál)
The Almighty Johnsons (TV seriál)
Does This Look Like Asgard? (S02E13)
You Call This the Real World? (S02E12)
The House of Jerome (S02E11)
další epizody (4)
Spartakus (TV seriál)
Zrůdy (S02E09)
2009 Tajemství Pravdy (TV seriál)
Revenant (S01E13)
2006 Maddigan's Quest (TV seriál)
2005 Power Rangers S.P.D. (TV seriál)
2003 Power Rangers Ninja Storm (TV seriál)
2002 Mataku (TV seriál)
Andromeda (TV seriál)
The Knight, Death and the Devil (S02E20)
2001 Xena (TV seriál)
Jste u toho (S06E13)
2000 Všeuměl (TV seriál)
Shark Bait (S02E02)
1998 Mladý Hercules (TV seriál)
1997 Xena (TV seriál)
Výprava (S02E13)
1996 Xena (TV seriál) - herec, a.z.
Smrtelně milovaná (S01E16)
Athénská městská akademie pro pěvce (S01E13) - a.z.
1995 Herkules (TV seriál)
Vysvobozené srdce (S01E13)
Mizející mrtví (S01E11)
Gladiátor (S01E10)
další epizody (7)
Xena (TV seriál)
Prométeus (S01E08)
1992 Shortland Street (TV seriál)
1991 For the Love of Mike (TV seriál)
1990 Nová dobrodružství Černého Bleska (TV seriál)
1989 Shark in the Park (TV seriál)
1985 Hanlon (TV seriál)
1984 Heroes (TV seriál)
1983 Both Sides of the Fence (TV seriál)

Dokumentární

2019 Central to the Soul
2010 Behind Bitch Slap: Building a Better B-Movie
2008 Rocked the Nation (TV seriál)
1999 Celebrity Profile (TV seriál)

Host

TV pořady

2007 Sunrise (TV pořad)
1992 Mai Time (TV pořad)
1990 Nightline (TV pořad)
One Network News (TV pořad)

Fanoušci tvůrce