foto

Aťka Janoušková

  • nar. 16.3.1930
    Praha, Československo
  • zem. 7.3.2019 (88 let)
    Praha, Česko

Biografie

Vlastním jménem Vlasta Janoušková je česká herečka a zpěvačka. Hraní se věnovala už od dětství. Již během druhé světové války účinkovala v Národním divadle, ale bohužel dostala vyhazov, protože její rodiče zatklo gestapo. Nějaký čas se živila jako cizojazyčná korespondentka, zpět na divadelní prkna ji přivedl až později E.F. Burian. Objevila se v nespočtu představení, zejména tam kde mohla uplatnit své přirozené nadání pro tanec a zpěv. Maličký vzrůst (v dospělosti měří jen 120 cm) ji odsoudil ke ztělesňování vedlejších, zato charakterově pestrých rolí.

Ačkoli upřednostňovala divadlo, zahrála si i v několika filmech. Epizodní roličku jí svěřil i slavný česko-americký režisér Miloš Forman ve svém oscarovém hitu AMADEUS. Nesmrtelnou, se však Aťka Janoušková stala díky práci pro dabing. Její neobyčejný dětinský hlas je neodmyslitelně spjat především s nejrůznějšími pohádkovými bytostmi a pořady pro děti. Její asi nejslavnější dabingová role je hlavní postava z německého animovaného seriálu "VČELKA MÁJA", ale mohli jsme ji slyšet i v celé řadě dalších projektů ("BROUČCI", "PŘÍBĚHY VČELÍCH MEDVÍDKŮ", AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ...) V 90. letech jejího hlasového umění hojně využívali i tvůrci televizních reklam.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2002 Peklem s čertem (TV film)
Černá slečna, slečna Černá (TV film)
1996 Chladné srdce (TV film)
1993 Království květin (TV film)
1992 Benefice profesora Alexandra a Barbary de Anatolia (TV film)
Sněhurka (TV film)
1987 Motovidla (TV film)
1984 Amadeus
Budulínek Mandelinka (TV film)
1983 Zuzana Vojířová (TV film)
1979 Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
1977 Ať žijí duchové!
Proč nevěřit na zázraky - vyp.
1967 Sedm žen Alfonse Karáska (TV film)
1963 Deváté jméno
1961 Ztracená revue (TV film)

TV seriály

2000 Pra pra pra (TV seriál)
1986 Skřítek Halahoj (TV seriál)
1984 Příběhy včelích medvídků (TV seriál)
1982 Jojo (TV seriál)
1980 Arabela (TV seriál)
1967 Broučci (TV seriál)
1960 Ferda Mravenec (TV seriál)
Robot Emil (TV seriál)

Dokumentární

2016 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Hedy Čechové (S12E13)
2015 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Aťky Janouškové (S11E05)

Host

TV pořady

2015 Večerníček jak ho (ne)znáte (TV pořad)
2009 Dobrý dabing ještě žije (TV pořad)
2004 Tenkrát na východě (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
1999 Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
XXL (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace