foto

Drahomíra Vihanová

  • nar. 31.7.1930
    Moravský Krumlov, Československo
  • zem. 10.12.2017 (87 let)

Biografie

Drahomíra Vihanová, narozená 31. července 1930, je česká filmová režisérka a scenáristka. Její matka vedla soukromou hudební školu a vyučovala hře na klavír.

Po gymnáziu vystudovala souběžně hudební vědu a estetiku na filozofické fakultě University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a hru na klavír na brněnské konzervatoři. Studium univerzity absolvovala v roce 1954, konzervatoř o rok později. V druhé polovině 50. let 20. století spolupracovala jako scenáristka a asistentka režie v hudebním vysílání Československé televize. Na FAMU studovala v letech 1960 – 65, v roce 1965 absolvovala obory režie hraného filmu a střih.

Po absolutorium točila zakázkové snímky pro Krátký film a pracovala jako asistentka režie na filmech Otakara Vávry ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU(1966) a TŘINÁCTÁ KOMNATA (1968). V roce 1967 byla na pracovní stáži u Bavaria Film Mnichov, kde se podílela na střihu francouzských dokumentů o zámcích na Loiře. Samostatným filmem ZABITÁ NEDĚLE debutovala v roce 1969, ale prvotina byla uložena do trezoru a distribuční premiéru měla až v roce 1990. K režii hraného filmu se směla vrátit až po sametové revoluci, např. podobenstvím PEVNOST (1994) s Miroslavem Donutilem. V době normalizace se věnovala dokumentární tvorbě. Na konci 70. let a poté opět v 90. letech 20. století spolupracovala s Československou televizí v Ostravě, kde pokračovala v televizní práci nejprve dokumentem KONJUNKTURÁLNÍ PORTRÉR ANEB TŘI ŽIVOTY VLASTY CHRAMOSTOVÉ (1992), později účastí na cyklech JAK SE ŽIJE, ZPOVĚĎ, EGO a DIAGNÓZA (1998 – 2000).

Od roku 1982 působila na FAMU jako externí pedagog pro zahraniční studenty. Od 1990 je členkou katedry střihové skladby FAMU, později také jako profesorka. V roce 2011 byla oceněna medailí AMU za významný přínos české filmové kultuře. Podle svých slov se Vihanová naučila být pokorná k tomu, co má před kamerou, a že je na světě.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2000 Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba
1994 Pevnost
1969 Zabitá neděle

Dokumentární

1990 Proměny přítelkyně Evy (TV film)
1985 Posedlost
1979 Hledání
1961 Nic než souvislost (studentský film)

TV pořady

1998 Jak se žije (TV pořad)

Střihačská filmografie

Filmy

1994 Pevnost
1964 Fuga na černých klávesách (studentský film)

TV seriály

1972 Hlavne, že sa vezieme (TV seriál)

Herecká filmografie

Host

Dokumentární

2013 Těžká léta československého filmu (TV seriál)

TV pořady

2015 Český lev 2014 (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace