foto

Rolf Lassgård

  • nar. 29.3.1955 (62 let)
    Östersund, Jämtlands län, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

U nás nepříliš známý herec, celým jménem Rolf Holger Lassgård se narodil před třiapadesáti lety ve švédském městě Östersund. Svoji vášeň pro hraní objevil už během školních let. V té době se stává členem divadelního spolku, hrajícího svá představení v restauraci ležící ve sklepě. Škole věnoval pouze malou pozornost, dával přednost divadlu a také lednímu hokeji.

V sedmdesátých letech se ve švédském Storhögen usadila experimentální divadelní skupina, jejíž členové pocházeli nejen ze Švédska, ale i z USA, Polska nebo Francie. Mladý Rolf Lassgård se dostává do kontaktu s touto skupinou a právě tato zkušenost z něj vytvořila herce. V roce 1975 nastupuje na hereckou školu v Malmö, kde studuje do roku 1978. Zahrál si v několika hrách Wiliama Shakespeara a Bertholda Brechta v landskronském divadle Skånska. První jeho velkým úspěchem byla postava Puka v Shakespearově Snu noci svatojánském.

V roce 1982 odchází do švédského Gävle, kde mnoho let působil v divadle Folkteatern se švédským režisérem Peterem Oskarsonem. V devadesátých letech pracoval hlavně před kamerou. Zahrál si v několika filmech s mezinárodní produkcí. V roce 1998 mu byla svěřena hlavní role ve švédském snímku POD SLUNCEM o negramotném švédském farmářovi, který se rozhodne po smrti své matky podat inzerát, že hledá hospodyni, a možná i něco víc. Snímek se dočkal nominace na Oskara za nejlepší cizojazyčný film.

Rolf Lassgård se kromě skandinávských zemí proslavil rovněž v Německu, kde se zapsal jako inspektor Kurt Wallander ve filmech podle novel švédského spisovatele Henninga Mankella. Výraznou rolí pro něho byla postava Jørgena Hannsona ve snímku dánské režisérky Susanne Bier PO SVATBĚ. Objevil se zde po boku dalšího z výrazných skandinávských herců Madse Mikkelsena. Jeho manželku zde ztvárnila dánská herečka Sidset Babett Knudsen.

Rolf Lassgård je ženatý a má tři děti. Patří k velkým fanouškům týmu Brynäs IF, věhlasného hokejového klubu v Gävle, jehož zápasy často navštěvuje. Rovněž má velmi rád hudbu, hlavně 60. a 70. léta, ale mezi jeho oblíběné zpěváky patří rovněž Bruce Springsteen, Sting, Eric Clapton a T Bone Burnette.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2017 Zmenšování
2016 Lví žena
2015 Muž jménem Ove
2014 Miraklet i Viskan
2013 Osudový břeh (TV film)
2011 Falešná stopa
2010 Bella Block - Das schwarze Zimmer (TV film)
Kennedys Hirn (TV film)
2009 Bouře
Ellas Geheimnis (TV film)
Rozumné řešení
Så olika
V hlavní roli Maja
2008 Angel
2007 Dům bláznů
Järnets änglar
Wallander: Pyramiden
Zničujicí láska
2006 Po svatbě
2005 O krok vzad
2004 Perly královny ze Sáby
Tři slunce
2003 Capricciosa
Mannen som log (TV film)
2001 Familjehemligheter
Villospår (TV film)
2000 Klepy
1999 Där regnbågen slutar
Magnetisørens femte vinter
1998 Pod sluncem
1996 Den vita lejoninnan
Lovci
Potatishandlaren (TV film)
Sånt är livet
1995 Hundarna i Riga
Petri tårar
1994 Beck - Polismördaren
Sommarmord
Stockholm Marathon
1993 Brandbilen som försvann
Muž na balkóně
Polis polis potatismos
Prak
Roseanna
1992 Kejsarn av Portugallien (TV film)
Min store tjocke far
1991 Önskas
1989 Kyrkkaffe
1983 Limpan

TV seriály

2014 The Fourth Man (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2013 Fröken Frimans krig (TV seriál)
Smrt poutníka (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
2010 Dag (TV seriál)
Den fördömde (TV seriál)
2006 Brandvägg (TV seriál)
Möbelhandlarens dotter (TV seriál)
2002 Den 5:e kvinnan (TV seriál)
1998 Kvinnan i det låsta rummet (TV seriál)
1995 Mördare utan ansikte (TV seriál)
1992 Blueprint (TV seriál)
1991 Sunes jul (TV seriál)

Dokumentární

1997 En frusen dröm
1996 Jägarna: En film om filmen (TV film)

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace