foto

Hema Malini

  • nar. 16.10.1948 (71 let)
    Tiruchirapalli, Indie

Biografie

"Zajímal mě tanec a na začátku mě hraní vůbec netěšilo. K filmu mě přivedla moje matka a byla to ona, kdo dohlížel na moji kariéru. Vzpomíním si, že pokaždé, když za ní přišel producent, byla moje jediná reakce: 'Bože, další rok života je pryč.' "

Hema Malini Čakravarthy patří k nejúspěšnějším a nejvlivnějším ženským filmovým hvězdám indické kinematogrfie. Během své kariéry účinkovala ve více než 150 filmech a dočkala se většinou uznání. Pochází z tamilsky mluvící rodiny, je nejmladší ze tří dětí. Matka byla filmová producentka. Jejím oblíbeným předmětem ve škole byl dějepis. Vzdělávala se v Čennaji (dříve Madras), potom na střední tamilské škole v Novém Dillí (DTEA Mandir Marg). Začínala jako tanečnice v regionálních filmech a hudebních klipech, proto nepřekvapí, že tanečnici představovala i ve svém skutečném filmovém debutu, v telugžském PANDAVA VANAVASAM (1965), později ji producent Ananthaswamy nabídl roli vedle Radže Kapoora v romantickém SAPNON KA SAUDAGAR (1968). Významnější roli pak dostala v muzikálu – blockbusteru - JOHNNY MERA NAAM (1970). Brala role, které herečky v té době většinou odmítaly.

Během čtyř let od svého debutu se stala jednou z předních bollywoodských hereček, a to jí její první (tamilský) režisér vyhodil s tím, že je hubená a že v sobě nemá žádný hvězdný potenciál. Proslavily ji komedie i dramata, její půvab, styl a dokonale zvládnutý klasický tanec. Většina filmů Hemy ze 70. let byla velice úspěšná, např. PLAMENY (1975), kde hrála upovídanou Basanti a během natáčení se zamilovala do svého hereckého partnera Dharmendry, za kterého se v roce 1980 provdala. Jelikož se jeho předchozí žena odmítala dát rozvést, konvertovali oba před svatbou k islámu, Hema však nadále zůstala silně praktikující hinduistkou. Stala se macechou dnes populárních herců Sunny Deola a Bobbyho Deola. S Dharmendrou pak mají dvě dcery: Eša Deol (1981) je dnes známou indickou herečkou a Ahana Deol (1985) zkouší režírovat.

Pár Dharmendra-Hema můžeme dnes vidět např. ve filmech jako SEETA AUR GEETA (1972), který jí přinesl jí první cenu Filmfare pro nejlepší herečku, dále v DREAM GIRL (1977), což byla současně její přezdívka, nebo v akčním thrilleru THE BURNING TRAIN (1980). Celkem to bylo 28 filmů, řada z nich velké hity. Po svatbě si spolu zahráli např. v koprodukčním DOBRODRUŽSTVÍ ALIBABY A 40 LOUPEŽNÍKŮ (1980) nebo v hvězdně obsazených snímcích BAGHAVAT (1982) a RAAJ TILAK (1984). V celé řadě kasovních hitů se objevila spolu s Raješem Khannou nebo Jeetendrou. V 90. letech zkusila Hema také režírovat; film DIL AASHNA HAI (1992) ovšem komerčně propadl. Režírovala i "taneční" seriály, např. "Noopur" (1990). Film SPRÁVCE (2003) znamenal její herecký comeback i nominaci na cenu Filmfare pro nejlepší herečku. V TELL ME O KHUDA (2011) režírovala Hema svoji dceru Ešu i manžela.

Na cenu Filmfare pro nejlepší herečku byla nominována dosud (2013) jedenáctkrát (pouze Madhuri Dixit a Meena Kumari vícekrát než ona). V roce 2000 obdržela Hema nejen cenu Filmfare za celoživotní úspěchy, ale i titul Padma Shri (Padmašrí), což je čtvrté nejvyšší civilní vyznamenání indické vlády. V letech 2000-03 jako vůbec první žena v historii předsedala Národní společnosti pro filmový rozvoj (NFDC). Hema Malini ovládá původně chrámový tanec bharatanátyam, vlastní dnes taneční školu a v roce 2006 byla za celoživotní zásluhy o indickou kulturu a tanec oceněna prestižní cenou (SaMaPa). Je aktivní členkou pravicové Bharatiya Janata Party (BJP), s jejíž pomocí se dostala do Horní komory (Radžya Sabha) parlamentu (2003-09). V posledních letech hodně času věnuje charitativní a sociální činnosti; spolu s dcerami např. tančí na charitativních koncertech.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Ek Rani Aisi Bhi Thi
Gautamiputra Satakarni
2011 Aarakshan
Bbuddah Hoga Tera Baap
Tell Me O Kkhuda
2010 Sadiyaan
2007 Gangotri
Laaga Chunari Mein Daag: Journey of a Woman
2006 Baabul
Ganga
2005 Bhagmati
2004 Veer-Zaara
2003 Aman Ke Farishtey
Správce
2001 Censor
2000 Hey Ram
1997 Himalay Putra
1996 Aatank
Maahir
1995 Param Vir Chakra
1994 Vivekananda
1992 Jai Kaali
Maarg
1991 Deshwasi
Hai Meri Jaan
Sadhu Sant
1990 Insaaf Ka Suraj
Jamai Raja
Lekin...
Shadyantra
1989 Desh Ke Dushman
Galiyon Ka Badshah
Indira
Paap Ka Ant
Sachché Ká Bol-Bálá
Santosh
1988 Mohabbat Ke Dushman
Mulzim
Rihaee
Tohfa Mohabbat Ka
Vijay
1987 Anjaam
Apne Apne
Hirasaat
Jaan Hatheli Pe
Kudrat Ka Kanoon
Sitapur Ki Geeta
1986 Ek Chadar Maili Si
1985 Aandhi-Toofan
Babu
Durgaa
Hum Dono
Phaansi Ke Baad
Ramkali
Yudh
1984 Ek Nai Paheli
Ek Naya Itihas
Qaidi
Raaj Tilak
Ram Tera Desh
Sharara
1983 Andhaa Kanoon
Justice Chaudhury
Nastik
Razia Sultan
Taqdeer
1982 Baghavat
Desh Premee
Do Dishayen
Farz Aur Kanoon
Meharbaani
Rajput
Samraat
Satte Pe Satta
Suraag
1981 Aas Paas
Dard
Jyoti
Kranti
Krodhi
Kudrat
Maan Gaye Ustaad
Meri Aawaz Suno
Naseeb
1980 Bandish
Burning Train, The
Do Aur Do Paanch
Dobrodružství Ali-Baby a 40 loupežníků
1979 Dil Kaa Heera
Gol Maal
Hum Tere Ashiq Hain
Janta Hawaldar
Meera
Ratnadeep
1978 Apna Khoon
Azaad
Dillagi
Phandebaaz
Trishul
1977 Chacha Bhatija
Chala Murari Hero Banne
Dhoop Chhaon
Dream Girl
Khel Khilari Ka
Kinara
Palkon Ki Chhaon Mein
Shirdi Ke Sai Baba
Swami
Tinku
1976 Aap Beati
Barood
Charas
Dus Numbri
Ginny Aur Johny
Jaaneman
Maa
Mehbooba
Naach Uthe Sansar
Sharafat Chod Di Maine
1975 Dharmatma
Do Thug
Kahte Hain Mujhko Raja
Khushboo
Láska bez předpisu
Mrig Trishna
Plameny
Pratiggya
Sanyasi
Sunehra Sansar
1974 Amir Garib
Dost
Dulhan
Haath Ki Safai
Hare Krishna
Kasauti
Kunwara Baap
Patthar Aur Payal
Prem Nagar
1973 Chhupa Rustam
Gehri Chaal
Joshila
Jugnu
Prem Parvat
Shareef Budmaash
1972 Babul Ki Galiyaan
Bhai Ho To Aisa
Garam Masala
Gora Aur Kala
Raja Jani
Seeta Aur Geeta
1971 Andaz
Lal Patthar
Naya Zamana
Paraya Dhan
Tere Mere Sapne
1970 Aansoo Aur Muskan
Abhinetri
Johny Mera Naam
Sharafat
Tum Haseen Main Jawan
1969 Jahan Pyar Mile
Waris
1968 Sapnon Ka Saudagar
1965 Pandava Vanavasam

TV seriály

1996 Yug (TV seriál)

Dokumentární

2006 Bollywood Queens Vol. 2
1979 Cinema Cinema

Režijní filmografie

Filmy

2011 Tell Me O Kkhuda
1995 Mohini (TV film)
1992 Dil Aashna Hai (...The Heart Knows)

TV seriály

1990 Noopur (TV seriál)

Host

TV pořady

2013 Comedy Nights with Kapil (TV pořad)
2004 Koffee with Karan (TV pořad)
2002 Jeena Isi Ka Naam Hai (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky