foto

Matthew McConaughey

  • nar. 4.11.1969 (49 let)
    Uvalde, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dnes jedna z najväčších a najuznávanejších hviezd Hollywoodu, ktorá spolupracuje s najlepšími režisérmi súčastnosti a predstaviteľ dokonalého comebacku. Matthew David McConaughey sa narodil v malom mestečku Uvalde v Texase. Jeho matka Mary bola učiteľka a otec James pracoval v ťažobnom priemysle. Matthew vyštudoval University of Texas v Austine a chcel sa stať právnikom. Nakoniec však skončil pri herectve. Jeho kariéra sa začala v roku 1991 keď pôsobil v reklamách a režíroval študentské filmy.

Jeho prvá filmová rola prišla ešte v roku 1992, v dnes už kultovom filme Richarda Linklatera, Dazed and Confused. Tento film naštartoval jeho kariéru a o rok na to sa predstavil v snímke Masaker v Texase, kde stvárnil notorického zabijaka Vilmera. Bohužiaľ film úplne prepadol u kritikov, a tak musel byť Matthew vďačný za každú vedľajšiu rolu, ktorú dostal. Rok 1996 bol ale preňho zlomový. Najprv sa objavil vo filme Johna Saylesa – Osamelá hviezda, ktorý vyzbieral mnohé nominácie. A potom si ho vyhliadol Joel Schumacher a obsadil ho do hlavnej úlohy mladého právnika vo hviezdami nabitom Čase zabíjať. Týmto filmom sa z neznámeho McConaugheyho stala nová vychádzajúca hviezda.

McConaughey bol dokonca istý čas zvažovaný aj do titulnej úlohy vo veľkofilme Jamesa Camerona Titanic. To, že rolu nakoniec nezískal ho mrzieť veľmi nemuselo, pretože zažiaril po boku Jodie Foster v kriticky aj divácky úspešnom sci-fi Kontakt Roberta Zemeckisa. V tom istom roku sa objavil aj v historickej snímke legendárneho Stevena Spielberga – Amistad, natočenej na motívy skutočného povstania otrokov v roku 1830 na lodi La Amistad, kde si zopakoval rolu právnika. Film bol nominovaný celkom na 4 Oscary a zároveň aj na 4 Zlaté glóbusy. Išlo jednoznačne o vrchol McConaugheyho dovtedajšej kariéry.

Po úspešných rokoch začala jeho kariéra pomaly upadať. V roku 1999 spolupracoval s Ronom Howardom, ďalším významným režisérom, avšak ich komédia Ed Tv, bola prepadákom. Potom prišiel film Ponorka U-571, odohrávajúci sa za II. svetovej vojny, avšak nie podľa skutočných udalostí. Napriek tomu bol celkom úspešný a dokonca bol ocenený aj Oscarom za zvukové efekty. Vo filme hral spolu s Billom Paxtonom, ktorý si McConaugheyho vybral aj do svojho režijného počinu Lovec démonov. Roku 2002 stvárnil drakobijcu Dentona van Zana, ktorý vypomáhal Christianovi Baleovi. Kráľovstvo Ohňa bolo však len ďalším prepadákom.

McConaughey sa začal orientovať viacej na romantické komédie a spoločne s Kate Hudson zožal nečakaný úspech snímkou Ako prísť o muža za 10 dní. Nasledoval nezvládnutý dobrodružný veľkofilm Sahara, kvôli ktorému precestoval celé Mali, no stal sa totálnym prepadákom a zároveň aj najväčším v jeho kariére. Znovu na seba dokázal upozorniť filmom Maximálny limit, kde si spoločne s Alom Pacinom podmaňujú svet športových stávok. Opäť sa však vrátil do komédií ako Lemra lemravá, Všetky moje ex či dobrodružná komédia Mačacie zlato. Táto druhá spolupráca s Kate Hudson však končí po finančnej stránke tragicky a takmer úplne potopila jeho kariéru. Medzitým si strihol ešte malú rolu v snímke Tropická búrka od Bena Stillera, kde nahradil Owena Wilsona.

Po týchto neúspechoch si dal McConaughey pauzu od herectva, počas ktorej odmietol aj úlohu v seriáli Magnum, ktorá by mu vyniesla 20 miliónov dolárov. Namiesto toho však čakal až kým neprišiel legendárny režisér William Friedkin a neponúkol mu rolu nájomného zabijaka Joea Coopera vo filme Zabijak Joe. Táto rola bola začiatkom jeho veľkého comebacku. Hneď nato zahviezdil v dráme Obhajca a po tretíkrát spolupracoval s Richardom Linklaterom, tentokrát na snímke Bernie. Za svoje výkony obdržal niekoľko nominácií na rôzne ceny. Rok 2012 bol preňho ešte o niečo úspešnejší. Okrem toho, že si vzal svoju dlhoročnú brazílsku priateľku Camilu Alves, s ktorou má dnes tri deti, bodoval v megahite Magic Mike od Stevena Soderbergha, taktiež v thrilleri Reportér od Leeho Danielsa a úspešný rok zavŕšil oceňovanou drámou Mud, kde stvárnil utečenca žijúceho na opustenom ostrove.

Ďalší rok už definitívne zakončil svoj comeback a dal zabudnúť na časy neúspešných komédií, keď po stvárnení skutočného príbehu Rona Woodroofa, postihnutého AIDS si prevzal Zlatý glóbus aj Oscara za najlepší herecký výkon vo filme Klub poslednej nádeje. Kvôli role brutálne schudol a film si nakoniec okrem jeho kategórie odniesol aj ďalšie dve ceny Akadémie a bol nominovaný aj na Najlepší film roku. Svoj najlepší rok potvrdil ešte vedľajšou úlohou vo Vlkovi z Wolf Street, kde pod režijným dohľadom Martina Scorseseho sekundoval Leonardovi DiCapriovi.

Aj ďalší rok, čiže 2014, McConaughey úplne ovládol keď zahral hlavnú rolu v epickom dobrodružnom veľkofilme od Christophera Nolana – Interstellar. Film zarobil po celom svete takmer 700 miliónov dolárov. Dominanciu McConaughey potvrdil aj na malých obrazovkách, rolou detektíva Rusta Cohlea v seriáli True Detective. Taktiež vlastní charitatívnu nadáciu J.K. Livin a je aktívny v oblasti ochrany životného prostredia. V každom prípade ide o dokonalý príklad toho, ako sa dá z úplného dna dostať na vrchol.

DiBuonaparte

Herecká filmografie

Filmy

2019 The Beach Bum
Ticho před bouří
Toff Guys
2018 White Boy Rick
2017 Temná věž
2016 Boj za svobodu
Kubo a kouzelný meč
Zlato
Zpívej
2015 The Sea of Trees
2014 Interstellar
2013 Klub poslední naděje
Vlk z Wall Street
2012 Bahno z Mississippi
Bez kalhot
Reportér
2011 Bernie
Obhájce
Zabiják Joe
2009 Bejvalek se nezbavíš
2008 Bláznovo zlato
Surfařská svoboda
Tropická bouře
2006 Lemra líná
Návrat na vrchol
2005 Maximální limit
Sahara
2004 Paparazzi
2003 Jak ztratit kluka v 10 dnech
Ďáblíci
2002 Království ohně
2001 Lovec démonů
Svatby podle Mary
Třináct rozhovorů o tomtéž
2000 Ponorka U-571
1999 Ed TV
1998 Making Sandwiches
Newton Boys
The Rebel
Vítejte v Hollywoodu
1997 Amistad
Kontakt
1996 Osamělá hvězda
Scorpion Spring
Větší než život
Čas zabíjet
1995 Dámská jízda
Glory Daze
Judgement
Submission
1994 Andělé
Masakr v Texasu
1993 Můj chlapec se vrátil
Omámení a zmatení

TV seriály

2014 Temný případ (TV seriál)
Pusto a prázdno (S01E08)
Jakmile jsi odešel (S01E07)
Strašidelné domy (S01E06)
další epizody (8)
2012 Nahoru a dolů (TV seriál)
Chapter 21 (S03E08)
Chapter 16 (S03E03)
2010 Nahoru a dolů (TV seriál)
Chapter 12 (S02E06)
2006 Will a Grace (TV seriál)
Karen chce dítě (S08E18)
2000 Sex ve městě (TV seriál)
Útěk z New Yorku (S03E13)
1987 Nevyjasněné záhady (TV seriál)

Dokumentární

2018 Friedkin Uncut
2017 John G. Avildsen: King of the Underdogs - a.z.
2016 Richard Linklater: Snění je osud
Wild Turkey Bourbon: Matthew McConaughey Short Film
2014 21 Years: Richard Linklater
I Am Evel Knievel
Interstellar: Nolan's Odyssey (TV film)
Science of Interstellar, The
2012 Man in the Glass: The Dale Brown Story
2005 Mise na Měsíc 3D
2004 V záři reflektorů (TV seriál)
2003 Frat Boys (TV film)
Freedom: A History of Us (TV seriál)
2002 Art Show, The (TV seriál)
Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
Making of 'Frailty', The
2000 2000 ALMA Awards
1999 Edtv: Caught in the Camera's Eye
Story of Darrell Royal, The
The Making of 'Amistad'
1998 Junket Whore
Waking in Mississippi

TV pořady

2018 Oscar 2018 (TV pořad)
Stand Up To Cancer (TV pořad)
2016 Rock The Troops (TV pořad)
2015 87. Annual Academy Awards (TV pořad)
The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2014 66. Emmy Awards (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
The 2014 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
The 20th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2013 The 2013 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
2012 2012 MTV Movie Awards (TV pořad)
Módní styl hvězd (TV pořad)
2011 83. Annual Academy Awards (TV pořad)
The Chew (TV pořad)
WWE Tribute to the Troops (TV pořad)
Zblízka (TV pořad)
2009 Michael Douglas: Pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2008 The Smoking Gun Presents: World's Dumbest (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1999 The Teen Choice Awards 1999 (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 Synthesizers (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Filmy

2008 Surfařská svoboda

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1998 The Rebel

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(3 945)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace