foto

Matthew McConaughey

  • nar. 4.11.1969 (49 let)
    Uvalde, Texas, USA

Biografie

Matthew je najmladším z troch bratov. Jeho otec Jim, ktorý podnikal v ťažobnom priemysle a profesionálne hrával fotbal, zomrel v roku 1992. Zatiaľ čo bratia Mike a Patrick sa rozhodli ísť v otcových šľapajách a v Texase sa dodnes venujú ťažbe ropy, Matthew sa po strednej škole pobral do Austrálie za prácou pre istú právnickú firmu. Neskôr sa rozhodol pre štúdium filmovej réžie na University of Texas v Austine, kde promoval v roku 1993. Popri hereckých začiatkoch sa Matthew neprestal venovať réžii študentských filmov. Jeho hereckým filmových debutom bol film OMÁMENÍ A ZMÄTENÍ (1993) režiséra Richarda Linklatera.

Po niekoľkých nie príliš významných snímkoch si ho všimol režisér Joel Schumacher a na základe Matthewových skúsenosti jak s filmom tak i s právnickou praxou sa ho rozhodol obsadiť do grishamovky ČAS ZABÍJAŤ (1996). Film sa stal hitom, Matthewov šarm a inteligentný herecký prejav ohromil ľudí na najvyšších miestach a Matthew si mohol začať vyberať z ponúk. Prišiel KONTAKT (1997) Roberta Zemeckisa, AMISTAD (1997) Stevena Spielberga a EDTV (1999) Rona Howarda a Matthew si tak vyskúšal spoluprácu s najmocnejšími režisérmi Hollywoodu. A tak je dnes už Matthew za vodou. Vo voľnom čase hráva fotbal, alebo - žuvajúc tabak - jazdí na svojom obľúbenom čiernom BMW.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

Filmy

2020 The Gentlemen
2019 The Beach Bum
Ticho před bouří
2018 Mladý gangster
2017 Temná věž
2016 Boj za svobodu
Kubo a kouzelný meč
Zlato
Zpívej
2015 The Sea of Trees
2014 Interstellar
2013 Klub poslední naděje
Vlk z Wall Street
2012 Bahno z Mississippi
Bez kalhot
Reportér
2011 Bernie
Obhájce
Zabiják Joe
2009 Bejvalek se nezbavíš
2008 Bláznovo zlato
Surfařská svoboda
Tropická bouře
2006 Lemra líná
Návrat na vrchol
2005 Maximální limit
Sahara
2004 Paparazzi
2003 Jak ztratit kluka v 10 dnech
Ďáblíci
2002 Království ohně
2001 Lovec démonů
Svatby podle Mary
Třináct rozhovorů o tomtéž
2000 Ponorka U-571
1999 Ed TV
1998 Making Sandwiches
Newton Boys
The Rebel
Vítejte v Hollywoodu
1997 Amistad
Kontakt
1996 Osamělá hvězda
Scorpion Spring
Větší než život
Čas zabíjet
1995 Dámská jízda
Glory Daze
Judgement
Submission
1994 Andělé
Masakr v Texasu
1993 Můj chlapec se vrátil
Omámení a zmatení

TV seriály

2014 Temný případ (TV seriál)
Pusto a prázdno (S01E08)
Jakmile jsi odešel (S01E07)
Strašidelné domy (S01E06)
další epizody (8)
2012 Nahoru a dolů (TV seriál)
Chapter 21 (S03E08)
Chapter 16 (S03E03)
2010 Nahoru a dolů (TV seriál)
Chapter 12 (S02E06)
2000 Sex ve městě (TV seriál)
Útěk z New Yorku (S03E13)
1999 Tatík Hill a spol. (TV seriál)
The Wedding of Bobby Hill (S03E14)
1987 Nevyjasněné záhady (TV seriál)

Dokumentární

2018 Friedkin Uncut
2017 John G. Avildsen: King of the Underdogs - a.z.
U2 at the BBC (koncert)
2016 Richard Linklater: Snění je osud
Wild Turkey Bourbon: Matthew McConaughey Short Film
2014 21 Years: Richard Linklater
I Am Evel Knievel
Interstellar: Nolan's Odyssey (TV film)
Science of Interstellar, The
2012 Man in the Glass: The Dale Brown Story
2005 Mise na Měsíc 3D
2004 V záři reflektorů (TV seriál)
2003 Frat Boys (TV film)
Freedom: A History of Us (TV seriál)
2002 Art Show, The (TV seriál)
Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
Making of 'Frailty', The
2000 2000 ALMA Awards
1999 Edtv: Caught in the Camera's Eye
Story of Darrell Royal, The
The Making of 'Amistad'
1998 Junket Whore
Waking in Mississippi

Hudební videoklipy

2012 Synthesizers (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Filmy

2008 Surfařská svoboda

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1998 The Rebel

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(4 072)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace