foto

Petr Svoboda

  • nar. 26.6.1952 (65 let)
    Havlíčkův Brod, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec, moderátor a v poslední době též podnikatel Petr Svoboda se narodil 26. června 1952 v Havlíčkově Brodě. Studia na pražské DAMU završil v roce 1973, první divadelní angažmá získal v Hradci Králové.

V té době byl již vyhledávaným televizním hercem, z jeho "princovského" období jmenujme např. televizní pohádky MALÁ MOŘSKÁ VÍLA (princ Sargasového moře) nebo PRINC A VEČERNICE (Slunečník). Jeho následná filmografie však už není nikterak bohatá, na kontě má pár celovečerních filmů (POPRASK NA SILNICI E4, POKLAD HRABĚTE CHAMARÉ) a několik televizních rolí.

Vojnu strávil v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého, poté byl rok v Divadle Na zábradlí, odkud pak přešel do Divadla S.K.Neumanna (dnešní Divadlo pod Palmovkou) a od roku 1984 byl v angažmá v Národním divadle. V roce 1990 se ale rolí Jeníka ve Fidlovačce s divadlem rozloučil a od herectví odešel.

Po revoluci založil vzdělávací agenturu, jež se v první fázi zabývala výrobou vzdělávacích pořadů, vydáváním různých vzdělávacích publikací, plakátů apod. Sám často dělal zároveň scenáristu, kameramana, režiséra i producenta.

Od poloviny 70. let se také věnuje dabingu (např. americké filmy TĚLA V KLIDU A POHYBU či GUNMEN), byl spoluautorem a moderátorem soutěže HEZKY ČESKY, natočil i první díly největší vědomostní soutěže na českých obrazovkách SUPER TAH, která se ale nakonec kvůli licenčním problémům neodvysílala. Tři roky moderoval pořad RISKUJ a v současnosti uvádí soutěž HODINA PRAVDY. To mu vyneslo i nominaci na cenu TýTý v kategorii moderátor soutěžních pořadů.

Moderuje však i různé pořady mimo televizi, např.charitativní akce, módní přehlídky, plesy atd, k tomu ještě několik posledních let podniká - jeho firma staví půdní byty. Je ženatý, má dceru a syna.

Tomáš "hippyman" Tesař

Herecká filmografie

Filmy

2011 Vůně kávy (TV film)
2010 Osudové peníze (TV film)
1991 Pohádka o touze (TV film)
1988 Serenáda
Strom pohádek: Divoké labutě (TV film)
1986 Píseň o statečném Heřmanovi a sličné Jitce (TV film)
1985 Perly a růže (TV film)
Pták Žal (TV film)
Zátah
1984 Poklad hraběte Chamaré
1983 Bledě modré ženské písmo (TV film)
1982 Výslech (TV film)
Zelená je tráva (TV film)
1981 Každému jeho nebe
1980 Anna proletářka (TV film)
Italské jaro (TV film)
Předjaří (TV film)
Svítalo celou noc
Trhák
1979 Kam nikdo nesmí
Poprask na silnici E 4
1978 Já nechci být víla (TV film)
Paví král (TV film)
Pohádka o ebenovém koni (TV film)
Princ a Večernice
Stíhán a podezřelý
1977 Příběh lásky a cti
1976 Malá mořská víla
O třech bratřích (TV film)
O Všudybylovi (TV film)
1975 Tam, kde hnízdí čápi
Tobě hrana zvonit nebude
1974 Princ Chocholouš (TV film)
1972 Puding a la Chipolatta (TV film)

TV seriály

2009 Přešlapy (TV seriál)
2006 Letiště (TV seriál)
2004 Rodinná pouta (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
1990 Heřmánci (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Tým (S01E08)
Krev (S01E06)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Strom pohádek (TV seriál)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1983 Stříbrná žíla (TV seriál)
Vedoucí a Gabriela (E06)
Objev (E05)
Fotografie (E04)
další epizody (6)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Cyklista (E05)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Předvoj nového života (E03)
1975 Matka (TV seriál)
Požár (E04)
Před požárem (E03)
Plody poznání (E02)
další epizody (4)

TV pořady

2016 Černá hvězda aneb 60 let vysílání z Ostravy (TV pořad)
2013 Tak neváhej a toč - ještě jednou speciál! (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2002 Hodina pravdy (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
Rady ptáka Loskutáka (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
Hezky česky (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
1994 Riskuj! (TV pořad)
1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace