foto

Jessalyn Gilsig

  • nar. 30.11.1971 (48 let)
    Montréal, Quebec, Kanada

Biografie

Jessalyn Gilsig se věnovala herectví již odmalička. Kromě toho, že má diplom z anglické literatury na McGillově univerzitě, svůj herecký talent rozvíjela studiem divadelního herectví na Harvardu. V 80. letech se objevila v mnoha epizodních rolích (SEDM DNÍ, VIPER). Zlom přišel, když Jessalyn získala roli v seriálu Davida E. Kelleyho THE PRACTICE. Ten ji poté obsadil do seriálu ČMUCHALOVÉ, kde měla nahradit jednu z původních hlavních postav.

ČMUCHALOVÉ byly bohužel zrušeni kvůli malé sledovanosti, Jessalyn ale Kelleyho zaujala natolik, že přímo jí na tělo napsal roli ve svém novém seriálu BOSTONSKÁ STŘEDNÍ. Učitelka sociologie Lauren Davisová, přezdívaná "jeptiška" jí konečně přinesla první větší slávu. Po odchodu z BOSTONSKÉ STŘEDNÍ získala Jessalyn roli v seriálovém dramatu PLASTICKÁ CHIRURGIE S.R.O., kde započala dlouholetou spolupráci s kontroverzním tvůrcem Ryanem Murphym. Právě role Giny Russo, zahořklé a problémové ženy závislé na sexu rozšířila povědomí o Jessalyn i za hranice USA a Kanady. Kromě role Giny se evropským divákům taky mohla dostat do povědomí účinkováním v seriálových hitech ÚTĚK Z VĚZENÍ a HRDINOVÉ.

V roce 2009 dostala Jessalyn další hereckou příležitost od Ryana Murphyho, když jí byla nabídnuta role Terri Schuester, věčně nespokojené a manipulativní manželky hlavního hrdiny v satirické muzikálové komedii, seriálu GLEE. Mnohými diváky nenáviděná (a některými milovaná) Terri přinesla Jessalyn velkou chválu kritiky, ovšem pouze pokud jde o samotný hereččin výkon, neboť sama Terri je často označována za jednu z nejpříšernějších ženských postav dnešních seriálů.

Krom jejích četných seriálových a divadelních rolí se Jessalyn párkrát objevila i na velkém plátně, například v menší roličce ve filmu ZAŘÍKÁVAČ KONÍ. Také propůjčila svůj hlas kreslené postavě Kayley v pohádce KOUZELNÝ MEČ - CESTA NA CAMELOT.

V létě roku 2005 se Jessalyn Gilsig provdala za filmového producenta Bobbyho Salomona (ŽIVOT BEZ MALLORY). 26. září 2006 se jim narodil první potomek - dcera Penelopa.

Ezra "Tom Riddle" Fitzmonster

Herecká filmografie

Filmy

2020 Spree
2019 Cognitive
2018 Nebezpečný svůdce (TV film)
2015 Evil Men (TV film)
2014 Angels and Ornaments (TV film)
2013 Somewhere Slow
Vikingové: Obětování (TV film)
Vikingové: Oloupený (TV film)
Vikingové: Zloba Seveřanů (TV film)
2012 Světluškou na 90 dní (TV film)
2011 About Fifty
Glee Encore
2009 Glee: Director's Cut Pilot Episode
2008 13 (TV film)
Maturitní ples
The Apostles (TV film)
2007 Backyards & Bullets (TV film)
Mravenčí invaze (TV film)
Záplava
2005 Mezi otci a syny (TV film)
2004 Hokejová máma
See This Movie
1999 Chladné klima (TV film)
1998 Kouzelný meč - Cesta na Camelot
Zaříkávač koní
1989 Dýka
Journey Home, The
1984 Mascarade

TV seriály

2019 Grand Hotel (TV seriál)
A Perfect Storm (E13)
2018 Skandál (TV seriál)
Army of One (S07E11)
2017 Skandál (TV seriál)
They All Bow Down (S06E05)
Survival of the Fittest (S06E01)
2015 Vikingové (TV seriál)
Znovuzrozený (S03E06)
Zjizvení (S03E04)
Osud bojovníka (S03E03)
další epizody (5)
Glee (TV seriál)
Dreams Come True (S06E13)
2009 (S06E12)
2014 Vikingové (TV seriál)
Modlitba Páně (S02E10)
Volba (S02E09)
Ivan Bezkostný (S02E08)
další epizody (10)
2013 Vikingové (TV seriál)
Čas změn (S01E09)
Oběť bohům (S01E08)
Královské výkupné (S01E07)
další epizody (9)
Dobrá manželka (TV seriál)
Invitation to an Inquest (S04E17)
2012 Drsná Harry (TV seriál)
Bod zlomu (S02E18)
Glee (TV seriál) - herec, a.z.
Glee, Actually (S04E10)
Ano/Ne (S03E10) - a.z.
2011 Glee (TV seriál)
Pohřeb (S02E21)
Drby (S02E19)
Večer přehlížených (S02E17)
2010 Glee (TV seriál)
Vánoce (S02E10)
Suplentka (S02E07)
Britney/Brittany (S02E02)
další epizody (5)
2009 Glee (TV seriál)
Okresní kolo (S01E13)
Matrace (S01E12)
Vlasografie (S01E11)
další epizody (11)
2008 Imaginary Bitches (TV seriál)
Hrdinové (TV seriál)
Dualita (S03E13)
Zlosynové (S03E08)
Eris quod sum (S03E07)
další epizody (7)
Světla páteční noci (TV seriál)
Jumping the Gun (S02E11)
There Goes the Neighborhood (S02E10)
Kriminálka New York (TV seriál)
Taxi (S04E20)
Osobní faul (S04E19)
Klinicky mrtvý po jeden den (S04E15)
2007 Hrdinové (TV seriál)
Uteč! (S01E15)
Žádné rozptylování (S01E14)
Náprava (S01E13)
Světla páteční noci (TV seriál)
The Confession (S02E09)
Seeing Other People (S02E08)
Pantherama! (S02E07)
další epizody (4)
2006 Hrdinové (TV seriál)
Velký skok (S01E03)
Právo a pořádek (TV seriál)
Heart of Darkness (S16E13)
2005 Útěk z vězení (TV seriál)
Dědek (S01E08)
Ve jménu ďábla, část druhá (S01E07)
Zkouška (S01E03)
další epizody (4)
2004 Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Sean McNamara (S02E15)
Joel Gideon (S02E05)
Manya Mabika (S02E03)
další epizody (5)
2003 Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Escobar Gallardo (S01E13)
Antonia Ramos (S01E12)
Montana, Sassy a Justice (S01E11)
další epizody (5)
2002 Beze stopy (TV seriál)
Pronásledovaný (TV seriál)
Bostonská střední (TV seriál)
Chapter Forty-Four (S02E22)
Chapter Forty-Three (S02E21)
Chapter Forty-Two (S02E20)
další epizody (15)
2001 Bostonská střední (TV seriál)
Chapter Twenty-Nine (S02E07)
Chapter Twenty-Eight (S02E06)
Chapter Twenty-Seven (S02E05)
další epizody (21)
2000 Bostonská střední (TV seriál)
Chapter Eight (S01E08)
Chapter Seven (S01E07)
Chapter Six (S01E06)
další epizody (8)
1999 Čmuchalové (TV seriál)
Advokáti (TV seriál)
Victimless Crimes (S04E07)
Loser's Keepers (S04E03)
1998 Sedm dní (TV seriál)
To Have & to Hold (TV seriál)
1996 Ochránce (TV seriál)
Zmije (TV seriál)
1993 Policie New York (TV seriál)
1992 Gulliverovy cesty (TV seriál)
Malí létající medvídci (TV seriál)
Young Robin Hood (TV seriál)

Host

TV pořady

2010 The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce