foto

David Oyelowo

  • nar. 1.4.1976 (41 let)
    Oxford, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Britský herec, režisér a producent David Oyelowo se narodil 1. dubna 1976 v Oxfordu, Anglie nigerijským rodičům. Úspěšně studoval divadelní vědy, a tak jej učitel nasměroval na herectví. Díky podpoře nadačního fondu umění absolvoval roční umělecký kurz u Nicholase Hytnera na LAMDA. Kurz nedokončil z důvodu nabídky práce z televize. V postavě anglického monarchy Jindřicha VI. se stal prvním hercem černé pleti, který dostal tuto roli. Za výjimečný výkon byl navíc v roce 2001 oceněn cenou Iana Charlesona pro nováčky v klasické hře.

Svou kariéru David zahájil na divadle v Londýně především v adaptacích klasických děl Shakespeara. Ve filmovém světě oslovil nejprve televizní diváky jako Danny Hunter v seriálu MI5 (2002) a následně v úspěšném dramatu ZÍTRA LA SCALA! (2002). Hrál také v oskarovém snímku POSLEDNÍ SKOTSKÝ KRÁL (2006). Za účinkování v seriálu PĚT DNÍ (2007), nominovaném na Zlatý Glóbus, vyhrál Satelitní cenu pro nejlepšího herce 2007. Momentálně je herec k vidění v kinech v letním blockbusteru ZROZENÍ PLANETY OPIC (2011) v jedné z klíčových rolí finančníka Stevea Jacobse, který rozhoduje o existenci výzkumné laboratoře.

David Oyelowo je od roku 1998 ženatý s britskou herečkou Jessicou Watson a mají spolu tři syny. Je oddaným křesťanem a stojí nohama pevně na zemi. O tom, že všestranný umělec svou práci nepovažuje za střed světa, svědčí jeho výrok v souvislosti s divadelní zkušeností z roku 2001: „Myslím, že kritika všude kolem má dvojí smysl, který jako by říkal – není to skvělé, jak jsou dobří, vzhledem k tomu, že jsou černí“!

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2019 Chaos Walking
2018 God Particle
Gringo
2016 A United Kingdom
Královna z Katwe
Nina
2015 Five Nights in Maine
Rukojmí
2014 A Most Violent Year
Default
Interstellar
Rozervaná duše (TV film)
Selma
9 Kisses
2013 Komorník
2012 Complicit
Jack Reacher: Poslední výstřel
Lincoln
Red Tails
Reportér
Sama v prázdnotě
2011 Černobílý svět
Rahab
Zrození Planety opic
96 Minutes
2010 Blood and Oil (TV film)
2009 Rage
Small Island (TV film)
2008 Sweet Nothing in My Ear (TV film)
Who Do You Love
Zatmění slunce (TV film)
2006 American Blend
Jak se Vám líbí
Na počátku jsme si rovni (TV film)
Poslední skotský král
Shoot the Messenger
2005 Dohazovač
Hra s nevěrou
Lovci dinosaurů
2004 End of the Line
2002 Zítra La Scala!
2001 Dog Eat Dog

TV seriály

2016 Star Wars Povstalci (TV seriál)
Krůčky do temnoty (S03E01)
2015 Star Wars Povstalci (TV seriál)
Past na Lothalu (S02E01)
Požár napříč galaxií (S01E14)
Povstalec povstal (S01E13)
další epizody (5)
2014 Star Wars Povstalci (TV seriál)
Den Impéria (S01E07)
Imperiální akademie (S01E05)
Droidi v nesnázích (S01E02)
další epizody (4)
2008 Umučení (TV seriál)
Vůně Kalahari (TV seriál)
2007 Pět dní (TV seriál)
2002 MI5 (TV seriál)
1998 Brothers and Sisters (TV seriál)
1992 As Time Goes By (TV seriál)

Dokumentární

2007 British Film Forever (TV seriál)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
2013 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
The 2013 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
2002 RI:SE (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2009 Big Guy
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace