foto

David Oyelowo

  • nar. 1.4.1976 (44 let)
    Oxford, Anglie, Velká Británie

Biografie

Britský herec, režisér a producent David Oyelowo se narodil 1. dubna 1976 v Oxfordu, Anglie nigerijským rodičům. Úspěšně studoval divadelní vědy, a tak jej učitel nasměroval na herectví. Díky podpoře nadačního fondu umění absolvoval roční umělecký kurz u Nicholase Hytnera na LAMDA. Kurz nedokončil z důvodu nabídky práce z televize. V postavě anglického monarchy Jindřicha VI. se stal prvním hercem černé pleti, který dostal tuto roli. Za výjimečný výkon byl navíc v roce 2001 oceněn cenou Iana Charlesona pro nováčky v klasické hře.

Svou kariéru David zahájil na divadle v Londýně především v adaptacích klasických děl Shakespeara. Ve filmovém světě oslovil nejprve televizní diváky jako Danny Hunter v seriálu MI5 (2002) a následně v úspěšném dramatu ZÍTRA LA SCALA! (2002). Hrál také v oskarovém snímku POSLEDNÍ SKOTSKÝ KRÁL (2006). Za účinkování v seriálu PĚT DNÍ (2007), nominovaném na Zlatý Glóbus, vyhrál Satelitní cenu pro nejlepšího herce 2007. Momentálně je herec k vidění v kinech v letním blockbusteru ZROZENÍ PLANETY OPIC (2011) v jedné z klíčových rolí finančníka Stevea Jacobse, který rozhoduje o existenci výzkumné laboratoře.

David Oyelowo je od roku 1998 ženatý s britskou herečkou Jessicou Watson a mají spolu tři syny. Je oddaným křesťanem a stojí nohama pevně na zemi. O tom, že všestranný umělec svou práci nepovažuje za střed světa, svědčí jeho výrok v souvislosti s divadelní zkušeností z roku 2001: „Myslím, že kritika všude kolem má dvojí smysl, který jako by říkal – není to skvělé, jak jsou dobří, vzhledem k tomu, že jsou černí“!

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2021 Chaos Walking
Králíček Petr bere do zaječích
2020 Come Away
Good Morning, Midnight
2019 Don't Let Go
The Tiger Who Came to Tea (TV film)
2018 Gringo: Zelená pilule
The Cloverfield Paradox
V pasti času
2016 Královna z Katwe
Nina
Spojené království
2015 Black Knight Decoded
Five Nights in Maine
Rukojmí
2014 9 Kisses
Default
Interstellar
Rozervaná duše (TV film)
Selma
Válka bez pravidel
2013 Komorník
2012 Complicit
Jack Reacher: Poslední výstřel
Lincoln
Reportér
Sama v prázdnotě
Stíhači Red Tails
2011 96 Minutes
Rahab
Zrození Planety opic
Černobílý svět
2010 Blood and Oil (TV film)
2009 Rage
Small Island (TV film)
2008 Sweet Nothing in My Ear (TV film)
Who Do You Love
Zatmění slunce (TV film)
2006 American Blend
Jak se Vám líbí
Na počátku jsme si rovni (TV film)
Poslední skotský král
Shoot the Messenger
2005 Dohazovač
Hra s nevěrou
Lovci dinosaurů
2004 End of the Line
2002 Zítra La Scala!
2001 Dog Eat Dog

TV seriály

2019 Les Misérables (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (5)
2018 Les Misérables (TV seriál)
Episode 1 (E01)
Star Wars Povstalci (TV seriál)
Family Reunion and Farewell: Part 2 (S04E16)
Family Reunion and Farewell: Part 1 (S04E15)
A Fool's Hope (S04E14)
2017 Star Wars Povstalci (TV seriál)
The Occupation (S04E05)
In the Name of the Rebellion: Part 1 (S04E03)
Nultá hodina, 2. část (S03E21)
další epizody (6)
2016 Star Wars Povstalci (TV seriál)
Spojenec (S03E09)
Poslední bitva (S03E05)
Záchrana Wedge Antillese (S03E03)
další epizody (6)
2015 Star Wars Povstalci (TV seriál)
Odkaz (S02E10)
Gravitační past (S02E08)
Křídla mistrovství (S02E06)
další epizody (11)
2014 Star Wars Povstalci (TV seriál)
Den Impéria (S01E07)
Imperiální akademie (S01E05)
Droidi v nesnázích (S01E02)
další epizody (4)
Robot Chicken (TV seriál)
Walking Dead Lobster (S07E14)
2011 Dobrá manželka (TV seriál)
Na čem záleží (S02E11)
2008 Umučení (TV seriál)
Vůně Kalahari (TV seriál)
2007 Pět dní (TV seriál)
Day Seventy Nine (S01E05)
Day Thirty Three (S01E04)
Day Twenty Eight (S01E03)
další epizody (5)
2004 MI5 (TV seriál)
Epizoda 10 (S03E10)
Epizoda 9 (S03E09)
Epizoda 8 (S03E08)
další epizody (10)
2003 MI5 (TV seriál)
Epizoda 10 (S02E10)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
další epizody (10)
2002 MI5 (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
1998 Brothers and Sisters (TV seriál)
1992 As Time Goes By (TV seriál)

Dokumentární

2018 Black Hollywood: 'They've Gotta Have Us' (TV seriál)
Black is the New Hollywood (E03)
Black Film Is Not a Genre (E02)
Legends and Pioneers (E01)
Fascinující řeky (TV seriál) - vyp.
2007 British Film Forever (TV seriál)

Hudební videoklipy

2018 JAY-Z feat. Beyoncé - Family Feud (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2009 Big Guy

Host

TV pořady

2015 The 87th Annual Academy Awards (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
2013 The 2013 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
The Arsenio Hall Show (TV pořad)
2002 RI:SE (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)