Reklama

Reklama

Jiří Kopta

Jiří Kopta

nar. 30.06.1961
Vejprty, Československo

zem. 05.08.2013 (52 let)
Vejprty, Chomutov, Ústecký kraj, Česko

Biografie

Jiří Kopta se narodil 30.6.1961 ve Vejprtech. Do svého rodiště se nakonec také v roce 2002 vrátil, aby pečoval o svého otce, který byl těžce nemocen a navíc i přišel o nohu. I po jeho smrti, o čtyři roky později, už Jiří Kopta ve svém rodném městě zůstal a strávil zde o samotě posledních pár let života, přičemž i on se potýkal s vážnou chorobou. Přesto ještě v roce 2008 působil jako terénní pracovník a pracoval s romskými dětmi z praktické školy v rámci komunitního centra.

Pražskou Státní konzervatoř absolvoval v roce 1980. Poté působil na scéně Západočeského divadla v Chebu, na čas přešel do Divadla pracujících v Mostě. Tam měl ale jen málo hereckých příležitostí a tak se počátkem devadesátých let vrátil zpět do Chebu. Naposledy zde vystupoval v roce 2002, ve hře Václava Klimenta Klicpery Divotvorný klobouk. Soubor opustil na vlastní žádost, aby se mohl věnovat péči o svého otce.

Jeho první tři setkání se světem filmu byly vesměs menší role. Poprvé se objevil ve filmu v roce 1981, v romantickém diskotékovém snímku Láska na druhý pohled, jako jeden ze studentů. V roce 1983 následovala postava Milana v celovečerní prvotině režiséra Miloše Zábranského, v dramatu Poslední mejdan. V témže roce se také mihl jako mladík Ráčkovec v hořké komedii Karla Kachyni Fandy ó Fandy, o úskalích prvního zaměstnání a prvních lásek.

Do povědomí televizních diváků se nakonec výrazněji zapsal až v roce 1988, svou rolí obtloustlého kuchaře Honzy Bradáče, řečeného „guláš", v tendenčním socialistickém seriálu Chlapci a chlapi, odehrávajícím se během základní vojenské služby hrdinů seriálu. Jeho Honza je v civilu vyučený řezník a proto zde slouží jako kuchař v posádkové kuchyni. Svou přezdívku „guláš" měl již dříve a po nástupu na povinnou vojenskou službu se ujala i mezi jeho kamarády u útvaru. Dobrosrdečný, ale obézní kluk má kvůli své postavě problémy s děvčaty a nejprve se beznadějně zamiluje do slečny z kadeřnictví, která ho ovšem vytrvale odmítá. Nakonec však naváže vztah s její kolegyní Danou, které jeho baculatá postava nevadí a Honza je jí sympatický. Po tomto seriálu už bohužel žádná další filmová role nenásledovala a Jiří Kopta se nadále věnoval výhradně divadlu.

Takto na něj vzpomíná František Hromada, bývalý herec a divadelní režisér, ředitel Západočeského divadla v Chebu v letech 1991 až 1999: „Na chebské scéně se Jiří Kopta poprvé objevil v době, kdy soubor posílili i např. František Husák, Bob Klepl, či manželé Jarmila Šimčíková a Pavel Marek, kteří tu působí dosud. U nás byl Jiří Kopta hodně obsazován, přes svůj zevnějšek byl i pohybově zdatný. Měl ovšem okamžiky, kdy s ním bylo k popukání, i okamžiky, kdy tomu bylo naopak. Velmi si rozuměl s rovněž svérázným hercem Waltrem Steinerem, který již také zemřel, shodou okolností před necelým měsícem."

Po ukončení angažmá v chebském divadle a návratu do rodných Vejprt byl ještě osloven zakladatelkou místního amatérského divadelního spolku paní Šťastnou, ale Jiří Kopta pozvání zpátky na prkna, která znamenají svět, již odmítl. Podle vzpomínek obyvatel Vejprt už byl v té době natolik životem zklamaný, že na herectví zcela zanevřel. Obětoval se svému otci a péči o něj a s divadlem už nadobro skončil. Zemřel 5.8.2013 ve Vejprtech.

Pavel "Omnibus" Dubový

Herec

Reklama

Reklama