foto

Billy Idol

  • nar. 30.11.1955 (63 let)
    Stanmore, Middlesex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V Londýně narozený zpěvák (a kytarista), vl. jm. William Michael Albert Broad (nar. 1955). V r. 1976 se krátce objevuje ve sk. Chelsea, z niž brzy odchází i s kytaristou Tony Jamesem a zakládají další punkovou kapelu - Generation X (1976 - 81).

Po jejím rozpadu cestuje do N.Y.C., kde nahrává relativně úspěšné minialbum Don´t Stop (1981). V té době začíná spoulupracovat s kytaristou Steve Stevensem (až do r. 1989). Ten je i hlavním tvůrcem repertoáru a vedoucím doprovodné skupiny. Sólová Idolova kariéra má blíže k diskotékové scéně.

Velmi úspěšným se stává album Rebell Yell (1983), po němž následuje zhruba 5 let, kdy se Idol drží v popředí zájmu. Toto období doprovázejí úspěšná alba Vital Idol (1985), Whiplash Smile (1986) a Idol Songs, Eleven Of The Best (1988), stejně jako singly Eyes Without A Face (1984, nejúspěšnější singl v USA), White Wedding (1983, reedice v r. 1985), Rebel Yell (1985), To Be A Lover (1986) a Mony Mony (1987, 1. místo v U.S.A., pův. Tommy James & The Shondells). Později následuje určitý ústup ze slávy.

Stevens debutoval jako sólista v r. 1989 albem Steve Steven´s Atomic Playboys (na zn. Warner Brothers).

kubajzs69

Herecká filmografie

Filmy

2012 Přízrak z lesa strachu (TV film)
2005 Bam Presents: HIM (The Making of Dark Light) (TV film)
2000 Heavy Metal 2000
1998 Píseň pro nevěstu
1996 "Mrtvý" boss
1991 The Doors

TV seriály

2019 Goldbergovi (TV seriál) - a.z.
The Wedding Singer (S06E11) - a.z.
2003 Viva la Bam (TV seriál)
2001 Hrůzostrašný dějepis (TV seriál)

Dokumentární

2017 Dare to Be Different
2016 Jak se kalila hudba (TV seriál)
2012 Top of the Pops: The Story of 1977 (TV film)
2007 Punk's Not Dead
2005 Tommy and Quadrophenia Live: The Who (koncert)
2003 50 Sexiest Video Moments (TV film)
Hey! Is Dee Dee Home?
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
2001 25 Years of Punk (TV film)
2000 Heavy Metal 2000: Voice Talent Featurette
Sex Pistols: Děs a běs - a.z.
1995 Punk and the Pistols (TV film) - a.z.
1993 Shock to the System
1989 Who Live, Featuring the Rock Opera Tommy, The (koncert)
1980 D.O.A.
1978 Punk Rock Movie

TV pořady

2016 Die ZDF-Kultnacht - Das Beste aus 10 Jahren "Pop-Show" (TV pořad)
2012 Punk Britannia (TV pořad)
Večernij Urgant (TV pořad)
2003 MTV Video Music Awards 2003 (TV pořad)
1996 Sunday Show, The (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1984 Musik Convoy (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1976 Radio with Pictures (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

1987 Billy Idol - Don't Need A Gun (hudební videoklip)
1984 Billy Idol: Rebel Yell (hudební videoklip)
1981 Billy Idol - Dancing With Myself (hudební videoklip)
1978 Generation X - Wild Youth (hudební videoklip)
1977 Generation X - New Order (Save My Life) (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace