foto

Greg Mottola

  • nar. 11.7.1964 (54 let)
    Dix Hills, Long Island, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gregory James "Greg" Mottola sa narodil 11. júla 1964 v meste Dix Hills v štáte New York, avšak vyrastal na Long Islande. Univerzitné štúdium začal na prestížnej Carnegie Mellon University v Pittsburghu, kde sa prvýkrát vážnejšie dostal k filmu. Týždeň totiž pomáhal ako asistent produkcie pri natáčaní hororu Georgea Romera, Day of the Dead. Neskôr navštevoval Columbia University, kde počas štúdia v roku 1989 natočil svoj prvý krátky film s názvom Swingin' in the Painter's Room. Toto 11- minútové dielo sa dostalo do rúk Stevena Soderbergha, ktorého oslovilo a pomohol začínajúcemu Mottolovi v jeho kariére. Soderbergh mu pomáhal ako producent s jeho filmovým debutom, s názvom Cesta do mesta (Daytrippers). Film vyhral hlavnú cenu na festivale Slamdance, čo Mottolovi otvorilo cestu k samostatnej tvorbe.

Najskôr pracoval na seriáloch stanice FOX, ako napríklad Undeclared (Kolej, základ života) alebo Arrested Development. Vďaka kvalite výsledkov jeho práce ho pod svoju produkčnú spoločnosť Apatow Productions vzal Judd Apatow, ktorý mu ponúkol prácu na filmoch Superbad alebo Zábavný park (Adventureland). Tieto filmy ho vyprofilovali ako kvalitného komediálneho režiséra so zmyslom pre indie kultúru. Mottola si k nim napísal i scenáre. Avšak nemá problém kvalitne sfilmovať aj cudzí scenár, čo potvrdil pri sci-fi komédii Paul, kde herecké duo Pegg - Frost vytvorilo scenár a zahrali si spolu i dve hlavné ľudské postavy.

Mottola si strihol niekoľko malých úloh vo filmoch Woodyho Allena, ako napríklad Hollywood Ending alebo v komédii Celebrity. Je ženatý s castingovou pracovníčkou Sarah Allentuch, s ktorou má syna Maxa.

Michal "toi-toi" Fatura

Režijní filmografie

Filmy

2016 Špióni odvedle
2013 Bez minulosti (TV film)
2011 Paul
2009 Zábavný park
2007 Superbad
2003 Big Wide World of Carl Laemke, The (TV film)
1996 Cesta do města
1989 Swingin' in the Painter's Room

TV seriály

2018 The Dangerous Book for Boys (TV seriál)
How To Play Poker (E02)
How To Walk on the Moon (E01)
2012 Newsroom (TV seriál)
2005 Návrat na výsluní (TV seriál)
2004 Cracking Up (TV seriál)
2003 Arrested Development (TV seriál)
2001 Kolej, základ života (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2009 Zábavný park

TV seriály

2018 The Dangerous Book for Boys (TV seriál)
How To Walk on the Moon (E01)

Herecká filmografie

Filmy

2002 Hollywood v koncích
1998 Celebrity
1991 Loser

TV seriály

2001 Kolej, základ života (TV seriál)

Dokumentární

2011 Between the Lightning Strikes: The Making of 'Paul'
1998 Independent's Day (TV film)

Tvůrcovská filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace