foto

Edward Zwick

  • nar. 8.10.1952 (67 let)
    Chicago, Illinois, USA

Biografie

Narodil se 8. srpna 1952 v Chigacu, americkém státu Illinois. V roce 1974 byl přijat na Harvard a po roce vytrvalého učení přešel na jeho vysněnou AIF konzervatoř (Americká filmová instituce). Nyní je americkým režisérem a producentem. V roce 1976 se stal spolurežisérem rodinného seriálu Family.

Prvním velkým filmem Edwarda Zwicka se stalo válečné drama Glory / Sláva (1989) a právě tímto snímkem s Denzelem Washingtnem v hlavní roli se Edwardovi otevřely brány do Hollywoodu. O dva roky později natočil romantické drama z prostředí divoké západu, oceněné Oscarem za nejlepší kameru, Legenda o vášni. V tomto filmu si zahráli například Anthony Hopkins nebo Brad Pitt.

Edwardovi Zwickovy se velmi zalíbili válečné filmy a proto i roku 1996 natočil hvězdně obsazený snímek (Denzel Washington, Meg Ryan, Matt Damon) Odvaha pod palubou z období války v Perském zálivu. Edward si Washingtona dost oblíbil a tak nesměl chybět ani v dalším jeho filmu, tentokrát v thrilleru Stav obležení (1998) s Brucem Willisem. Po čtyřleté odmlce se Edward vrátil zpět k válečné tématice. Nyní ovšem z období japonské občanské války roku 1870 Poslední samuraj. Film byl nominovaný na čtyři Oscary.

Neproměněné oscarové nominace dostal i za svůj poslední „velkofilm“ Krvavý diamant, ve kterém se opět vracíme do válečného období a to do Afriky roku 1999 s občanskou válkou. Z tohoto filmu byly nominováni Leonardo DiCaprio za hlavní roli amerického pašeráka a Djimon Hounsou za roli rybáře, jehož rodinu zajali revolucionáři.

Petr "petrrr" Chvátal

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2018 Trial by Fire
2016 Jack Reacher: Nevracej se
2014 Tah pěšcem
2010 Láska a jiné závislosti
2008 Odpor
2006 Krvavý diamant
2005 1/4life (TV film)
2003 Poslední samuraj
1998 Stav obležení
1996 Odvaha pod palbou
1994 Legenda o vášni
1992 Útěk z normálu
1989 Sláva
1986 Ohledně minulé noci
1983 Special Bulletin (TV film)
1982 Having It All (TV film)
Paper Dolls (TV film)

TV seriály

2007 Quarterlife (TV seriál)
2002 Druhá šance (TV seriál)
Gardenia (S03E12)
2000 Druhá šance (TV seriál)
Jessie má problémy (S02E06)
Unfinished Business (S01E17)
1999 Druhá šance (TV seriál)
Where There's Smoke (S01E11)
1996 Relativity (TV seriál)
1990 thirtysomething (TV seriál)
Arizona (S03E21)
1988 thirtysomething (TV seriál)
Accounts Receivable (S01E16)
1987 thirtysomething (TV seriál)
The Parents Are Coming (S01E02)
1976 Family (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 Americký zabiják
2016 Jack Reacher: Nevracej se
2010 Láska a jiné závislosti
2009 Marriage, A (TV film)
2008 Odpor
2003 Poslední samuraj
1998 Stav obležení

TV seriály

2007 Quarterlife (TV seriál)
2002 Druhá šance (TV seriál)
Chance of a Lifetime (S03E19)
2001 Druhá šance (TV seriál)
Zatčení (S03E01)
Won't Someone Please Help George Bailey Tonight (S02E20)
Armageddon (S02E19)
2000 Druhá šance (TV seriál)
Jessie má problémy (S02E06)
Den díkůvzdání (S02E04)
Probuzení (S02E01)
další epizody (4)
1999 Druhá šance (TV seriál)
Stíny minulosti (S01E08)
Cejch hanby (S01E03)
Společná noc (S01E02)
1991 thirtysomething (TV seriál)
California (S04E23)
1989 thirtysomething (TV seriál)
Success (S02E07)
1988 thirtysomething (TV seriál)
The Mike Van Dyke Show (S02E03)
1987 thirtysomething (TV seriál)
We Gather Together (S01E06)
Couples (S01E04)
Housewarming (S01E03)
další epizody (5)
1976 Family (TV seriál)

TV pořady

2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

2002 Ženy proti mužům (TV film)

TV seriály

2002 Druhá šance (TV seriál)
The Gay-Straight Alliance (S03E14)
2001 Druhá šance (TV seriál)
Osud zapíná rádio (S03E05)
Best of Enemies (S02E18)
Zloději mezi námi (S02E11)
2000 Druhá šance (TV seriál)
Jessie má problémy (S02E06)

Dokumentární

2009 Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
2002 Becoming Sam
2001 Historie vs. Hollywood (TV seriál)
2000 Inside Traffic: The Making of 'Traffic' (TV film)
1997 Frank Capra's American Dream (TV film)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2002 Druhá šance (TV seriál)
Chance of a Lifetime (S03E19)
Losing You (S03E18)
Experience Is the Teacher (S03E17)
další epizody (9)
2001 Druhá šance (TV seriál)
Pictures (S03E10)
Premiéra (S03E09)
Sexuální krize (S03E08)
další epizody (24)
2000 Druhá šance (TV seriál)
Řidičský průkaz (S02E08)
Soupeření (S02E07)
Jessie má problémy (S02E06)
další epizody (18)
1999 Druhá šance (TV seriál)
The Gingerbread House (S01E12)
Where There's Smoke (S01E11)
Thanksgiving (S01E10)
další epizody (12)
1991 thirtysomething (TV seriál)
California (S04E23)
Melissa in Wonderland (S04E22)
A Stop at Willoughby (S04E21)
další epizody (13)
1990 thirtysomething (TV seriál)
Happy New Year (S04E10)
Guns and Roses (S04E09)
Never Better (S04E08)
další epizody (24)
1989 thirtysomething (TV seriál)
Michael's Campaign (S03E10)
New Parents (S03E09)
The Burning Bush (S03E08)
další epizody (24)
1988 thirtysomething (TV seriál)
The Mike Van Dyke Show (S02E03)
In Re: The Marriage of Weston (S02E02)
We'll Meet Again (S02E01)
další epizody (15)
1987 thirtysomething (TV seriál)
I'll Be Home for Christmas (S01E09)
Weaning (S01E08)
Nice Work If You Can Get It (S01E07)
další epizody (9)

Host

TV pořady

2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(346)