foto

Lucio Fulci

  • nar. 17.6.1927
    Řím, Itálie
  • zem. 13.3.1996 (68 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ktoré spoločenské konvencie a meradlá rozhodujú o tom, kto je génius a kto lacný provokatér? Lucio Fulci venoval svoj život filmu rovnako, ako Alfred Hitchcock. A rovnako ako on mal pre neustálu vyťaženosť problémy v rodinnom živote. Zomrel sám, nenávidený davmi i kritikou a zbožňovaný iba skupinkami non-mainstreamových hororových fanúšikov. Jeho najslávnejšími filmami sú horory plné násilia, extrémne krvavej brutality a sexuálnej dráždivosti perverzie. Lacný brak. Ale dokazuje to snád absenciu jeho talentu?

V rannom veku Fulci študoval medicínu a venoval sa kritike umenia. Na filmárčinu narazil skrz inzerát, avizujúci obnovenie aktivít Experimental Film Studios. Do študentského tímu režisérov ako Michelangelo Antonioni alebo Antonio Pietrangeli ho dostal sám ich líder, Luchino Visconti. Po absolvovaní štúdia, pozostávajúceho prevažne z teórií, pôsobil Fulci celých 15 rokov ako režijný asistent klasika Stena, ktorého veľmi obdivoval. Ten ho tiež naučil pohybovať sa vo financovaní a marketingu filmov.

V tejto “stenovskej” perióde svojej kariéry sa Fulci stal tiež vyťaženým scenáristom a z jeho pera vzišla napríklad predloha k hviezdne obsadenému filmu UN AMERICANO A ROMA (1954). A zaujímal sa už aj o réžiu. Krátko no to, ako sa oženil, natočil s populárnym komikom Totom svoj prvý film, komédiu I LADRI (1959). A v komediálnom žánri napokon zostal zakotvený celé šesťdesiate roky, pričom si občas odskočil aj do vôd spaghetty westernu (TEMPO DI MASSACRO, 1966), erotiky (LA PRETORA, 1976), rodinného filmu (BIELY TESÁK, 1972) alebo kostýmnej drámy podľa skutočných udalostí (BEATRICE CENCI, 1969).

Svoje dva prvé giallo horory vyprodukoval v rokoch 1971 a 1972. Išlo o snímky LIZARD IN A WOMAN'S SKIN a DON'T TORTURE A DUCKLING, ktoré vďaka kontroverzným obsahovým prvkom - halucinogénnej poetike, vraždiacim hippies, náboženským psychopatom a vraždám detí - vyvolali veľmi znepokojivé diskusie. Fulci v nich preukázal osobité pojatie strachu, napätia i násilia a oba snímky nabrali v istých kruhoch kultového statutu. S kariérou seriózneho a váženého filmára sa však mohol Fulci v te chvíli rozlúčiť. Producenti chceli viacej hororových fulcioviek.

Keď iný taliansky maestro strachu Dario Argento distribuoval v Taliansku legendárny zombie snímok Georgea A. Romera DAWN OF THE DEAD, ešte netušil, aký módny ošiaľ ním spôsobí. Film sa v Taliansku uvádzal pod názvom ZOMBI a Fulci s kolegami ním boli natoľko nadšení, že sa rozhodli natočiť jeho voľné pokračovanie. Snímka ZOMBI 2 (1979), v Amerike uvedená pod názvom ZOMBIE a v Británii ako ZOMBIE FLESH EATERS, si síce z Romerovej hitovky vypožičala iba názov, no úspech, ktorý dosiahla po celom svete, predčil všetky očakávania. Pri béčkovom rozpočte $500 000 zarobila po celom svete $30 miliónov. Hoci išlo o lacný brak, išlo aj o zábavný film s krásnymi maskami oživlých mrtvol a so zopár scénami, ktoré vyrazili publiku dych. Detailné, masochisticky nasnímané prepichnutie oka jednej z hlavných hrdiniek, bolo označené za najextrémnejšiu scénu, aká sa kedy objavila na filmovom plátne. A v mnohých krajinách, vrátane Británie, bola značne scenzurovaná.

Obrovský úspech lacného hororu ZOMBI 2 rozpútal v Taliansku doslova hororové peklo. Producenti začali produkovať ďalšie brakové zombie filmy a zarábať na nich obrovské peniaze. Fulci si získal veľké meno, no bohatstvo ho zatiaľ obišlo. ZOMBI 2 preňho totiž bola iba radová zákazka a v zmluve nemal žiaden podiel zo zisku. Čiastka, ktorú snímka zarobila, preto pripadla výhradne na účet producentov a štúdia. Fulci sa preto musel do nakrúcania ďalších hororov vrhnúť s prázdnym vačkom. Prefíkaná taktika, ktorou na ne získaval peniaze, sa mu osvedčila. S kolegami zašiel na filmový festival, stretol sa s filmovými distribútormi, presvedčil ich o komerčnom potenciále chystaného projektu a nechal si od nich podpísať záväznú zmluvu o odkúpení diela po jeho natočení. S touto zmluvou napokon zašiel do banky a tá mu na film požičala peniaze.

S touto produkčnou taktikou vznikli prakticky všetky Fulciho veľké horory, na ktorých úspechu už zbohatol aj on sám. PÁTER THOMAS, DŮM U HŘBITOVA, THE BEYOND alebo ROZPAROVAČ Z NEW YORKU, čo je jeho najkontroverznejší a v niektorých krajinách dodnes zakázaný film. Všetky spomínané snímky boli o niekoľko tried krvavejšie a desivejšie, než ZOMBI 2. A zatiaľ čo kritika nimi opovrhovala, diváci sa na každý z nich v zvedavosti hrnuli do kina. Kvalitatívny problém týchto filmov tkvel v tom, že boli natáčané za nesmierne krátke obdobia a s minimálnym rozpočtami. Fulci musel pri každom z nich oželiť realizáciu množstva nápadov a pre husté dedlajny tak spod jeho ruky vypadávali nedokončené polotovary. Preto jeho slávne-neslávny PÁTER THOMAS postráda akékoľvek dejové súvislosti a je len zlepencom krvavých nechutností. Z tohto hľadiska vychádza z Fulciho hororovej filmografie najlepšie DŮM U HŘBITOVA, ktorý popri osobitej režijnej optike a až štiplavo tríznivom terore duše ponúka aj celistvý a zmysluplný dej.

Koncom osemdesiatych rokov začal režisér trpieť osobnými i zdravotnými problémami a jeho plodná kariéra začala slabnúť. Na horore ZOMBI 3 (1987) ho pre zlý zdravotný stav musel vystriedať Bruno Mattei. Keď napokon Fulci videl hotový film, žiadal byť načisto vyradený z titulkov. Ale nestalo sa tak. Pretože jeho meno už bolo obchodným artiklom a vo svete euro-hororu predstavovalo záruku osobitej, zvodne brakovej, sexuálne úchylnej a krvavej poetiky. Fulci týmto postom nebol príliš nadšený. Ale na to, aby ukázal, že je aj niečím viac, než len brakovým provokatérom, proste nedostal priestor. Zomrel v marci roku 1996 na cukrovku. Pred zaľahnutím do postele si zabudol vziať pravidelný inzulín. Niektorí sa domnievajú, že naň nezabudol...

Martin "POMO" Pomothy

Režijní filmografie

Filmy

1991 Dveře do ticha
Hlasy ze záhrobí
1990 Demonia
Hansel e Gretel
Koncert hrůzy
1989 Casa del tempo, La (TV film)
Sladký dům hrůzy (TV film)
1988 Duch Sodomy
Quando Alice ruppe lo specchio
Zombi 3
1987 Aenigma
1986 La miel del diablo
1984 Guerrieri dell'anno 2072, I
Smrtící spona
1983 Conquista, La
1982 Dítě z Manhattanu: Ďábel přichází
Rozparovač z New Yorku
1981 Brána do záhrobí
Dům u hřbitova
Černá kočka
1980 Luca il contrabbandiere
Pastor Thomas
1979 Zombi 2
1978 Stříbrné sedlo
1977 Zvuky temna
1976 La pretora
1975 Cav. Costante Nicosia demoniaco ovvero Dracula in brianza, Il
I quattro dell'apocalisse
1974 Návrat bílého tesáka
1973 Bílý tesák
1972 All'onorevole piacciono le donne (Nonostante le apparenze... e purché la nazione non lo sappia)
Muka neviňátek
1971 Una Lucertola con la pelle di donna
1969 Perverzní příběh Beatrice Cenci
Una sull'altra
1967 Come rubammo la bomba atomica
Il lungo, il corto, il gatto
Operazione San Pietro
1966 Colt cantarono la morte e fu... tempo di massacro, Le
Come svaligiammo la banca d'Italia
1965 002 operazione Luna
Come inguaiammo l'esercito
Due parà, I
1964 002 agenti segretissimi
Due evasi di Sing Sing, I
Due pericoli pubblici, I
Maniaci, I
1963 Imbroglioni, Gli
Uno strano tipo
1962 Colpo gobbo all'italiana
Due della legione straniera, I
Massaggiatrici, Le
1960 Urlatori alla sbarra
1959 Ragazzi del Juke-Box
Zloději

TV seriály

1980 Uomo da ridere, Un (TV seriál)

Dokumentární

1978 Tecnica della regata (TV film)
1949 Pittori in provincia
1948 Pittori Italiani del Dopoguerra
Sogno di Icaro, Il
Una lezione di sistema con Fulvio Bernardini

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(194)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace