foto

Krzysztof Zanussi

  • nar. 17.6.1939 (79 let)
    Varšava, Mazovské vojvodství, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Krzysztof Zanussi pochází z celoevropsky známého aristokratického rodu. Narodil se v roce 1939 ve Varšavě. Jeho dětství formoval jednak prožitek 2. světové války, jednak intelektuální prostředí, ze kterého vzešel. V roce 1955 odmaturoval a začal studovat fyziku na varšavské univerzitě - přestože ho přitahovala kultura. Nevěřil totiž ve svobodu kulturní tvorby ve stalinském prostředí 1. poloviny 50. let. Od roku 1956 se ale politika v Polsku začala uvolňovat a Zanussi si uvědomil, že ke zvolenému oboru nemá takový vztah, jaký si původně představoval. Po čtyřech letech proto ze školy odešel a začal studovat filozofii u prof. Ingardena na Jagellonské univerzitě v Krakově.

V téže době začal natáčet amatérské filmy a promítal je na vysokých školách a ve filmových klubech. Postupně vyrobil 11 snímků, za něž získal několik ocenění, zejména v zahraničí. Vzhledem k ohlasům se rozhodl po ukončení studia na Jagellonské univerzitě v roce 1962 pokračovat ve studiu režie na Vysoké filmové, televizní a divadelní škole v Lodzi, kterou absolvoval v roce 1966. Ve světě profesionálního filmu debutoval v roce 1969 dramatem STRUKTURA KRYSTALU, ke kterému si napsal vlastní scénář. Zanussi měl štěstí, že krátce po zahájení své kariéry zažil pád vůdce tvrdé linie Wladyslava Gomulky, kterého počátkem 70. let svrhly dělnické stávky. Mladý režisér se tak mohl postupně zařadit mezi tvůrce filmů morálního neklidu, které reflektovaly společenskou situaci v zemi a stály v intelektuální opozici vůči panujícímu pořádku. V těchto dílech si tvůrci kladli otázky o hledání mravních hodnot a poznání smyslu života.

Ze Zanussiho ranných společenských dramat stojí za zmínku RODINNÝ ŽIVOT (1971), ILUMINACE (1972) či ČTVRTLETNÍ BILANCE (1974). Ve svých dílech uplatňoval vědecké znalosti, které nashromáždil během dlouhých let svých studií, a rychle si v polské kinematografii vydobyl pověst mimořádně talentovaného a respektovaného filmaře. Koncem 80. let se stal třetím nejuznávanějším polským režisérem po Kieslowském a Wajdovi. Velký ohlas mělo jeho OCHRANNÉ ZBARVENÍ (1976) - psychologické drama popisující střet konformismu a idealismu na letním táboře vysokoškolských studentů. K dalším významným filmům se řadí SPIRÁLA (1978), KONTRAKT (1980) a KONSTANTA (1980).

Režisér se stal jedním z vedoucích, kteří stáli v čele tvůrčích skupin polské kinematografie a aktivně podporoval hnutí Solidarita. V 80. letech po vyhlášení výjimečného stavu a dočasného upevnění komunistické moci se sice ocitl v nemilosti, pokračoval nicméně s určitými omezeními ve své tvorbě. K významným filmům 80. let patří zejména ROK KLIDNÉHO SLUNCE, milostný příběh polské uprchlice z východu a amerického vojáka. Z pozdějších děl jmenujme aspoň DOTEK RUKY (1982) a ŽIVOT JAKO SMRTELNÁ CHOROBA PŘENÁŠENÁ POHLAVNÍ CESTOU (2000).

Jako režisér pracoval dosud na více než 70 filmech pro kina a televizi, k 59 dosud napsal scénář. Patří mezi nejvýznamnější evropské režiséry současnosti. Je členem Evropské filmové akademie, prezidentem Evropské federace audiovizuálních tvůrců a v neposlední řadě i významným pedagogem. Přednáší na vysokých školách v Polsku a ve Švýcarsku, na National Film School v Londýně, od roku 1992 je řádným profesorem na Slezské univerzitě v Katowicích a má i několik titulů doctor honoris causa. Je šéfem filmového studia Tor a produkčně se podílel na vzniku 12 filmů. Jako herec se objevil poprvé v roce 1979 v Kieslowského dramatu AMATÉR, kde si zahrál sám sebe. Od té doby se v podobných rolích objevil před filmovou kamerou ještě několikrát. Příležitostně se věnuje i tvorbě dokumentů.

Je nositelem řady filmových ocenění, byl např. třikrát nominován v Cannes na Zlatou palmu (za snímky RODINNÝ ŽIVOT, SPIRÁLA a KONSTANTA). Za ROK KLIDNÉHO SLUNCE obdržel v Benátkách Zlatého lva. Spolu s Andrzejem Wajdou získal na počátku 80. let zvláštní cenu newyorských filmových kritiků za umělecké mistrovství a nezávislého ducha. Od konce 70. let Zanussi systematicky působí i jako činoherní a operní režisér na řadě předních divadelních scén Evropy. Věnuje se prakticky výhradně nekomerční tvorbě a je velkým kritikem průmyslu masové kultury. Jako hluboce věřící je poradcem papeže v oblasti audiovizuální kultury. Církevní a náboženská témata se ostatně objevují i v jeho filmech (ŽIVOT ZA ŽIVOT - MAXMILIÁN KOLBE). Vedle závažných témat je jeho tvorba zajímavá i úzkou spoluprací s hudebním skladatelem Wojciechem Kilarem, který dosud dělal hudbu ke všem Zanussiho dílům.

Milan "gudaulin" Černý

Režijní filmografie

Filmy

2014 Cizí těleso
2009 Rewizyta
2008 Serce na dłoni
2007 Il Sole nero
2005 Persona non grata
Solidarita, solidarita
2002 Dodatek
2000 Skryté poklady
Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou
1997 Brat naszego Boga
Duše zpívá
Linia opozniajaca z cyklu opowieści weekendowe (TV film)
Ostatni krag z cyklu opowieści weekendowe (TV film)
1996 Damski interes z cyklu opowieści weekendowe (TV film)
Danske piger viser alt
Niepisane prawa z cyklu opowieści weekendowe (TV film)
Slaba wiara z cyklu opowieści weekendowe (TV film)
Urok wszeteczny z cyklu opowieści weekendowe (TV film)
1995 Cwał
1992 Dotek ruky
Lange Gespräch mit dem Vogel, Das (TV film)
1991 Ljuk
Obrazy i dzwieki (TV film)
Rosja dzisiejsa (TV film)
Život za život - Maxmilián Kolbe
1989 Inventář
1988 Wherever You Are...
1987 Mia Varsavia (TV film)
1985 Paradigma
1984 Modrovous (TV film)
Rok klidného slunce
1982 Imperativ
Pokušení (TV film)
Unerreichbare, Die (TV film)
1981 From a Far Country
1980 Konstanta
Kontrakt (TV film)
1979 Wege in der Nacht (TV film)
1978 Spirála
1977 Haus der Frauen (TV film)
Lekcja anatomii (TV film)
Ochranné zbarvení
1975 Nachtdienst (TV film)
Čtvrtletní bilance
1974 Zabójstwo w Catamount
1973 Iluminace
1972 Hipoteza (TV film)
1971 Rodinný život
Rola (TV film)
Za zdí (TV film)
1970 Hory za soumraku (TV film)
1969 Struktura krystalu
1968 Zaliczenie (TV film)
1967 Twarza w twarz (TV film)
1966 Maria Dabrowska (TV film)
Przemysl (TV film)
Smrt provinciála
1964 Swiadek
1962 Studenci
1961 Holden
Samolot z Budapesztu
1960 Lapaj zlodzieja
Parasol
Spojrzenie zza wgla
1959 Cement i slowa
Chlopcy z wykrotu
Dach
Recepta dla Johna
1958 Diabel kulawy
Tramwaj do nieba

TV seriály

1991 Napoléon et l'Europe (TV seriál)

Dokumentární

2013 Venice 70: Future Reloaded
2002 Evropské hudební kořeny (TV seriál)
1996 "Nie lękajcie się". Życie i nauczanie Jana Pawła II
1994 Witold Lutoslawski (TV film)
1990 Lutoslawski (TV film)
1987 Wygasle czasy (TV film)
1983 Capitali culturali d'Europa (TV seriál)
1979 Mein Krakau (TV film)
1977 Lutoslawski, Penderecki, Baird (TV film)
1968 Krysztof Penderecki (TV film)
1967 Komputery

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(55)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace