Reklama

Reklama

Petr Nýdrle

Petr Nýdrle

nar. 16.11.1954
Praha, Československo

zem. 05.06.2014 (59 let)
Los Angeles, California, USA

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Zemřel Petr Nýdrle, filmař mezi Hollywoodem a karlovarským festivalem

6. července 2014 22:52
Každý rok přijížděl z Hollywoodu, kam emigroval, na karlovarský festival. Před třemi lety tu Petr Nýdrle zažil slavnostní obnovenou premiéru svého trezorového debutu Evžen mezi námi. Letos se ho Vary nedočkají; Nýdrle zemřel. „Bohužel je to pravda, odešel velký kamarád a s ním kus našeho života," potvrdil pro iDNES Marek Eben.
Petr Nýdrle s Oprah Winfreyovou

Petr Nýdrle s Oprah Winfreyovou | foto: http://www.nydrle.com/

Petr Nýdrle by letos na podzim slavil šedesátiny. Už za studií na FAMU vzbudila pozornost jeho práce Velikonoce Kamila Morávka, pozdvižení pak vyvolal jeho celovečerní debut z roku 1981, satira Evžen mezi námi, Dva roky poté Nýdrle emigroval do Spojených států. „Mimo jiné před vojnou," vzpomíná jeho spolužačka z FAMU režisérka Alena Činčerová.

Ani v Hollywoodu se však nadaný filmař neztratil. Ve vlastní produkci režíroval dokument Santana o mexickém koncertu hudební legendy, stal se z něj úspěšný autor reklam a hudebních klipů s řadou hvězd včetně Erika Claptona. Několikrát Nýdrle bodoval na mezinárodním festivalu reklam v Cannes.

Zlatého lva si odtud vezl za spot značky Harley Davidson i za půlhodinový snímek o hotelu Chambers v Minneapolisu. V jeho reklamách účinkovali Oliver Stone či Charlize Theronová, pracoval s Oprah Winfreyovou, Tigerem Woodsem i s Georgem Clooneym. A báječně o tom vyprávěl.

Zdroj: http://kultura.idnes.cz/zemrel-filmar-nydrle-0r7-/filmovy-festival-vary.aspx?c=A140706_205350_filmovy-festival-vary_spm#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box

Režisér

Filmy
1981

Evžen mezi námi

Dokumentární
1995

Santana: Sacred Fire Live in Mexico (koncert)

Krátkometrážní
1978

Velikonoce Kamila Morávka (studentský film)

Scenárista

Filmy
1981

Evžen mezi námi

Herec

Seriály
2020

Modrý kód

 

Ten správnej čas (S04E75)

Krátkometrážní
1979

Půl slunce půl stín (studentský film)

Host

Reklama

Reklama