foto

Francis Veber

  • nar. 28.7.1937 (80 let)
    Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine, Île-de-France, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francis Veber pochádza zo spisovateľskej rodiny. Spisovateľmi boli jeho otec, starý otec, dvaja strýkovia a aj jeho matka, ktorá napísala viac ako štyridsať kníh a dve divadelné hry. Francis síce začal študovať medicínu, ale počas základnej služby v armáde začal písať pre vojenský časopis. Po odchode do civilu zavesil písanie na tri roky na klinec a zamestnal sa ako reportér Rádia Luxembourg v Paríži.

Až koncom 60-tych rokov 20. storočia sa rozhodol radšej ako žurnalistike venovať písaniu skečov, divadelných hier a filmových scenárov. Jeho hru “L'enlèvement“ (Únos) sfilmoval v roku 1969 pod názvom APPELEZ-MOI MATHILDE (Zavolaj mi Matilda) Pierre Mondy (známejší skôr ako herec - seržant Chaudard zo série o siedmej rote). Prvý veľký úspech znamenal až scenár k filmu Yvesa Roberta VEĽKÝ BLONDÍN S ČIERNOU TOPÁNKOU (1972). Vebera úspech povzbudil a tak sa pustil do písania ďalších scenárov. K známejším patria MUŽ Z ACAPULCA (1973), NÁVRAT VEĽKÉHO BLONDÍNA (1974), či KLIETKA BLÁZNOV (1978), za ktorý bol v roku 1980 dokonca nominovaný na Oscara za najlepšiu adaptáciu scenára. V Hollywoode je aj preto považovaný za najúspešnejšieho francúzskeho režiséra/scenáristu. Už desať jeho scenárov sa dočkalo “hollywoodskej adaptácie“.

Režijným debutom Francisa Vebera je film HRAČKA (1976) s Pierrom Richardom v hlavnej úlohe. Richard hral aj v jeho nasledujúcich troch komédiách KOPYTO (1981), OTEC A OTEC (1983) a UTEČENCI (1986), v ktorých vytvoril komickú dvojicu spolu s Gérardom Depardieu. Veber sa s filmom Utečenci, respektíve jeho remakom TRAJA UTEČENCI (1989), pokúsil presadiť aj v USA, avšak film bol pre kritiku sklamaním a nezaznamenal ani komerčný úspech. V USA natočil ešte film ŠLAMASTIKA (1992) s Matthew Broderickom v hlavnej úlohe. Ten je vo Veberovej režijnej filmografii jediným, ku ktorému si nenapísal scenár. Najväčší medzinárodný úspech dosiahol Veber s filmom JEDEN BLBEC NA VEČERU (1998), ktorý natočil na motívy svojej vlastnej rovnomennej divadelnej hry. Film získal v roku 1999 šesť nominácií na Césara, z ktorých tri pretavil na bronzové sošky (za scenár, herca v hlavnej úlohe a herca vo vedľajšej úlohe).

Aj v prvej dekáde 21. storočia to Veberovi “píše“, čo dokazujú komédie KONDOMÉDIA (2001), DRŽ HUBU! (2003) a DABLÉR (2006). Na 10. decembra 2008 je vo Francúzsku naplánovaná premiéra filmu L`EMMERDEUR. Ten už v roku 1973 natočil podľa Veberovho scenára Edouard Molinaro (v hlavnej úlohe s Lino Venturom).

Boris "jesus666" Nižňanský

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2008 Osina v zadku
2006 Dablér
2003 Drž hubu!
2001 KOndoMEDIE
1998 Blbec k večeři
1996 Jaguár
1992 Risk
1989 Tři uprchlíci
1986 Uprchlíci
1983 Otec & otec
1981 Kopyto
1976 Hračka

Spisovatelská filmografie

Filmy

1979 Hlavička - povídka

Herecká filmografie

Filmy

2008 Osina v zadku
1969 Říkejte mi Matyldo

TV seriály

1969 Agence Intérim (TV seriál)

Dokumentární

2005 Pierre Richard (TV film)
2001 Francis Veber artisan du rire: La saga Pignon
1997 Jean Carmet, la liberté d'abord (TV film)

TV pořady

2009 Cinémas (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2006 Jour de fête (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2003 93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1971 Cadet Rousselle (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(339)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace