foto

Andrej Tarkovskij

  • nar. 4.4.1932
    Zavražje, Ivanovská oblast, Rusko, Sovětský svaz
  • zem. 29.12.1986 (54 let)
    Paris, Francie

Zajímavosti o tvůrci (44)

  • - Jeho tělo je pohřbeno na ruském pravoslavném hřbitově Sainte-Geneviève-des-Bois u Paříže.

  • Poslední večery na Zemi (2018)

    - Film navštívilo při jeho silvestrovské premiéře v Číně rekordní množství diváků. Během jednoho dne film vydělal bezmála 38 milionů dolarů, a porazil tak veškerou konkurenci, včetně hollywoodského superhrdinského blockbusteru Venom (2018). Již následující den se však tržby Gan Biho meditativního dramatu prudce propadly. Čínští diváci totiž na základě marketingové kampaně filmu očekávali, že uvidí romantickou komedii. Snímek, uváděný v Číně pod názvem Poslední noc na zemi, byl prezentovaný jako ideální film pro závěrečné hodiny končícího roku. Jeho uvedení v kinech bylo zároveň načasované tak, aby finální polibek hrdinů nastal přesně o silvestrovské půlnoci. Tedy v momentě, kdy by si svůj novoroční polibek měli spolu s postavami vyměnit i zamilovaní diváci. Podle uživatelských recenzí ale řada čínských diváků z náročného uměleckého filmu, přirovnávaného k dílům Andreje Tarkovského či Wong Kar-Waie, odešla, případně v sála usnula. Mnozí se virální reklamní kampaní, která film prezentovala jako vstřícný mainstreamový titul, cítili podvedeni. Na čínské filmové databázi Maoyan si snímek vysloužil extrémně nízké uživatelské skóre 2.8 doprovázené záplavou rozhořčených, mnohdy i vulgárních komentářů. S výdělkem přesahujícím 40 milionů dolarů se nicméně i přes negativní ohlasy staly Poslední večery na Zemi nejúspěšnějším čínským autorským filmem poslední doby. (Zdroj: Cinepur)

  • Z for Zachariah (2015)

    - Scéna se sklenicí padající ze stolu je odkazem na film Stalker (1979) Andreje Tarkovského. (L_O_U_S)

  • Interstellar (2014)

    - Holandský kameraman Hoyte Van Hoytema ukázal Nolanovi film Zrkadlo (1975) Andreja Tarkovského, čím dosť ovplyvnil spôsob, akým sa v snímke pristupuje k vetru, prachu či vode. (Zdroj: moviezone.cz) (classic)

  • V mlze (2012)

    - Tíživost morálního dilematu, které nenabízí jednoznačné východisko, připomíná poetiku filmů Andreje Tarkovského. K němu má Loznica blízko i nestandardním zacházením se zvukem a především meditativním tempem záběrů. (Zdroj: Letní filmová škola)

  • Melancholia (2011)

    - Jeden z odkazovaných obrazů v prologu je i dílo „Lovci ve sněhu“ z roku 1565 od Pietera Brueghela. Tento obraz je nápadně obsažen i v Tarkovského snímku Solaris (1972). Lars von Trier opakovaně zmínil, že Tarkovského obdivuje, a věnoval mu i svůj předchozí film Antikrist (2009). (JayZak)

  • Antikrist (2009)

    - Film je venovaný režisérovi Andrejovi Tarkovskému. (Sociopath)

  • Hranice ovládání (2009)

    - Když postava, kterou hraje Tilda Swinton, mluví o letícím ptáku v místnosti plné písku, tak odkazuje na scénu z filmu Stalker Andreje Tarkovského. (villain)

  • Electroma (2006)

    - Film obsahuje odkazy na Tarkovského a Kubricka. (melipa)

  • Revizoři (2003)

    - Pro natočení tohoto filmu byl velkou inspirací Nimródu Antalovi film Andreie Tarkovskyho Solaris (1972). (TomikZlesa)

  • Sedm (1995)

    - Když přijde Somerset (Morgan Freeman) na návštěvu k Millsovým, jde v záběru vidět plakát filmu Pyshka (1934), který natočil Michail Romm, režisér a učitel na filmové škole (jeho žákem byl například Andrej Tarkovskij). (Ai.ma)

  • Ašik-Kerib (1988)

    - Film je venovaný pamiatke Andreja Tarkovského. (Zdroj: ČSFD.cz)

  • Nebe nad Berlínem (1987)

    - V závěru se objeví věnování: "Všem někdejším andělům, zvláště pak Yasujirovi, Francoisovi a Andrejovi". Jsou jím míněni režiséři Yasujiro Ozu, Francois Truffaut a Andrej Tarkovskij. (Zdroj: ČSFD.cz)

  • Osamělý hlas člověka (1987)

    - Venované režisérovi Andrejovi Tarkovskému, ktorý z veľkej miery podporoval Sokurova v boji za vznik tohto filmu. (Georgei)

  • Oběť (1986)

    - Když Oběť uspěla v Cannes, ležel už Tarkovskij v pařížské nemocnici s rakovinou, jíž půl roku nato podlehl. (Zdroj: Letní filmová škola)

  • Oběť (1986)

    - Poslední film Andreje Tarkovského vznikal ve Švédsku s pomocí stálých členů štábu Ingmara Bergmana (kameraman Sven Nykvist či představitel hlavní role Erland Josephson), zřejmě proto je v něm cítit příklon k psychologickému dramatu v bergmanovském stylu. Temné stránky rodinných vztahů tu vyplývají na povrch doprovázeny pro Tarkovského charakteristickou morální naléhavostí, která tu snad v předtuše autorovy vlastní smrti dostává trochu patetičtější a didaktičtější ráz. (Zdroj: Letní filmová škola)

  • Oběť (1986)

    - Natáčení v nehostinných podmínkách větrného severu se pro muže, který v dětství prodělal tuberkulózu, ukázalo být osudné. Tarkovského sedmý a poslední film vznikl v době, kdy v jeho vlasti, která mu bytostně chyběla, nastala další politická obleva, jež mu mohla přinést plnou tvůrčí svobodu. (Zdroj: Letní filmová škola)

  • Oběť (1986)

    - Snímek o zoufalém rozhodnutí člověka v momentu hrozby jaderného útoku završuje režisérův apokalyptický leitmotiv a zároveň odkazuje k poetice Ingmara Bergmana, s jehož štábem Tarkovskij natáčel. (Zdroj: Letní filmová škola)

  • Oběť (1986)

    - Film se natáčel v Närsholmenu v jihovýchodní části ostrova Gotland. Švédská armáda nepovolila Tarkovskému natáčet na původně zamýšleném nedalekém ostrůvku Fårö. (džanik)

  • Oběť (1986)

    - Úvodní záběr (po skončení titulků), trvající téměř devět a půl minuty, je vůbec nejdelším záběrem ze všech Tarkovského snímků. Celý film pak sestává z pouhých 115 záběrů. (džanik)

<< předchozí 1 2 3

Režijní filmografie

Filmy

1986 Oběť
1983 Nostalgie
1979 Stalker
1975 Zrcadlo
1972 Solaris
1966 Andrej Rublev
1962 Ivanovo dětství
1961 Válec a housle (studentský film)
1959 Dnes se nikam nejede (studentský film)
1956 Zabijáci (studentský film)

Dokumentární

1983 Tempo di viaggio (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

1986 Oběť
1983 Nostalgie
1979 Pozor, had!
Stalker
1975 Zrcadlo
1974 Krutý
Těrpkij vinograd
1972 Solaris
1970 Konec atamana
1968 Odin šans iz tysjači
Sergej Lazo
1966 Andrej Rublev
1962 Ivanovo dětství
1961 Válec a housle (studentský film)
1959 Dnes se nikam nejede (studentský film)
1956 Zabijáci (studentský film)

Dokumentární

1983 Tempo di viaggio (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 217)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace