foto

Jana Hlaváčková

  • nar. 6.10.1942 (75 let)
    Brno, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jana Hlaváčková se narodila v Brně, ale dětství strávila ve Svitavách, kde také sbírala první herecké zkušenosti, kdy hrála ve studentském divadelním souboru. Po maturitě na jedenáctiletce začala studovat češtinu a ruštinu na filozofické fakultě v Brně, ale již po roce přešla na JAMU, kterou absolvovala v roce 1964. Krátce působila v brněnském Divadle J. Fučíka, od roku 1965 je členkou souboru Státního (dnes Národního) divadla v Brně. Její širokospektrý herecký rejstřík jí dal možnost interpretovat řadu velkých postav světového i domácího dramatu (Matka, Marie Stuartovna, Kočičí hra, Jenůfa, Král Lear atd.)

Ještě jako studentka herectví dostala Hlaváčková svou první a hned hlavní roli – po boku J. Adamoviče hrála ve slovenském psychologickém dramatu MOST NA TÚ STRANU (1961). Později svou nevelkou úlohou slepé dívky obohatila Vláčilovo umělecky hodnotné ÚDOLÍ VČEL (1967). Kvůli svému politickému postoji mohla po roce 1968 hrát pouze v divadle, k filmování se vrátila až v polovině 70. let. Nové příležitosti jí dal znovu František Vláčil (SIRIUS, 1974; KONCERT NA KONCI LÉTA, 1979; MÁG 1987), uplatnila se také ve snímcích Karla Kachyni (poměrně velká role v sociálním dramatu ŠKAREDÁ DĚDINA, 1975). V 70. a 80. letech se objevila v řadě televizních inscenací z produkce brněnského televizního studia, hrála také v seriálech VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE (1985) a ČETNICKÉ HUMORESKY (1997). Zatím naposledy hrála v Olmerově dramatu MODRÝ KÁMEN (2004).

Jana Hlaváčková působí také pedagogicky, na brněnské JAMU vyučuje hlasovou výchovu. Je vdaná, jejím manželem je brněnský divadelní herec Miroslav Částek (*1937).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2004 Modrý kámen (TV film)
1993 Zázračné dítě (TV film)
1991 Příliš mnoho dobrých úmyslů (TV film)
1989 Sestra Amáta (TV film)
1988 Ztráta paměti (TV film)
1987 Mág
1983 Konec Černého supa (TV film)
1982 Kabát na mladíka (TV film)
Lenka (TV film)
Poslední návrat (TV film)
1980 Vedoucí (TV film)
1979 Dlouhá silvestrovská noc (TV film)
Filip (TV film)
Karolina aneb Příběh ze starých časů (TV film)
Koncert na konci léta
1978 Exponát smrti (TV film)
Historie dirigenta Kaliny (TV film)
Táta (TV film)
1977 Domov (TV film)
Kufr plný nadějí (TV film)
1975 Škaredá dědina
1974 Sirius
1973 Klec (TV film)
1969 Kníže (TV film)
1968 Moudrý Engelbert (TV film)
1967 Údolí včel
1965 Anděl blažené smrti
1961 Most na tú stranu

TV seriály

1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Sólokapr (E01)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Krkatá bába (S01E05)
1985 Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Trápení kocoura Žolyho (E03)
1976 Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
Účtování (E05)
Msta (E04)
Intrika (E03)
další epizody (5)

Dokumentární

1991 Případ Salieri (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace