foto

Dick Miller

  • nar. 25.12.1928
    Bronx, New York City, New York, USA
  • zem. 30.1.2019 (90 let)
    Toluca Lake, Los Angeles, California, USA

Biografie

Richard "Dick" Miller se narodil 25. prosince 1928 v newyorské čtvrti Bronx. Syn operní zpěvačky ruského původu, Rity Blucher, a malíře Iry Millera sloužil v námořnictvu Spojených států a byl mimo jiné oceněn titulem boxera střední váhy. Mimo to chodil na City College v New Yorku, Columbia University a posléze New York University, kde získal titul PhD v psychologii. Nějakou dobu pracoval na psychiatrické klinice Bellevue Hospital a na psychiatrickém oddělení Queens General Hospital, ale srdce ho daleko víc táhlo k Broadwayi.

V roce 1952 se přemístil do Hollywoodu a snažil se uplatnit jako scenárista. Všiml si ho režisér a producent Roger Corman, který ho poprvé obsadil v roce 1955 do svého westernu Apache Woman. Corman si ho velmi oblíbil a obsazoval často do svých filmů v široké škále vedlejších rolí. Miller si zahrál například vojáka ve sci-fi It Conquered the World (1956), prodavače vysavačů v Not of This Earth (1957), hospodského štamgasta v Rock All Night (1957), astronoma ve War of the Satellites (1958), degustátora květin v Malém obchodu hrůz (The Little Shop of Horrors, 1960) a komorníka ve Strašení (The Terror, 1963).

Pod režijní taktovkou Rogera Cormana zároveň Dick Miller získal ikonickou hlavní roli v hororové komedii Vědro krve (A Bucket of Blood, 1959), kde si zahrál outsiderského umělce a umývače nádobí Waltera Paisleyho, jehož hliněné skulptury vypadaly podezřele živě. Dá se říci, že to byla jeho jediná hlavní role, a Dick se jako Walter Paisley tak silně zapsal do paměti filmových fanoušků i tvůrců, že se pod tímto jménem objevil v budoucnu i ve snímcích Hollywood Boulevard (1976), Kvílení vlkodlaků (The Howling, 1981), Zóna soumraku (Twilight Zone: The Movie, 1983), Obchodní dům hrůzy (Chopping Mall, 1986), Noc husí kůže (Night of the Creeps, 1987) a Shake, Rattle and Rock! (1994).

V roce 1967 se oženil s herečkou Sheilou Elaine Halpern, později se jim narodila dcera Barbara. Své spisovatelské ambice Miller předvedl například se snímky Four Rode Out a Which Way to the Front? (1970), k nimž napsal námět. Blaxploitation TNT Jackson (1974) je však jeho jediným čistě scenáristickým počinem, ačkoliv Miller napsal ještě velkou spoustu nikdy nerealizovaných scénářů takříkajíc „do šuplíku“.

Po dvou dekádách pod produkčním zastřešením Rogera Cormana ho začal do svých filmů obsazovat režisér Joe Dante, který pro Dicka Millera našel roli v každém svém díle. Můžeme si ho vybavit jako starostu města v hororu Piraňa (Piranha, 1978), prodejce okultních předmětů a knih ve Kvílení vlkodlaků (The Howling, 1981), manažera klubu z 6. dílu Police Squad! (1982), upovídaného souseda z Gremlins I a II (1984, 1990) a z mnoha dalších Danteho filmů. Často ho do svých snímků obsazovali i režiséři Allan Arkush (např. Rock 'n' Roll High School, Heartbeeps) a Jonathan Kaplan (např. Tirák Turner, Muž v kamiónu).

Dick Miller se objevil i v notoricky známých dílech světoznámých režisérů jako Tucet špinavců (The Dirty Dozen, 1967) Roberta Aldriche, 1941 (1979) Stevena Spielberga, Terminátor (The Terminator, 1984) Jamese Camerona a Po zavírací době (After Hours, 1985) Martina Scorseseho. Do role Monster Joea ho obsadil i slavný Quentin Tarantino ve svém Pulp Fiction (1994), Dick byl však v postprodukci ze snímku vystřižen (jeho scény jsou ovšem k nalezení v mnohých DVD a Blu-ray edicích). Na základě této „křivdy“ si v roce 2014 Miller zahrál v kraťasu Cutaways vedle dalších herců, kteří byli vystřiženi ze známých filmů. 

Po roce 2000 se Dick Miller objevoval ve filmech už jen sporadicky. I v pokročilém věku se však často účastnil setkání s diváky na žánrových festivalech a dalších filmových akcích. Objevoval se taktéž v dokumentárních filmech mapujících americkou exploitační kinematografii a její tvůrce (snímky Cormanův světHolky s mačetami útočí!). V roce 2014 se Dick se svými fanoušky rozloučil v celovečerním životopisném dokumentu That Guy Dick Miller, v němž symbolicky pověsil svou kariéru na hřebík. Od svého debutu v roce 1955 má na svém kontě více než 180 filmových a televizních rolí a jeho kariéra mapuje více než šest dekád filmové historie. Velký herec malých rolí zemřel ve věku 90 let v kalifornském Toluca Lake, Los Angeles.

Petr "Goldbeater" Zumr

Herecká filmografie

Filmy

2020 Hanukkah
2014 Bejvalka ze záhrobí
2009 Díra
2007 Trail of the Screaming Forehead
2006 Trapped Ashes
2003 Dick Miller: Thespian
Looney Tunes: Zpět v akci
Maximum Surge (TV film)
2001 Route 666
1998 Malí válečníci
Osiris: Vesmírná kronika (TV film)
1997 Druhá občanská válka (TV film)
1995 Fanynka číslo jedna
Povídky ze záhrobí: Rytíř Démon
1994 Attack of the 5 Ft.2 Women (TV film)
Mona Must Die
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Půlnoční běh stále dokola (TV film)
Runaway Daughters (TV film)
V zajetí rocku (TV film)
1993 Batman a fantom
Matiné
1992 Amityville 1992
Flash III: Deadly Nightshade
Horké Malibu
Zemětřesení
Zhoubná vášeň
Zlý večerníček
1991 Motorama
Žena, která zhřešila (TV film)
1990 Gremlins 2
Šéf mafie
1989 Ghost Writer
Lidé z předměstí
Městečko hrůzy
Under the Boardwalk
1988 Anděl pátrá
Smrtelné horko
1987 Amazonky na Měsíci
Projekt X
Vnitřní vesmír
1986 Noc husí kůže
Obchoďák smrti
Ozbrojená odpověď
1985 Badatelé
Po zavírací době
1984 Gremlins
Terminátor
W*A*L*T*E*R (TV film)
1983 Lies
Silvestrovské představení
Space Raiders
Správná hra
Srdce na kolech
Vortex
Zóna soumraku
1982 Bílý pes
National Lampoon a kino
Následky
1981 Heartbeeps
Kvílení vlkodlaků
Smokey Bites the Dust
1980 Dr. Heckyl a pan Hype
Ojetá auta
The Happy Hooker Goes Hollywood
1979 11th Victim (TV film)
1941
Rock 'n' Roll High School
The Lady in Red
1978 Corvette Summer
I Wanna Hold Your Hand
Piraňa
Starhops
1977 Game Show Models
New York, New York
Pan Bilión
1976 Cannonball
Hollywood Boulevard
Moving Violation
Občanská policie
1975 Capone
Crazy Mama
Darktown Strutters
Muž v kamiónu
1974 Big Bad Mama
Candy Stripe Nurses
Summer School Teachers
Tirák Turner
1973 Executive Action
Olítej mě
The Slams
The Student Teachers
The Young Nurses
1972 Night Call Nurses
1970 The Andersonville Trial (TV film)
1968 Legenda o Lylah Clarové
Wild Racers
1967 Masakr na svatého Valentýna
Nastal čas zabíjet
Trip
Tucet špinavců
1966 Divocí andělé
Wild Wild Winter
1965 Beach Ball
The Girls on the Beach
1963 Muž s röntgenovýma očima
Strašení
1962 Předčasný pohřeb
1961 Atlas
Capture That Capsule
1960 Malý obchod hrůz
1959 Vědro krve
1958 War of the Satellites
1957 Carnival Rock
Naked Paradise
Not of This Earth
Rock All Night
Sorority Girl
The Undead
1956 Pistolník
The Oklahoma Woman
Věc, která dobyla svět
1955 Apache Woman

TV seriály

2004 Justice League Unlimited (TV seriál)
2003 Karen Sisco (TV seriál)
2001 Liga spravedlivých (TV seriál)
2000 Takový je život (TV seriál)
1999 Time of Your Life (TV seriál)
Čmuchalové (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Dvojitě slepý pokus (S05E12)
1996 Praštěná holka (TV seriál)
1995 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Minulý čas, část druhá (S03E12)
Minulý čas, část první (S03E11)
1994 Sister, Sister (TV seriál)
Weird Science (TV seriál)
Batman (TV seriál)
Harley's Holiday (S03E06)
Harlequinade (S02E10)
1993 Padlí andělé (TV seriál)
Policie New York (TV seriál)
Superman (TV seriál)
1991 Eerie, Indiana (TV seriál)
Roc (TV seriál)
1990 Flash (TV seriál)
1988 Freddyho noční můry (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Poslední sbohem (S01E11)
1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Gríbl (S02E06)
1985 Měsíční svit (TV seriál)
Příběhy z temnot (TV seriál)
All a Clone by the Telephone (S01E12)
1984 V (TV seriál)
Who's the Boss? (TV seriál)
1982 Fame (TV seriál)
Police Squad! (TV seriál)
Testimony of Evil (Dead Men Don't Laugh) (E06)
1979 Knots Landing (TV seriál)
1978 Taxi (TV seriál)
1977 Hunter (TV seriál)
Soap (TV seriál)
1976 Alice (TV seriál)
1974 Police Woman (TV seriál)
1970 McCloud (TV seriál)
1967 Dragnet 1967 (TV seriál)
1965 Branded (TV seriál)
1963 General Hospital (TV seriál)
1962 Combat! (TV seriál)
Our Man Higgins (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
1958 Cannonball (TV seriál)
1957 M Squad (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1951 Dragnet (TV seriál)

Dokumentární

2020 Clapboard Jungle
2017 78/52 - a.z.
2014 Cutaways
That Guy Dick Miller
2011 Cormanův svět
2010 Holky s mačetami útočí!
2003 Unleashing the Beast: Making 'The Howling'
2001 Schlock! The Secret History of American Movies
1981 Making a Monster Movie: Inside 'The Howling' (TV film) - a.z.

Scenáristická filmografie

Filmy

1974 T.N.T. Jackson