foto

Michael Whyte

Biografie

Filmový a televizní režisér a scénárista. Narodil se v anglickém Middlesbrough, vystudoval londýnský The Royal College of Art. Natáčí především dokumentární filmy se sociální tematikou (viz např. jeho dokument SCREAM QUIETLY OR THE NEIGHBOURS WILL HEAR - o domácím násilí). Několik ocenění získal jeho film CATHERINE (1988) o dívce, která zemřela na anorexii (zvláštní cena poroty na filmovém festivalu v San Franciscu v r. 1987, Prix Europa Award 1987).

Nejprve zákazu a posléze ocenění se dostalo i jeho dokumentu o katolické enklávě Creggan v Derry v severním Irsku (CREGGAN, 1980). Velkou pozornost vzbudil jeho dokument o životě v uzavřené klauzurní komunitě karmelitánských mnišek (NO GREATER LOVE, 2009). Jeho poslední dokument RELICS & ROSES (2011) zachycuje putování ostatků Terezie z Lisieux po anglických farnostech a úctu k relikviím v současných katolických komunitách.

denisa "sestrad" červenková

Režijní filmografie

Filmy

2007 Trial and Retribution XIV: Mirror Image (TV film)
2003 Velitelka (TV film)
2001 NCS: Manhunt (TV film)
2000 Trial & Retribution IV (TV film)
1996 Flowers of the Forest (TV film)
1993 Muž, který plakal (TV film)
1992 Muž z nádraží (TV film)
1990 Small Zones (TV film)

TV seriály

2002 NCS Manhunt (TV seriál)
1998 Close Relations (TV seriál)
1996 Frontiers (TV seriál)
1990 Your Cheatin' Heart (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)

Dokumentární

2014 Looking for Light: Jane Bown
2011 Relics and Roses
2009 Není větší lásky

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky