foto

Gleb Panfilov

  • nar. 21.12.1934 (85 let)
    Magnitogorsk, Rusko, Sovětský svaz

Biografie

Vystudoval chemii, pracoval jako technolog ve sverdlovském závodě na výrobu lékařského vybavení a filmu se věnoval jen amatérsky. Po krátké praxi v městské televizi začal dálkově studovat VGIK, obor filmová kamera. Stále více však směřoval k režii, kterou absolvoval na Vyšších kurzech.

Od roku 1966 pracoval na Lenfilmu, kde debutoval filmem Ohněm se nepřebrodíš, odehrávajícím se za občanské války. Hlavní roli zdravotnice Táni, která díky napjaté době v sobě objeví výtvarný talent, svěřil Inně Čurikovové, která se později stala nejen jeho manželkou, ale i herečkou většiny jeho filmů.

Po Začátku (1970), tragikomedii o nevzhledné ochotnici, která dostane velkou hereckou příležitost ve filmu o Janě z Arku, natočil psychologický příběh Prosím o slovo (1975), v němž vytvořil portrét současné ambiciózní sovětské ženy. S cenzurou se potýkal při vzniku svého patrně nejslavnějšího díla, Téma (1979/1986), které realizoval na Mosfilmu, kde dále pokračoval v tvorbě. Melodramatickou Valentinu (1981) vystřídala v Panfilovově filmografii adaptace Gorkého dramatu Vassa (1983). K témuž autorovi se vrátil v rozsáhlém projektu, který dokončil roku 1989 pod názvem Matka.

V roce 1991 založil filmové studio Vera, kde natočil historický film, věnovaný carskému rodu Romanovců (2000). Podle scénáře Alexandra Solženicyna vznikl v Panfilovově režii desetidílný seriál V kruhu prvním (2006). Drama Alexandra Ostrovského Viníci bez viny (2008) bylo předlohou jeho stejnojmenného TV filmu. Vedle filmu a televizi se od roku 1986, kdy v divadle Lenkomu inscenoval Hamleta, věnuje Panfilov i divadelní režii.

Seminář ruských filmů

Režijní filmografie

Filmy

2008 Bez viny vinovatyje
2007 Chranit věčno
2000 Romanovy: Věncenosnaja semja
1989 Gamlet (TV film)
Mať
1983 Vassa
1981 Valentina
1979 Téma
1975 Prosím o slovo
1970 Začátek
1967 Ohněm se nepřebrodíš
1963 Dělo Kurta Klauzevica (TV film)
1962 Убит не на войне (TV film)
1958 Narodnaja militsja

TV seriály

2006 V kruge pervom (TV seriál)

Dokumentární

1962 Нина Меновщикова (TV film)
1959 Vstavaj v naš stroj!