foto

Gyula Benkő

  • nar. 22.8.1918
    Budapešť, Uhry, Rakousko-Uhersko
  • zem. 30.6.1997 (78 let)
    Budapešť, Maďarsko

Biografie

Benkő Gyula, maďarský divadelný a filmový herec sa narodil v Budapešti 22. augusta 1918 a zomrel tamtiež 30. júna 1997. Jeho otec slúžil ako vojak v jadranskom vojenskom prístave Rakúsko-Uhorského námorníctva v Pole (dnes Pula v Chorvátsku). Spočiatku slúžil v ponorke, neskôr ho preškolili na letca a poslali ho ako inštruktora do Budapešti. Pri jednom skúšobnom lete tragicky zahynul ešte pred narodením syna Gyulu.

Nakoľko zomrel hrdinskou smrťou, jeho najstarší syn (Gyula) bol povýšený do rytierskeho stavu, čo prinášalo určité privilégia. Rodina sa ťažko pretĺkala, lebo s matkou, ktorá bola z jednoduchej vidieckej rodiny, otcova rodina neudržiavala žiadne styky.

Divadelnú akadémiu ukončil v roku 1939 a nastúpil do divadla "Vígszinház", kde bol členom do roku 1949 – medzi iným aj riaditeľom spolu s Tolnay Klári a Somló Istvánom. V rokoch 1949 – 1955 je pedagógom na Filmovej a divadelnej Akadémii, 1949 – 1951 "Ifjusági szinház", 1951 Armádne divadlo, 1962 – 1968 je tajomníkom Zväzu divadelných umelcov.

V roku 1978 odchádza po 50tych rokoch účinkovania v divadle "Vígszinház" do dôchodku. Od roku 1947 natočil vyše 100 filmov.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

1997 Nejasná zpráva o konci světa
Nemkívánatos viszonyok (TV film)
1996 Szeressük egymást, gyerekek...
Sztracsatella
1995 Esti Kornél csodálatos utazása
Svědek podruhé
1992 ...annak szíve álmot terem
1991 Júdea helytartója (TV film)
1990 Magyar rekviem
1988 Trn pod nehtem
1986 Az aranyifjú (TV film)
Elsö kétszáz évem
1985 Plukovník Redl
Tizenötezer pengő jutalom (TV film)
1984 Caligula helytartója (TV film)
1983 Gyertek el a névnapomra
Hamlet (TV film)
Nagyvizit (TV film)
Névtelen vár
1982 II. József császár (TV film)
1981 Nyitott ház (TV film)
Pohádkový princ Lala (TV film)
Szerencsétlen flótás (TV film)
1980 Setkání Bálinta Fabiána s bohem
1979 Doktor nikdo (TV film)
Kentauři
Napforduló (TV film)
Pevnost
Setkání s Markem
1978 A miniszterelnök (TV film)
Ady-novellák (TV film)
Dóra jelenti
Mednyánszky (TV film)
Második otthonunk: Az SZTK (TV film)
1977 A váratlan utazás (TV film)
Počestná noc
Szemetestrilógia (TV film)
1976 Gyémántok (TV film)
1975 Az Elnökasszony (TV film)
Csontváry (TV film)
Csontváry - Jelenések egy festő életéből (TV film)
Holnap lesz fácán
1974 A 78-as autóbusz útvonala (TV film)
Kalandok és figurák (TV film)
Uraim, beszéljenek! (TV film)
1973 A menekülő herceg (TV film)
Az ember melegségre vágyik (TV film)
Különös vadászat (TV film)
Lányarcok tükörben
Nevinní vrahové
1972 Három affér (TV film)
Lányarcok tükörben
Měl jsem dvaatřicet jmen
1970 A hódítás iskolája, avagy Don Juan bűnhődése (TV film)
Kedd, szerda, csütörtök (TV film)
Okouzlující
Szemtöl szembe
Tizennégy vértanú (TV film)
1969 Az ember tragédiája (TV film)
Az örökös
1968 Ach, ty ženy!
Bánk bán (TV film)
Isten óvd a királyt (TV film)
Jagerské hvězdy
Jagerské hvězdy II.
Kira Georgievna (TV film)
1967 Agův poklad
Az özvegy és a százados
Jaguár
Konec sezóny
Változó felhözet
1966 Chladné dny
Közbejött apróság (TV film)
Uherský magnát
Vidám vasárnap (TV film)
Zoltán Kárpáthy
1965 Muži a boj I
Muži a boj II
Odpor
1964 Férjhez menni tilos!
Ha egyszer húsz év múlva
Váltás (TV film)
1963 Asszony a telepen
Foto Háber
Honfoglalás I-II. (TV film)
Osudná záměna
1961 Babí léto
Dva poločasy v pekle
Mindenki gyanús (TV film)
Pušky a holubi
1960 Choditi po trávniku je dovoleno
Virrad
1959 Chudí boháči
Devětatřicátá brigáda
Vzhůru po šikmé ploše
1958 Vacsora a Hotel Germániában (TV film)
1957 Dvě přiznání
1956 Az élet hídja
Gól
1954 Fel a fejjel
Příbuzní
1953 Den hněvu
Dobrý příklad
Föltámadott a tenger
1952 Na hranici dvou světů
1951 Kolonie pod zemí
Podivné manželství
1949 Díszmagyar
Žhavé lány
1947 Mezei próféta
1944 Egy fiúnak a fele
Gyanú
Makkhetes
Szerelmes szívek
Ördöglovas
1943 Családunk szégyene
Egy bolond százat csinál
Egér a palotában
Kerek Ferkó
Ragaszkodom a szerelemhez
1942 Bűnös vagyok
Dr. Kovács István
Kadétszerelem
Magdolna
Szabotázs
Szakítani nehéz dolog
Tavaszi szonáta
Éjfélre kiderül
1941 Európa nem válaszol
Gyurkovics fiúk
Három csengő
Lelki klinika
Miért?
Ne kérdezd, ki voltam
1939 Magyar Feltámadás
1938 Varjú a toronyórán

TV seriály

1994 Öregberény (TV seriál)
Az alapítvány (S02E12)
1993 Kisváros (TV seriál)
1987 Nessuno torna in dietro (TV seriál)
Nyolc évszak (TV seriál)
Episode 7 (E07)
Episode 6 (E06)
Episode 3 (E03)
1986 A falu jegyzője (TV seriál)
Episode 4 (E04)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
další epizody (4)
1985 Széchenyi napjai (TV seriál)
1984 Különös házasság (TV seriál)
Episode 1 (E01)
1982 Ferenc Liszt (TV seriál)
Az utolsó turné (E16)
1981 A névtelen vár (TV seriál)
A menekülés (E01)
Richard Wagner (TV seriál)
1978 Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy (TV seriál)
Černé zlato (E11)
Chybný krok (E10)
Zokogó majom - Egy élhetetlen család kálváriája (TV seriál)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
Episode 3 (E03)
1976 Kántor (TV seriál)
Havas történet (E04)
Robog az úthenger (TV seriál)
Az utolsó lakó (E03)
1972 Kiskirályok (TV seriál)
Bors (TV seriál)
Ujjé a Ligetben (S03E03)
Máté evangéliuma (S03E02)
1971 Za hodinu jsem zpátky (TV seriál)

Host

TV pořady

1968 Plusz egy fő (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace