Reklama

Reklama

J. Lee Thompson

J. Lee Thompson

nar. 01.08.1914
Bristol, England, Velká Británie

zem. 30.08.2002 (88 let)
Sooke, British Columbia, Kanada

Biografie (1)

John Lee se narodil v divadelní rodině v anglickém Bristolu. Po vystudování střední školy Dover College zkouší psát a účinkovat v divadelních hrách. Prvního většího úspěchu se v tomto směru dočkává v roce 1935, kdy je na Londýnském West Endu uvedeno jeho kriminální drama Double Eror. Druhá světová válka pak jeho kariérní vzestup přetla a Lee dělal operátora pro RAF. Po válce se opět vrací k psaní scénářů. Jeho první režijní příležitostí se stal v roce 1950 film… (více)

Zajímavosti (5)

Bílý bizon (1977)

  • Režisér J. Lee Thompson o filme: "Je to Moby Dick divokého západu. Je to film, o ktorom dúfame, že bude fungovať na mnohých úrovniach. Po prvé, je to nádherný, citlivý príbeh medzi Divokým Billom Hickokom a veľkým indiánskym náčelníkom Crazy Horseom. Na druhej strane film hovorí o človeku, ktorý musí nájsť sám seba, hľadať svoj osud, zbaviť sa strachu a stať sa ľudskejším." (Arsenal83)

Dobytí Planety opic (1972)

  • Inspirací pro film byly rasové nepokoje v USA na počátku sedmdesátých let. Režisér Thompson chtěl snímek zobrazit jako konflikt barev - proto lidé ve filmu nosí spíše tmavé, černé oblečení, zatímco opice jsou oděny ve výrazných barvách. (fiLLthe3DD)

Galerie (1)

Reklama

Režisér

Scenárista

Herec

Producent

Host

Reklama

Reklama