foto

Dariusz Jabłoński

  • nar. 30.5.1961 (59 let)
    Varšava, Polsko

Biografie

Vystudoval režii na Vysoké divadelní, filmové a televizní škole v Lodži, jako druhý režisér spolupracoval například s Krzysztofem Kieślowským. Coby vedoucí firmy Apple Film Production patří mezi nejzkušenější polské producenty. Inicioval vznik Polské filmové ceny. Již v roce 1986 produkoval první polský nezávislý dokument Návštěva staré dámy. Sám režíruje jen zřídka. Řadu ocenění získal jeho dokumentární snímek Fotoamatér (1998). Celovečerním filmem Jahodové víno debutoval v hrané tvorbě. Je členem Evropské filmové akademie.

Zdroj: Febiofest 2008

Producentská filmografie

Filmy

2020 Nomera
2014 Zóna nahoty
2012 Dozvuky
2009 Jánošík - Pravdivá historie
2008 Jahodové víno
2007 Benek
2005 Solidarita, solidarita
2001 Bellissima (TV film)
Předjaří
2000 Patrze na ciebie, Marysiu (TV film)
Sezon na leszcza
1999 Wrota Europy
1998 Je třeba zabít Sekala
1996 Gry uliczne

TV seriály

2013 Spies of Warsaw (TV seriál)
2005 Codzienna 2 m.3 (TV seriál)
2004 Glina (TV seriál)
2002 Przedwiośnie (TV seriál)

Dokumentární

2015 Karski & the Lords of Humanity
2001 Datowane - XX wiek
2000 Taniec trzcin
1998 Fotoamatér
1990 Wizyta starszej pani

Režijní filmografie

Filmy

2008 Jahodové víno

TV seriály

2019 Princip slasti (TV seriál)
Epizoda 10 (E10)
Epizoda 9 (E09)
Epizoda 8 (E08)
další epizody (10)

Dokumentární

2008 Válečné hry
1998 Fotoamatér
1990 Wizyta starszej pani

Scenáristická filmografie

Filmy

2008 Jahodové víno

Dokumentární

2008 Válečné hry
1990 Wizyta starszej pani

Herecká filmografie

TV seriály

1988 Dekalog (TV seriál)
Dekalog VII (E07)

Dokumentární

2008 Válečné hry - vyp.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky