foto

Aisha Tyler

  • nar. 18.9.1970 (48 let)
    San Francisco, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

U nás je Aisha známá především a pouze jako seriálová herečka. Její pole působnosti je ovšem o dost větší, jelikož se živí také jako spisovatelka, koketovala s vlastní talkshow a dokonce prorazila i na poli stand-up comedy, čímž se může pochlubit málokterá žena.

Narodila se 18. září 1970 v San Francisku do rodiny učitelky a fotografa. Její rodiče se rozvedli, když jí bylo deset a po celou dobu jejích studií jí v rodném městě vychovával otec. Již v útlém věku se u ní začala projevovat komediální vášeň, a proto začala navštěvovat kurzy improvizace. Umění se věnovala i během studií, kde například zpívala ve školní kapele, nicméně vystudovala obor environmentální politiky. V San Francisku chvíli pracovala v reklamní agentuře, aby poté cestovala po státech se svou stand-up show. Tato ji zavedla až do Los Angeles.

Televizní kariéru odstartovala v roce 2001 v americké talk show TALK SOUP a zároveň pravidelně vystupovala v seznamovací reality show. Oba projekty následující rok opustila a prorazila s vlastní nezávislou tvorbou, která je však u nás jen těžko dostupná. Jedná se o film The Whipper, který napsala, režírovala a samozřejmě hrála hlavní roli. Opravdový průlom způsobila až role chytré a krásné Charlie, v několika epizodách seriálu PŘÁTELÉ. Pomatujeme si ji jako přítelkyni Joeyho a později Rosse. V epizodních rolích vystupuje v seriálech KRMINÁLKA LAS VEGAS a 24 HODIN.

Na stanici CBS se snažila neúspěšně zaujmout pilotním dílem svého vlastního sitcomu. Na této stanici se poté na jednu sezónu uchytila v seriálu POSEL ZTRACENÝCH DUŠÍ. Filmových příležitostí bylo poskromnu, za zmínku stojí snad jen SANTA CLAUS 2 a ROZSUDEK SMRTI. V roce 2004 rozšířila sovu uměleckou tvorbu o první knihu a objevila se i ve videoklipu Kanye Westa. Nahá se poté ukázala pro podporu nadace boje proti rakovině kůže. V květnu 2009 začala televize ABC vysílat její vlastní talkshow THE AISHA TYLER SHOW.

Jak vidno Aisha je velmi činorodá, což ještě podmiňuje fakt, že svým hlasem doprovází úspěšnou hru Halo, kterou je zároveň velkou fanynkou. Podporuje Baracka Obamu a se svým manželem mají doma malý pivovar.

srstek

Herecká filmografie

Filmy

2017 Axis
2012 Jak vyloupit spermabanku
2010 Open Books (TV film)
2009 Black Water Transit
2008 Pohádky na dobrou noc
2007 Rozsudek smrti
Skóruj!
Trap, The
2006 Na jeden večer (TV film)
Ráže .45
Santa Claus 3: Úniková klauzule
2004 My Life, Inc. (TV film)
Neumírej sám
2002 Santa Claus 2
2000 Podzimní premiéra
1996 Grand Avenue (TV film)

TV seriály

2018 Archer (TV seriál)
A Discovery (S09E08)
Comparative Wickedness of Civilized and Unenlightened Peoples (S09E07)
Some Remarks on Cannibalism (S09E06)
další epizody (8)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Broken Wing (S14E09)
Ashley (S14E08)
Twenty Seven (S14E07)
další epizody (14)
2017 Archer (TV seriál)
Auflösung (S08E08)
Gramarcy, Halberd! (S08E07)
Waxing Gibbous (S08E06)
další epizody (8)
Myšlenky zločince (TV seriál)
False Flag (S13E09)
The Bunker (S13E06)
Lucky Strikes (S13E05)
další epizody (19)
2016 Supergirl (TV seriál)
Falling (S01E16)
Archer (TV seriál)
Deadly Velvet: Part 2 (S07E10)
Deadly Velvet: Part 1 (S07E09)
Liquid Lunch (S07E08)
další epizody (10)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Scarecrow (S12E08)
Mirror Image (S12E07)
Elliott's Pond (S12E06)
další epizody (16)
2015 BoJack Horseman (TV seriál)
Out to Sea (S02E12)
Archer (TV seriál)
Drastic Voyage: Part 2 (S06E13)
Drastic Voyage: Part 1 (S06E12)
Achub y Morfilod (S06E11)
další epizody (13)
Myšlenky zločince (TV seriál)
Future Perfect (S11E10)
Internal Affairs (S11E09)
Awake (S11E08)
další epizody (10)
2014 Madam Secretary (TV seriál)
Archer (TV seriál)
Arrival/Departure (S05E13)
Filibuster (S05E12)
Palace Intrigue: Part II (S05E11)
další epizody (13)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
Kdopak by se plesu bál (S05E16)
2013 Millerovi (TV seriál)
Havaj 5-0 (TV seriál)
Pohled do duše (S03E21)
Archer (TV seriál)
Sea Tunt: Part 2 (S04E13)
Sea Tunt: Part 1 (S04E12)
The Papal Chase (S04E11)
další epizody (13)
2012 Agent bez minulosti (TV seriál)
Rampage (S02E02)
Phoenix (S02E01)
Glee (TV seriál)
Glee, Actually (S04E10)
2011 Agent bez minulosti (TV seriál)
Revelation (S01E13)
The Key (S01E12)
The Bunker (S01E11)
další epizody (13)
Archer (TV seriál)
Space Race: Part II (S03E13)
Space Race: Part I (S03E12)
Skin Game (S03E11)
další epizody (26)
2010 Team Unicorn (TV seriál)
Archer (TV seriál)
Dial M for Mother (S01E10)
Job Offer (S01E09)
The Rock (S01E08)
další epizody (9)
2009 Archer (TV seriál)
Mole Hunt (S01E01)
Just for Laughs (TV seriál)
Zapomenutí (TV seriál)
2005 Posel ztracených duší (TV seriál)
The Boondocks (TV seriál)
24 hodin (TV seriál)
Day 4: 4:00 p.m.-5:00 p.m. (S04E10)
Day 4: 2:00 p.m.-3:00 p.m. (S04E08)
Day 4: 1:00 p.m.-2:00 p.m. (S04E07)
další epizody (7)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Oběma nohama v hrobě II. (S05E25)
Chladivá vášeň (S05E23)
Nebezpečné známosti (S05E22)
další epizody (7)
2004 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Manya Mabika (S02E03)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Nejde o lidi (S05E10)
Mea Culpa (S05E09)
Proměny (S05E08)
další epizody (6)
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
Reno 911! (TV seriál)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Uprchlí vězni (S01E24)
Přátelé (TV seriál)
Rossův grant (S10E06)
Jak Amy hlídala Emmu (S10E05)
Jak byl Ross v pohodě (S10E02)
další epizody (9)
2001 Past na ptáky (TV seriál)
Larry, kroť se (TV seriál)
Shaq (S02E08)
1996 Chameleon (TV seriál)
Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
High Impact (S01E04)

Dokumentární

2018 A Fatherless Generation
2017 Funny: The Documentary
2013 Why We Laugh: Funny Women

TV pořady

2018 Unapologetic with Aisha Tyler (TV pořad)
2015 Bitva playbacků (TV pořad)
The 42nd Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2013 In Bed with Joan (TV pořad)
The 40th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2012 The 39th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
2000 CBS Cares (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1991 Talk Soup (TV pořad)
1986 Siskel & Ebert & the Movies (TV pořad)
1984 Jeopardy! (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

2008 Will. I. Am - It's a New Day (hudební videoklip) - a.z.
2005 Kanye West: College Dropout - Video Anthology (hudební videoklip)
2003 Twista feat. Kanye West & Jamie Foxx - Slow Jamz (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2017 Axis

TV seriály

2018 Myšlenky zločince (TV seriál)
Broken Wing (S14E09)
2017 Myšlenky zločince (TV seriál)
The Bunker (S13E06)

Producentská filmografie

Filmy

2017 Axis

Střihačská filmografie

Filmy

2017 Axis

Scenáristická filmografie

TV seriály

2009 Just for Laughs (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace