foto

Søren Kragh-Jacobsen

  • nar. 2.3.1947 (73 let)
    København, Dánsko

Biografie

Než se prosadil jako filmový režisér, věnoval se hudbě a skládání písniček. Absolvoval katedru dokumentu na pražské FAMU a následně pracoval pro dánskou televizi. Debutoval celovečerním filmem Vil du se min smukke navle? (1977), ale prosadil se až o dvacet let později.

Když byl o generaci mladšími režiséry Vinterbergem a Trierem vyzván, aby natočil třetí snímek podle Dogma 95, přijal to jako novou šanci, a rodinné drama Mifune (1999) mu konečně pomohlo prorazit a mimo jiné mu vyneslo cenu na Berlinale.

Febiofest

Režijní filmografie

Filmy

2020 Lille sommerfugl
2013 V hodině rysa
2008 Co nikdo neví
2003 Skagerrak
2001 Den D - střihačův sestřih (TV film)
2000 D-dag (TV film)
D-dag - Boris (TV film)
1999 Mifune
1997 Øen i Fuglegaden
1991 Chlapci od svatého Petra
1988 Eminy stíny
Guldregn
1985 Livet er en god grund (TV film)
1983 Isfugle
1981 Gumový Tarzan
1978 Chceš vidět můj krásný pupík?

TV seriály

2016 Špinavý byznys (TV seriál)
2010 Vláda (TV seriál)
Napočítej do devadesáti (S01E02)
Ctnost uprostřed (S01E01)
2009 Livvagterne (TV seriál)
2004 Ørnen (TV seriál)
1993 Den korsikanske biskopen (TV seriál)
1980 Farvel Lulow (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2008 Evropské filmové ceny 2008 (TV pořad)