foto

Bob Rafelson

  • nar. 21.2.1933 (86 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert "Bob" Rafelson se narodil 21.února 1933 v New Yorku otci, který se živil jako kloboučník. Jeho strýcem byl zas scenárista a dramatik Samson Raphaelson, který byl autorem knihy The Jazz Singer. Bob měl staršího bratra Donalda.

B. Rafelson byl režisér spisovatel a producent. Měl dceru Juliiu a syna Petra, který se živí jako skladatel a napsal třeba hudbu k Madonninu hitu Open Your Heard. Jako teenager často utíkal z domova. Miloval dobrodružný styl života, jezdil rodeo v Arizoně a později hrával v jazzovém orchestru v Acapulcu.

Po studiu filozofie, kde potkal i svou první ženu Toby Carru, byl odveden do americké armády a umístěn v Japonsku. Tam se později živil jako DJ, překládal japonské filmy a také byl poradcem pro Film Shochiku, kde předpovídal, který film bude finančně úspěšný v USA.

Po návratu do Států a přestěhovaní do Hollywoodu se uchytil u televize a filmu na různých pozicích a funkcích. V roce 1966 vytvořil s Bertem Schnaiderem televizní seriál The Monkees, který se stal okamžitě komerčně úspěšným hitem té doby. Po právem také byl oceněn cenou Emmy. Seriál bežel dva roky.

Dva měsíce po zrušení tohoto seriálu měl premiéru jeho první filmový počin Head (1968). Film je sledem psychadelických až surrealistických epizod a hudebních čísel, který si střílí téměř ze všeho. Ve filmu se objeví řada hvězd např. Jack Nicolson, Denis Hopper nebo Frank Zappa. Film se řadí do období, kdy  tvůrci nové generace zcela změnili tvář známé továrny na sny.

Poté nasledovaly oscarové Malé životní etudy (1970) s J. Nicholsnem a K. Black. V té době byl Rafelson také jeden z prvních členů hnutí Nový Holywood, kam patřil třeba i P.Bogdanovich nebo F.F.Coppola. Za zmínku také stojí film Král z Marvin Gardens (1972) opět z J. Nicholsnem nebo také Zůstaň hladový (1976) s J.Bridgesem a tehdy už známým kulturistou, ale ještě neznámým hercem A. Schwarzeneggrem.

Nesmíme zapomenout na Pošťák vždy zvoní dvakrát (1976) s J.Lang a J.Nicholsnem, Měsíční hory (1990), Když má muž problém (1992), s kým jiným než s jeho dvorním hercem J.Nicolsnem, který si zahrál i ve filmu Krev a víno (1996)  s J.Lopez.

Zajímavost na konec: Jeho žena Toby spolupracovala na několika jeho filmech buď jako výtvarnice nebo jako hnací síla, všechna jeho něčím významná díla vznikla při společné práci. Když se jim manželství rozpadlo, jeho filmy už nikdy nedosahovaly stejných kvalit. Stejně na tom byl třeba i P.Bogdanovich s manželkou.

Jakub Adam "J.A.K." Kunický

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2002 Erotic Tales - Porn.com
1995 Leaving Las Vegas
1985 Always
1982 Mora
1976 Zůstaň hladový
1968 Hlava

TV seriály

1966 The Monkees (TV seriál)

Dokumentární

2017 We Blew It
2010 Sodankylä ikuisesti (TV seriál)
2008 No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos
1996 Kdo je Henry Jaglom?
1981 Notre Dame de la Croisette

TV pořady

1967 The 19th Annual Primetime Emmy Awards ( (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2002 Erotic Tales - Porn.com
1996 Tales of Erotica
1995 Wet
1990 Měsíční hory
1981 Modesty
1976 Zůstaň hladový
1968 Hlava

TV seriály

1966 The Monkees (TV seriál)
1963 The Greatest Show on Earth (TV seriál)
1960 The Witness (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace