foto

Roger Michell

  • nar. 5.6.1956 (63 let)
    Pretoria, Gauteng , Jihoafrická republika

Biografie

Anglický divadelní, filmový a televizní režisér. Jeho otec byl diplomat a díky tomu malý Roger už v dětství poznal kus světa. Narodil se v Pretorii v Jihoafrické republice, další léta strávil s rodiči postupně v Bejrútu a také v Praze v tehdejším Československu. V r. 1977 vystudoval univerzitu v Cambridge a nastoupil jako asistent režie do Royal Court Theatre, kde v té době pracoval jako inspicient i budoucí režisér filmu Trainspotting Danny Boyle. Později přešel Michell do Royal Shakespeare Company, kde v letech 1985 – 1991 pracoval jako režisér. Pak přišla i jeho spolupráce s televizí. Podílel se například na seriálu BUDDHA OF SUBURBIA (1993), který byl adaptací autobiografického románu anglického dramatika, spisovatele a scénáristy Hanifa Kureishiho s Naveenem Andrewsem v hlavní roli.

Prvním samostatným filmem Rogera Michella byl romantický příběh na motivy Jane Austenové PERSUASION (1995). Film získal ocenění Britské akademie filmového a televizního umění v kategorii Nejlepší drama za rok 1995 a setkal se i s příznivým ohlasem diváků. Ještě většího úspěchu se však dostalo romantické komedii NOTTING HILL (1999), v němž Michell režíroval hvězdnou dvojici - Julii Roberts a Hugha Granta a film se stal opravdovým diváckým hitem. Na konci filmu je záběr na Julii, která sedí s Hughem v parku a čte knihu Mandolína kapitána Corelliho. Měl to být odkaz další film, na kterém měl Michell pracovat jako režisér. Ze zdravotních důvodů (prodělal infarkt) však musel od natáčení odstoupit a byl nahrazen Johnem Maddenem.

V r. 2002 dostal Michell příležitost natočit svůj první film v hollywoodské produkci, thriller INCIDENT (2002) v hlavních rolích s Benem Affleckem a Samuelem L. Jacksonem. O rok později se Michell opět inspiruje dílem Hanifa Kureishiho, když převádí do filmové podoby jeho román MATKA (2003), kontroverzní příběh o vztahu starší ženy (Anne Reid) a mladého muže (Daniel Craig). Daniel Craig ztvárnil hlavní roli i v dalším Michellově filmu, natočeném podle knihy Iana McEwana NEZNIČITELNÁ LÁSKA (2004). V dalším filmu VENUŠE (2006) navázal Michell na spolupráci s Hanifem Kureishim, který byl tentokrát autorem scénáře. Film se zabývá vztahem třiasedmdesátiletého muže (Peter O´Toole, který byl za tuto roli nominován na Oskara) a devatenáctileté dívky (Jodie Whittaker). Dalším filmem, v němž by režisér spolupracoval s Danielem Craigem, měla být bondovka QUANTUM OF SOLACE (2008), jednání však kvůli „názorovým rozdílům“ nedopadla úspěšně a režií byl pověřen Marc Forster. Zatím posledním Michellovým režijním počinem je komedie HEZKÉ VSTÁVÁNÍ (2010), do níž obsadil hvězdnou trojici Rachel McAdams, Harrisona Forda a Diane Keaton.

Roger Michell byl ženatý s herečkou Kate Buffery, s níž má dceru Rosie Michell a syna Harryho Michella. Obě děti se věnují herectví. Manželství skončilo v r. 2002, v současné době žije Michell s britskou herečkou Annou Maxwell Martin. V dubnu 2009 se jim narodila dcera Maggie.

Dáša "lola3121" :-)....

Režijní filmografie

Filmy

2019 Truth in Advertising
2017 Moje sestřenice Rachel
2015 Birthday (TV film)
2013 Le Week-End
Tom & Issy
2012 Královský víkend
2010 Hezké vstávání
2006 Venuše
2004 Nezničitelná láska
2003 Matka
2002 Incident
1999 Notting Hill
1998 Titanic Town
1997 My Night with Reg
1995 Persuasion
1994 Ready When You Are, Mr. Patel (TV film)

TV seriály

2014 The Lost Honour of Christopher Jefferies (TV seriál)
1993 Buddha of Suburbia, The (TV seriál)
1992 Downtown Lagos (TV seriál)

Dokumentární

2018 Nothing Like a Dame
2002 Best of Bowie (video kompilace)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

TV seriály

2014 The Lost Honour of Christopher Jefferies (TV seriál)

Dokumentární

2002 Making of 'Changing Lanes', The

Host

TV pořady

2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace