foto

Takeši Kitano

  • nar. 18.1.1947 (70 let)
    Adači, Tokio, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V současné době bezesporu jeden z nejvýznamnějších japonských umělců. Herec, režisér, scénárista, komik, spisovatel, malíř a televizní moderátor. Narodil se jako Take-chan v Tokyu. Původně se měl stát inženýrem, ale pro svoji rebelantskou povahu byl ze studií vyloučen. Začátky měl pěkně těžké. Živil se všelijak, mimo jiné jako boxer nebo poslíček v nočním klubu. Když jednoho dne dostal šanci zaskočit za nemocného komika jako bavič v baru, objevil v sobě herecké a zejména komediální vlohy a od té doby bylo už o jeho dalším osudu rozhodnuto.

Počal vystupovat s kamarádem v komické dvojici, které se říkalo "The Two Beat", zde také poprvé použil své umělecké jméno Takeshi a brzy se vypracoval mezi nejpopulárnější komiky v Japonsku. Vystupoval v televizi, od slavného Senzibura Fukamiho bral lekce herectví, tance i zpěvu. Během 80. let se začal též objevovat v nejrůznějších filmech, zatím pouze ve vedlejších rolích.

V r.1989 debutoval i jako režisér kriminálně dramatickým snímkem, který vyšel na Západě pod názvem VIOLENT COP. Na tomto filmu se podílel i jako scénárista, střihač a ztvárnil hlavní úlohu nekompromisního policejního detektiva. Následovaly další filmové projekty, které opět Kitano napsal i režíroval a ve většině z nich hraje ústřední postavu. Jeho filmy se dočkaly značného ohlasu a to nejen v Japonsku a pravidelně sbírají celou řadu ocenění. Kitano si také začíná vytvářet svůj osobitý filmařský styl. Ve svých dílech naprosto mistrně kombinuje drsnou kriminálku, akci i černý humor. Z nejznámnějších můžeme zmínit třeba BOILING POINT (1990), SONATINE (1993), OHŇOSTROJ (1997) - mimo jiné oceněný Zlatým lvem na festivalu v Benátkách, VE SPÁRECH YAKUZY (2000), SAMURAJ (2003) apod.

Občas si zahraje i ve filmech jiných režisérů - hojně spolupracuje například s Nagisou Ošimou (japonské historické drama POSLEDNÍ SAMURAJ). Mohli jsme jej vidět i v brutálním akčním thrilleru BATTLE ROYAL. Objevil se po boku Keanu Reevese v kanadsko-americkém kultovním sci-fi JOHNNY MNEMONIC.

V r.1995 prodělal těžkou havárii při jízdě na motocyklu, při které téměř zahynul. Strávil měsíc v nemocnici a po návratu hodně změnil svůj osobní život. Začal se aktivně věnovat malování, což se hodně projevilo i na jeho filmech. Takeshi Kitano je též autorem více než padesáti knih. Píše novely, eseje, poezii i filmové kritiky. V Japonsku účinkuje v pěti televizních pořadech týdně, z nichž u nás byla uvedena např. komediální tv soutěž "TAKEŠIHO HRAD". Uspořádal nespočet výstav svých obrazů a nadále čile natáčí na obou stranách kamery.

Zajímavosti: Měří 165 cm. Ačkoli mluví plynule anglicky, v interview se zahraničními novináři rád používá tlumočníky. Režíroval hudební videoklip své dcery Shoko Kitano. I když je mnohými považován za asijského Quentina Tarantina, jednou prohlásil, že on sám Tarantinovy filmy nemá rád.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2017 Ghost in the Shell
Outrage: Saišúšó
2016 Dokuta-X ~Gekai Daimon Michiko~ Supesharu (TV film)
Džinsei no jakusoku
Onna ga Nemuru Toki
The Manzai 2016 (TV film)
2015 Akamedaka (TV film)
Gekidžóban Mozu
Sedm statečných seniorů
The Manzai (TV film)
2014 Kuroi Fukuin (TV film)
The Manzai 2014 (TV film)
2013 The Manzai 2013 (TV film)
2012 Anata e
The Manzai 2012 (TV film)
Ukrutnost nade vše
2011 The Manzai 2011 (TV film)
2010 Kikoku (TV film)
Ukrutnost
2008 Achilles a želva
Ano Senso wa Nan Datta no ka (TV film)
Girara no gyakushû: Tôya-ko Samitto kikiippatsu
2007 Chacun son cinéma
Sláva filmovému tvůrci!
Wada Akiko sacudžin džiken (TV film)
2005 Takeshis'
2004 Izo
Krev a kosti
2003 Battle Royale II: Requiem
Samuraj
2002 Akeči Kogoró tai kaidžin nidžú mensó (TV film)
Kičiku (TV film)
2000 Battle Royale
Ve spárech yakuzy
1999 Kikudžiro
Poslední samuraj
1998 Tokyo Eyes
1997 Ohňostroj
1995 Gonin
Johnny Mnemonic
1994 Všichni to dělají!
1993 Sonatine
Zrození patriarchy
1992 Erotikkuna kankei
Sakana kara daiokišin!!
1990 Hoshi wo tsugu mono
Říjen, 3:4
1989 Ten chlap je magor!
1988 Anego
1986 Jen žádné komixy!
1985 Yasha
Za smíchem slzy
1983 Jukkai no mosquito
Veselé Vánoce, pane Lawrenci
1981 Danpu wataridori
Manon
Sukkari... sono ki de!
1980 Makoto-čan

TV seriály

2007 Ten to sen (TV seriál)
2003 Most Extreme Elimination Challenge (TV seriál)
Musashi (TV seriál)
2000 Hjakunen no monogatari (TV seriál)
1988 Tantei! Naito sukûpu (TV seriál)
1982 Keidži jorošiku (TV seriál)

Dokumentární

2013 Trespassing Bergman
2010 Miwa, à la recherche du lézard noir
2004 Arakimentari
2002 Filmové žánry (TV seriál)
2000 Scenes by the Sea: Takeshi Kitano (TV film)
1999 Cinéma de notre temps: Takeshi Kitano, l'imprévisible
Jam session - Kikujiro no natsu koshiki kaizokuban
1998 Jônetsu tairiku (TV seriál)

TV pořady

2002 Takešiho hrad (TV pořad)
1997 Tracks (TV pořad)
1986 Nippon Academy šó (TV pořad)
Takešiho hrad (TV pořad)
1982 Waratte iitomo! (TV pořad)
1981 Oretachi Hyokin zoku (TV pořad)
1976 Tecuko no heja (TV pořad)

Režijní filmografie

Střihačská filmografie

Scenáristická filmografie

Spisovatelská filmografie

Filmy

2002 Asakusa Kid - kniha
2001 Kikujirô to saki (TV film) - kniha
1993 Zrození patriarchy - kniha

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(748)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace