foto

T.I.

  • nar. 25.9.1980 (39 let)
    Atlanta, Georgia, USA

Biografie

Tip se narodil 25. září 1980 ve znamení vah v Atlantě (stát Georgia). Tento herec/raper má více jmen a pseudonymů, tak si je pojďme představit - jeho civilní jméno je Clifford Joseph Harris jr., jeho "filmové jméno" je Tip Harris a jeho nejznámějším pseudonymem je zkratka - T.I. Už od dětství si říkal Tip, ale když začínal s kariérou rapera, fanoušci ho mylně nazývali Chip, takže si změnil přezdívku na T.I.P., kterou posléze zkrátil na T.I.

Své debutové album začal připravovat v roce 2001 s nahrávací společností Arista, vyšlo ještě téhož roku pod názvem I'm Serious. Druhé album, se kterým sklidil komerční uspěch neslo název Trap Muzik (2003). Toto album se umístilo na 4. místě v americké hitparádě a získalo platinovou desku. Krátce po vydání alba se ale objevily osobní potíže, přesnějí porušení podmínky ohledně držení drog, kterou obdržel už v 18ti letech a tak T.I. putoval na tři roky do vězení, odkud byl ale už v roce 2004 předčasně propuštěn.

V tom samém roce vydává své třetí album Urban Legend, které mělo podobný úspěch jako album druhé. Objevili se na něm hosté jako Lil Jon, Nelly nebo Pharell Williams. Jeho zatím předposlední album je nejúspěšnější, jmenuje se jednoduše King (samotného T.I. tak ostatní oslovují - Král jihu),album se okamžitě umístilo na první příčce americké hitparády. Tímto albem vytvořil rekord roku 2006, kdy se za první týden prodalo 520 000 kopií. Jeho zatim poslední album z roku 2007 se jmenuje T.I. vs T.I.P (odkazuje na souboj mladého začínajícího rapera a současného nejlepšího rapera jihu).Hvězdným hostem na albu je legendarní Busta Rhymes.

Tip zatím natočil jen dva filmy, první ATL - film je z prostředí Atlanty, kde frčí hip hop (konkrétně Dirty South) a on jako sedmnáctiletý Rashad se musí po smrti matky postarat o svého mladšího brášku Anta. Druhým snímkem, je filmový hit roku 2007 - AMERICKÝ GANGSTER , kde si zahrál po boku slavného Denzela Washingtona, ve filmu představuje jeho bratrance.

Zeck "Zeck" Tyler

Herecká filmografie

Filmy

2020 Cut Throat City
Monster Hunter
2019 Jmenuju se Dolemite
The Trap
2018 Ant-Man a Wasp
2017 Hra o všechno
Krystal
Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands: War Within the Cartel
2016 Poldův švagr
Popstar: Never Stop Never Stopping
2015 Ant-Man
Vincentův svět
Zocelovací kúra
2013 Z cizího krev neteče
2010 Gangsteři
2007 Americký gangster
2006 ATL

TV seriály

2016 Kořeny (TV seriál)
Part 4 (E04)
2014 Profesionální lháři (TV seriál)
Zasloužený trest (S03E10)
Pan Zhang (S03E09)
Protiútok (S03E07)
další epizody (6)
2012 Šéf (TV seriál)
True Enough (S02E10)
Clinch (S02E09)
Consequence (S02E08)
další epizody (8)
Havaj 5-0 (TV seriál)
Ten den (S03E06)
2008 Vincentův svět (TV seriál)
Do krajnosti (S05E03)
2005 O.C. (TV seriál)
The Return of the Nana (S02E21)

Dokumentární

2018 Rapture (TV seriál)
The Dream Chaser
2014 ATL: The Untold Story of Atlanta's Rise in the Rap Game

Hudební videoklipy

2019 Meek Mill feat. Drake - Going Bad (hudební videoklip)
2017 Hustle Gang feat. GFMBRYYCE, Young Dro, T.I. - Do No Wrong (hudební videoklip)
Ra Ra feat. T.I. - For The Money (hudební videoklip)
T.I. - I Believe (hudební videoklip)
T.I. feat. London Jae, Translee, Charlie Wilson, B.o.B - Us Or Else (hudební videoklip)
T.I. feat. Translee, B.o.B - Writer (hudební videoklip)
2014 Iggy Azalea feat. Rita Ora - Black Widow (hudební videoklip)
T.I. feat. Iggy Azalea - No Mediocre (hudební videoklip)
2013 Cher Lloyd feat. T.I.: I Wish (hudební videoklip)
Iggy Azalea feat. T.I. - Change Your Life (hudební videoklip)
Jennifer Hudson feat. T.I.: I Can't Describe (The Way I Feel) (hudební videoklip)
Robin Thicke feat. T.I., Pharrell Williams: Blurred Lines (hudební videoklip)
2012 2 Chainz feat. Nicki Minaj - I Luv Dem Strippers (hudební videoklip)
T.I. - Go Get It (hudební videoklip)
2010 Drake feat. T.I. & Swizz Beatz: Fancy (hudební videoklip)
T.I. feat. Keri Hilson - Got Your Back (hudební videoklip)
2009 Fat Joe feat. R. Kelly, T.I., Lil Wayne, Baby, Rick Ross & Ace Mac - Make It Rain (Remix) (hudební videoklip)
T.I. - Hell Of A Life (hudební videoklip)
2008 T.I. feat. Rihanna - Live Your Life (hudební videoklip)
2007 R. Kelly feat. T.I. & T-Pain - I'm a Flirt (hudební videoklip)
2006 Kanye West feat. Paul Wall, T.I. - Drive Slow (hudební videoklip)
Tupac feat. T.I., Ashanti - Pac's Life (hudební videoklip)
2004 Destiny's Child feat. T.I. & Lil Wayne - Soldier (hudební videoklip)
T.I. - U Don't Know Me (hudební videoklip)
2003 T.I. - 24's (hudební videoklip)
T.I. - Rubber Band Man (hudební videoklip)
2002 Ludacris feat. Jermaine Dupri - Welcome to Atlanta (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2019 Rhythm + Flow (TV pořad)
2018 2018 Billboard Music Awards (TV pořad)
2014 2014 American Music Awards (TV pořad)
Grammy Awards 2014 (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2013 MTV Video Music Awards 2013 (TV pořad)
The Queen Latifah Show (TV pořad)
The Real (TV pořad)
2011 Big Morning Buzz Live (TV pořad)
2007 ESPN First Take (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2010 T.I. feat. Keri Hilson - Got Your Back (hudební videoklip)