foto

Elspet Gray

  • nar. 12.4.1929
    Inverness, Invernesshire, Skotsko, Velká Británie
  • zem. 13.2.2013 (83 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Elspet Jean Gray se narodila ve skotském městečku Iverness. Svoji filmovou kariéru zahájila malými rolemi v několika filmech na konci 50. let. K jejím prvním filmům patřila například romantická komedie LOVE IN WAITING nebo drama FLY AWAY PETER. Proslavila se ale především svojí filmovou prací pro britskou televizi v 70., 80. a 90. letech. Zahrála si zejména v množství seriálů.

V 70. letech si získala popularitu zejména u dětských diváků díky roli lady Collingfordové v rodinném komediálním seriálu ČÁRYFUK, objevila se v komediálním seriálu HOTÝLEK a zahrála si také Jackie Bronteovou v seriálu THE CREZZ nebo Nancy Grenvilleovou v seriálu THE MANY WIVES OF PATRICK. Na počátku 80. let ztvárnila Phyllis Bristow v seriálu TENKO, ale diváci si ji budou nejspíš pamatovat především jako královnu z první série seriálu z produkce BBC ČERNÁ ZMIJE. Účinkovala také v množství dalších seriálů, ale hrála i filmové role. Například v roce 1994 se objevila v romantické komedii ČTYŘI SVATBY A JEDEN POHŘEB. Jejím posledním hereckým počinem byla role Hilary v britském komediálním seriálu DINNERLADIES.

V roce 1949 se Elspet provdala za herce a prezidenta společnosti MENCAP Briana Rixe. Měli spolu celkem čtyři děti. Jejich dcera Shelley Elspet trpěla Downovým syndromem a zemřela v červenci roku 2005. Jejich syn Jamie je autorem dětských televizních programů.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1997 Na křídlech naděje (TV film)
1996 Záhady Ruth Rendellové - Kamenná srdce (TV film)
1994 Čtyři svatby a jeden pohřeb
1992 Dead Romantic
1988 The Girl in a Swing
1969 Sbohem, pane profesore!
1961 Night We Got the Bird, The
1954 Devil's Point
Johnny On the Spot
1949 Trottie True
1948 Fly Away Peter
Love In Waiting
The Blind Goddess

TV seriály

1998 Dinnerladies (TV seriál)
1993 Doctor Finlay (TV seriál)
1990 Making News (TV seriál)
Hercule Poirot (TV seriál)
Dvojnásobný zločin (S02E06)
1987 Inspektor Morse (TV seriál)
Pulaski (TV seriál)
1985 Lytton's Diary (TV seriál)
1983 Černá zmije (TV seriál)
Černá pečeť (S01E06)
Čáryčichač a lovec čarodějnic (S01E05)
Vous královny španělské (S01E04)
další epizody (6)
1982 Hodina s Agathou Christie (TV seriál)
1981 Tenko (TV seriál)
1979 Take My Wife... (TV seriál)
Hotýlek (TV seriál)
Sex (S02E02)
1976 The Crezz (TV seriál)
1970 Čáryfuk (TV seriál)
1968 Father Dear Father (TV seriál)
1963 Doctor Who (TV seriál)
1962 Dial RIX (TV seriál)
1954 Colonel March of Scotland Yard (TV seriál)
Fabian of the Yard (TV seriál)

Dokumentární

2008 Blackadder Exclusive: The Whole Rotten Saga (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace