Reklama

Reklama

Gualtiero Jacopetti

Gualtiero Jacopetti

nar. 04.09.1919
Barga, Lucca, Tuscany, Itálie

zem. 17.08.2011 (91 let)
neznámo kde

Biografie (1)

Začínal jako novinář, byl několik let šéfredaktorem týdeníku Cronache, pak se dostal do čela zpravodajského filmového týdeníku Ieri, oggy domani, kde mu jeho činnost, zaměřená na lov senzací, vynesla četné žaloby interviewovaných osobností. 1961 natočil svůj první dlouhometrážní dokument MONDO CANE (Psí svět), v němž nakupil sekvence nejodpornějších stránek moderního života. Stejného zaměření byly i jeho další filmy: 1962 LA DONNA NEL MONDO (Žena ve městě), 1963… (více)

Zajímavosti (8)

Addio zio Tom (1971)

  • Film byl často kritizován jako rasistický, a to navzdory tvrzení režisérů Jacopettiho a Prosperiho o opaku. V recenzi Rogera Eberta na kratší americkou verzi z roku 1972 tvrdí, že režiséři „udělali tu nejohavnější a opovržlivou urážku slušnosti, jakou kdy vydávali za dokument“. (Zetwenka)

Addio zio Tom (1971)

  • Film se natáčel primárně na Haiti, kde byli režiséři Jacopetti a Prosperi považováni za hosty haitského diktátora Papa Doc Duvaliera (François Duvalier). Duvalier podpořil filmaře tím, že jim poskytl diplomatická auta, povolení k natáčení kdekoli na ostrově, tolik doplňků, kolik potřebovali, a dokonce i noční večeři s ním samým. Další scény se natáčely také v amerických státech Mississippi, Louisiana a Florida. (Zetwenka)

Africa addio (1966)

  • V jedné scéně, kde režisér Gualtiero Jacopetti a jeho posádka narazí na demonstranty v Dar es Salaamu, jsou vytaženi z auta. Jacopetti utrpěl ránu poté, co rozbili okno auta. Později Jacopetti uvedl, že před možnou smrtí je zachránily pouze jejich italské pasy. (Zetwenka)

Reklama

Režisér

Herec

Dokumentární
2003

The Godfathers of Mondo

Scenárista

Dokumentární
1985

Operazione ricchezza

Střihač

Dokumentární
1985

Operazione ricchezza

Reklama

Reklama