Reklama

Reklama

Gualtiero Jacopetti

Gualtiero Jacopetti

nar. 04.09.1919
Barga, Lucca, Tuscany, Itálie

zem. 17.08.2011 (91 let)
neznámo kde

Zajímavosti (8)

Addio zio Tom (1971)

  • Film byl často kritizován jako rasistický, a to navzdory tvrzení režisérů Jacopettiho a Prosperiho o opaku. V recenzi Rogera Eberta na kratší americkou verzi z roku 1972 tvrdí, že režiséři „udělali tu nejohavnější a opovržlivou urážku slušnosti, jakou kdy vydávali za dokument“. (Zetwenka)

Addio zio Tom (1971)

  • Film se natáčel primárně na Haiti, kde byli režiséři Jacopetti a Prosperi považováni za hosty haitského diktátora Papa Doc Duvaliera (François Duvalier). Duvalier podpořil filmaře tím, že jim poskytl diplomatická auta, povolení k natáčení kdekoli na ostrově, tolik doplňků, kolik potřebovali, a dokonce i noční večeři s ním samým. Další scény se natáčely také v amerických státech Mississippi, Louisiana a Florida. (Zetwenka)

Africa addio (1966)

  • V jedné scéně, kde režisér Gualtiero Jacopetti a jeho posádka narazí na demonstranty v Dar es Salaamu, jsou vytaženi z auta. Jacopetti utrpěl ránu poté, co rozbili okno auta. Později Jacopetti uvedl, že před možnou smrtí je zachránily pouze jejich italské pasy. (Zetwenka)

Africa addio (1966)

  • Před uvedením filmu padlo obvinění z toho, že byla pro kameru připravena scéna zobrazující popravu konžských rebelu Simbů. Vedla k zatčení spoluzakladatele Gualtiera Jacopettiho na základě obvinění z vraždy. Záběry filmu zachytila ​​policie. Jacopetti byl osvobozen poté, co spolu se spolurežisérem Francem Prosperim předložili dokumenty prokazující, že dorazili na místo těsně před popravou. (Zetwenka)

Africa addio (1966)

  • Reakce na film byly rozdílné. V Itálii získal v roce 1966 cenu Davida di Donatella pro producenta Angela Rizzoliho. Některé konzervativní publikace, například italské Il Tempo, film ocenily. Mnoho jich však film obvinilo z rasismu a zkreslování. Filmoví režiséři Octavio Getino a Fernando Solanas ostře kritizovali film ve svém manifestu, označili Jacopettiho za fašistu. Filmový kritik Roger Ebert v kritické recenzi zkrácené americké verze filmu z roku 1967 označil tento film za „rasistický“ a uvedl, že „pomlouvá kontinent“. (Zetwenka)

Africa addio (1966)

  • Americká verze s výslovně šokujícím názvem Africa: Blood and Guts byla znovu vydána v roce 1970 společností Jerryho Grosse Cinemation Industries a měla 45 minut vystřižených, hlavně stopy politického kontextu, a byla editována a přeložena bez souhlasu Jacopettiho. Rozdíly jsou značné, že sám Jacopetti nazval tento film „zradou původní myšlenky“. Také byla verze i s hodnocením R o 80 minutách. (Zetwenka)

Africa addio (1966)

  • Film se objevil v řadě různých verzí. Italská a francouzská verze byly upraveny a byly opatřeny vyprávěním samotného Jacopettiho. Mezi italskou a anglickou verzí jsou rozdíly pokud jde o průvodní text k filmu. Mnoho obhájců filmu má pocit, že nespravedlivě znevažoval původní záměry tvůrců. (Zetwenka)

Režisér

Herec

Dokumentární
2003

The Godfathers of Mondo

Scenárista

Dokumentární
1985

Operazione ricchezza

Střihač

Dokumentární
1985

Operazione ricchezza

Reklama

Reklama